A Chelsea kapusa tizenegyest védett, majd óriási potyagólt kapott - videó

fbl Horizontal
Chelsea's Spanish goalkeeper Kepa Arrizabalaga vies with Valencia's Spanish forward Rodrigo Moreno (L) during the UEFA Champions League Group H football match between Valencia CF and Chelsea FC at the Mestalla stadium in Valencia on November 27, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este hét órától két mérkőzést rendeztek a Bajnokok Ligája csoportkör 5. fordulójában. A G csoportban a francia Olympique Lyon 2-0-ra kikapott a Zenitól Szentpéterváron, míg a H csoportban a Frank Lampard vezette Chelsea 2-2-es döntetlent játszott a Valencia ellen a Mestalla stadionban.

A G csoportban a harmadik helyen álló Zenit az életben maradásért lépett pályára, míg a Lyon egy pontszerzéssel bebiztosíthatta volna a továbbjutását a legjobb 16 közé.

A francia csapat kezdte jobban a meccset, a 22. percben a vezetést is megszerezhette volna, de Bertrand Traore ziccerét Mikhail Kerzsakov kitornázta a bal alsó sarokból.

Jól kezdte a meccset a Lyon, mégsem tudott vezetést szerezni Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A folytatás az oroszoké volt, a 36. percben előnybe kerülhettek volna, de az iráni Szardar Azmoun közeli lövése a jobb kapufán csattant. A hajrában megszerezte a vezetést a Zenit. Douglas Santos szöglete Artem Dzyubát találta meg középen, az orosz támadó hét méterről, álló helyzetből a kapu jobb oldalába fejelt.

A második félidőben a Lyon remekül futballozott, többet birtokolta a labdát, és rengeteget lőtt kapura, de az egyenlítő gól csak nem akart megszületni. A kimaradt francia helyzetek után törvényszerű volt, hogy a Zenit betalál. A 84. percben Magomed Ozdojev 18 méteres megpattanó lövése utat talált a Lyon kapujába.

Győzelmével a hétpontos Zenit feljött a csoport második helyre, az utolsó fordulóban pedig a Benfica otthonában harcolhatja ki a továbbjutást. A szintén hétpontos Lyon az utolsó játéknapon az RB Leipziget fogadja.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
G csoport
Zenit (orosz) - Olympique Lyon (francia) 2-0 (1-0)
Gólszerző: Dzyuba (42.), Ozdojev (84.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

A H csoport a Bajnokok Ligája legkiegyensúlyozottabb négyese, ugyanis az Ajax, a Chelsea és a Valencia is hét ponttal állt a forduló előtt, így minden összecsapás kulcsfontosságú. A Mestalla stadionban rendezett meccsen abban a tudatban léptek pályára a csapatok, hogy a győztes biztosan továbbjut, döntetlen esetén visszont mindkét nyolcaddöntős helyről a záróforduló dönt majd.

Az angol csapat remekül kezdte a mérkőzést, már a második percben megszerezhette volna a vezetést, de a brazil Willian nagy helyzetben, két méterről kapu fölé fejelt.

A 19. percben a Valencia talán a szezon legnagyobb ziccerét hagyta ki.

Rodrigo futott el a jobb oldalon, a kapu elé belőtt labdájára Maxi Gomez érkezett a hosszún, azonban az argentin csatár luftot rúgott, pedig négy méterről csak az üres kapuba kellett volna passzolnia.

A 30. percben ismét Maxi Gomez került ziccerbe, ezúttal négy méterről eltalálta a kaput, de a kivetődő Kepa Arrizabalagában elakadt a labda.

A 32. percben könnyen emberhátrányba kerülhetett volna a Valencia. A dán válogatott Daniel Wass alattomos módon odaütött Mateo Kovacicnak, de megúszta sárga lappal.

A 38. percben kis híján vezetést szerzett a Chelsea. Willian jobboldali beadásába Tammy Abraham pöckölt bele, azonban Jasper Cillessen parádés mozdulattal kitornázta a labdát a léc alól.

Az ellentámadásból a Valencia megszerezte a vezetést. Rodrigó baloldali beadására Carlos Soler érkezett középen, és kapásból a hálóba belsőzött.

A spanyolok talán még a vezetést ünnepelték, amikor kiegyenlített a Chelsea. Egy beadás után röviden fejelték ki a labdát, amit Kovacic begyűjtött, majd 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

A hajrában az angolok fordíthattak volna. Kovacic került ziccerbe a 44. percben, de Cillessen kiütötte a horvát középpályás közeli lövését.

A második félidőt remekül kezdte a Chelsea. Az 50. percben Kurt Zouma fejese után Christian Pulisic piszkált közelről a kapuba, de a játékvezető elsőre nem adta meg a gólt, mert úgy látta, az amerikai támadó lesről indult. Azonban kétpercnyi videózás után a német Felix Zwayer megadta a találatot, mert az argentin Ezequiel Garay belógott.

Az 56. percben egyenlíthetett volna a Valencia. Egy előrevágott labda után Kepa és Christensen nem értették meg egymást, a kapu üresen maradt, a labda pedig Rodrigóhoz került, aki 20 méterről átemelte a Chelsea kapusát, de a labda a kapu fölé szállt.

A 63. percben tizenegyest kapott a Valencia. Soler átadása után Gaya akadt össze Jorginhóval a tizenhatoson belül.

A spanyolok játékosa kereste a kontaktot, a játékvezető mégis büntetőt ítélt, azonban Kepa kivédte Dani Parejo félmagasan jobbra lőtt tizenegyesét.

Az utolsó negyedórában már csak a Valencia próbált támadni, a Chelsea pedig átállt ötvédős rendszerre, és próbálta lepörgetni az órát, de nem járt sikerrel, mert a 82. percben egy szerencsés góllal egyenlített a Valencia. Daniel Wass kapott labdát a jobbszélen, a beadása azonban lecsúszott, de pont így lett jó, mert átszállt a rosszul helyezkedő Kepa feje fölött.

A 90. percben megnyerhette volna a meccset a Chelsea. A Valenciában is megforduló Michy Batshuayi került ziccerbe, de Cillessen egy újabb hatalmas bravúrral meccsben tartotta a csapatát.

A 96.percben meccslabdát hibázott a Valencia. Gaya ment el a bal oldalon, középre lőtt, az üresen érkező Rodrigo azonban négy méterről rosszul találta el a labdát.

Ezzel a döntetlennel továbbra is minden kérdés nyitott maradt a H csoportban. A Chelsea az utolsó fordulóban a már kiesett Lille-t fogadja a Stamford Bridge-en, míg a Valencia az Ajax vendége lesz az Amsterdam Arénában.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
H csoport
Valencia (spanyol) - Chelsea (angol) 2-2 (1-1)
Gólszerzők: Soler (39.), Wass (82.) ill. Kovacic (41.), Pulisic (50.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY