Társoldalunk:

Forradalmi szabályváltozás jöhet a 2020-as labdarúgó-Eb-n

2019.11.27. 16:10

A SkySports értesülése szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) komolyan fontolgatja, hogy a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokságon bevezeti az ideiglenes cserét, amire akkor lenne lehetőség, ha egy játékost agyrázkódás gyanújával vizsgálnak.

Az IFAB jövő héten Belfastban, az éves adminisztratív ülésén fogja megvitatni a kérdést, majd februárban, a szervezet közgyűlésén dönthet a szabály bevezetéséről.

A rögbiben már érvényben van egy hasonló szabály, amely agyrázkódás gyanújának esetén engedélyezi a vizsgált játékos ideiglenes cseréjét - írja a Nemzeti Sport. Azonban ha a vizsgálat negatív eredménnyel zárult, az ápolt játékos visszatérhet a pályára a helyette beküldött játékos helyére.

A SkySports értesülései szerint az IFAB hasonlót tervez a labdarúgásban is bevezetni, és támogatja az elképzelést a labdarúgókat képviselő nemzetközi érdekképviseleti szerv, a FIFPRO és az Európai Labdarúgó-szövetség is - utóbbi októberben egy közleményt is kiadott arról, hogy támogatja az új szabály bevezetését.

A labdarúgásban is egyre komolyabban veszik a fejsérüléseketForrás: AFP/Jeff Pachoud

Az IFAB azóta egy szakértői csoportot felállítva megvizsgálta a lehetőségét az ideiglenes csere alkalmazásának, ám ahhoz, hogy a bevezetés megtörténjen, még a testületnek meg kell vitatni a tervezett szabálymódosítást, és a vita után az előterjesztett javaslatot kell elfogadnia az IFAB közgyűlésének.

A SkySports szerint a szabály bevezetése orvosolná a fő problémát, ugyanis az UEFA orvosi szakértői a közelmúltban kiadtak jelentést, hogy a fejsérülések esetében az orvosok számára az agyrázkódás gyanújának vizsgálatára rendelkezésre álló három perc kevés – márpedig ennyi időt tölthetnek a fejsérülést szenvedett játékos megvizsgálásával. 

Ilyen rövid idő alatt nehéz felelős döntést hozni az agyrázkódás fennállása esetén, és a kispadról nagy nyomás is kerül a csapatok orvosaira, hogy mielőbb visszatérjen a pályára"  – írja a SkySports, amely szerint az UEFA úgy véli, az ideiglenes csere bevezetésével a vizsgálatok rendesen elvégezhetőek lennének, kevesebb lenne a kockázat.