Messi újra történelmet írt, Gulácsi borzalmas sérülést szenvedett

FC Barcelona v Borussia Dortmund: Group F - UEFA Champions League FC Barcelona Borussia Dortmund UEFA CHAMPIONS LEAGUE Lionel Messi
Lionel Messi of Barcelona reacts during the UEFA Champions League group F match between FC Barcelona and Borussia Dortmund at Camp Nou on November 27, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Eseménydús meccsekkel folytatódott szerdán este a Bajnokok Ligája csoportköre, Messi varázsolt, Gulácsi megsérült, Szoboszlai 80 percet kapott, potyogtak a gólok, és újabb csapatok jutottak a legjobb 16 közé. Következzenek a játéknap érdekességei a főszereplők értékeléseivel!

Messi: 700

A szerda este rangadóján a Barcelona a Dortmundot fogadta, a várt izgalmak azonban elmaradtak, a katalánok nagyon simán verték a németeket. Lionel Messi 700. meccsén lépett pályára a Barca mezében, amelyet nagyszerű játékkal, góllal és két gólpasszal ünnepelt.

- méltatta csapattársát a katalánok német kapusa, Marc-André ter Stegen.

A Dormtund védője, Matts Hummels önkritikusan értékelt a lefújás után: "Nem játszottunk rosszul, megvoltak a helyzeteink, de

az első gól után óriásit hibáztam, amely után a hazaiak megduplázták az előnyüket, ez pedig sokba került a csapatunknak, nagyon sajnálom.

Messi? Hihetetlen, ezúttal is tarthatatlan volt, hiába próbálunk felkészülni, belőle egyszerűen nem lehet."

Az argentin klasszis történelmet írt a találkozón,

a Dortmund volt a 34. csapat, amely ellen betalált a Bajnokok Ligájában,

ezzel egyeduralkodóvá vált ebben az összevetésben, Cristiano Ronaldót és Raúlt előzte meg.

A csoport másik meccsén az Inter 3-1-re verte a Slavia Prahát, ám így sincs könnyű helyzetben, hiszen a továbbjutáshoz az utolsó körben alighanem győznie kell majd a Barca ellen Milánóban. A prágai találkozón Lautaro Martinez duplázott,

Romelu Lukaku pedig megszerezte karrierje 250. találatát.

"Jó meccset játszottunk, alaposan kielemeztük az egymás elleni hazai találkozónkat, és tudtuk, hogy miben kell javulnunk az akkori döntetlenhez képest.

- mondta a belga óriás, aki első BL-gólját szerezte az Inter színeiben, de két gólpasszt is kiosztott Lautaro Martineznek. "Nem számít, ki lövi a gólokat, a lényeg, hogy a csapat sikeres legyen. Lukaku egy nagyszerű srác, jól megértjük egymást a pályán, és folyamatosan fejlődünk" - értékelt az argentin támadó, aki már a Barcelona elleni, sorsdöntő meccsről is beszélt.

"A Nou Campban 45 percen keresztül remekül játszottunk, Milánóban az egész meccsen azt a teljesítményt kell nyújtanunk, és akkor meglehet a továbbjutás."

Martinez egyébként sorozatban negyedik BL-meccsén volt eredményes,

Crespo, Lavezzi, Agüero és Messi után ő az ötödik argentin futballista, akinek ez sikerült.

Hátrányból mentett pontot a címvédő

Az Anfielden is rangadót játszottak, a BL legutóbbi kiírását megnyerő Liverpool a Napolit fogadta. A vendégek az első félidőben Mertens góljával szereztek vezetést

- amelyet percekig néztek vissza videón, egyrészt, hogy Van Dijkkal szemben szabálytalankodtak-e az olaszok, másrészt, hogy a belga nem volt-e lesen a kiugratása pillanatában,

végül azonban megadták a találatot.

A második félidőben Lovren egy szöglet után egyenlített, az 1-1-es döntetlennel pedig maradt a csoport élén a Liverpool, de a Napoli is ott van a továbbjutást érő második helyen. "Liverpoolban a döntetlen jó eredménynek számít, nem könnyű pontot rabolni az Anfieldről" - mondta a nápolyiak mestere, Carlo Ancelotti.

és az iksszel továbbra is a saját kezünkben van a sorsunk, az utolsó körben hazai pályán harcolhatjuk ki a továbbjutást."

Jürgen Klopp 100. alkalommal irányította aktuális csapatát az európai kupaporondon,

és bár szerette volna már szerda este eldönteni a továbbjutást, nem volt annyira szomorú a lefújást követően. "Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, a Napoli remek csapat, ráadásul a vezetésük után még inkább biztonsági futballt játszottak, érthetően védték az előnyüket. Szerencsére sikerült egyenlítenünk, és nyilván jó lett volna, ha számunkra már nincs tétje az utolsó fordulónak, de továbbra is vezetjük a csoportot, így nincs miért keseregnünk. Nem lesz könnyű dolgunk Salzburgban, de az előző évben is nyernünk kellett a 6. játéknapon a továbbjutáshoz, és akkor is sikerült, miért ne sikerülne most is.

Az osztrákoknál egyébként jobban aggaszt Fabinho sérülése, remélem nem súlyos, és számíthatunk rá."

A brazil középpályásra a 13. percben egy szerencsétlen párharc után Fabián Ruiz esett rá, és bár úgy tűnt, folytatni tudja a játékot, nem sokkal később le kellett cserélni.

Fabinho (3) sérülése egyelőre jobban foglalkoztatja a Salzburg elleni meccsnél a liverpooliak edzőjét, Jürgen Kloppot Forrás: AFP/Oli Scarff

A Salzburg azok után, hogy az első játéknapon 6-2-re verte a Genket, esélyesként utazott Belgiumba, ahol ezúttal négy gólt lőtt, és ismét magabiztosan győzött.

Szoboszlai Dominik kezdőként lépett pályára, az első osztrák gólban pedig tevékeny részt vállalt: az ő lövését ütötte Daka elé a belgák kapusa, Gaetan Coucke, amely a szabályok értelmében így a magyar középpályás gólpasszaként került a jegyzőkönyvbe.

A vendégek edzője, Jesse Marsch így értékelt a lefújás után:
"Nagyszerű pillanatok ezek a klubunk számára, érett futballt mutattunk be a találkozón, és

A Salzburg tinisztárja, Erling Braut Haaland a 62. percben lépett pályára, szűk félóra is elég volt azonban a 19 éves norvégnak, hogy kiosszon egy gólpasszt és betaláljon. Ezzel újabb rekordokat döntött,

rajta kívül csak Diego Costa és Alessandro Del Piero szerzett első öt BL-meccsén gólt,

ráadásul nyolcszor még egyetlen 21 éven aluli játékos sem talált az ellenfelek kapujába öt találkozón.

"Természetesen örülök a rekordoknak, de különösebben nem foglalkoztatnak, a csapat és a közös sikerek motiválnak.

Gulácsit fejbe rúgták, a Lipcse edzője is történelmet írt

Nem indult jól a Benfica elleni meccs a magyar válogatott kapusával a kezdőben felálló RB Leipzig számára, hiszen Pizzi találata után már a 20. percben hátrányba került. A második félidőben sokasodtak a németek problémái, ha nem lett volna elég, hogy Carlos Vinicius megduplázta a portugálok előnyét,

a brazil támadó a lövés után térddel fejbe rúgta Gulácsi Pétert, akit le is kellett cserélni.

A hazaiak azonban nem adták fel, őrült hajrát produkáltak, és végül

Emil Forsberg 90. és 96. percben szerzett góljaival döntetlenre mentették a találkozót, amellyel biztosították helyüket a legjobb 16 között.

A meccs hőse így értékelt:
"Hihetetlen ez az érzés. Az ilyen pillanatokért éri meg futballozni, arról álmodtunk és azért dolgoztunk napról napra, hétről hétre, hogy kiharcoljuk a továbbjutást, amely végül sikerült, ráadásul ilyen drámai körülmények között. Büszke vagyok a csapatra és a csapattársaimra, leírhatatlan boldogságot érzek most."

A Lipcse története során először élte túl a csoportkört, és jutott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe, a csapat edzője,

Julian Nagelsmann ráadásul a legfiatalabb edző a sorozat történetében, akinek ez sikerült.

Gulácsi sérüléséről egyelőre nincs részletes információ, alighanem a csütörtöki orvosi vizsgálatok után derül majd ki, mennyire súlyos az eset, és mennyit kell kihagynia a magyar kapusnak.

A Lyon abban a tudatban léphetett pályára Szentpéterváron, hogy ha legyőzi a Zenitet, biztosan továbbjut, ehhez képest még a pontszerzés sem sikerült Rudi Garcia csapatának.

Az oroszok 2-0-ra nyertek, így ők is életben tartották nyolcaddöntős álmaikat.

Őrült meccs Valenciában, remeklő Ajax

Mostanában megéri Chelsea-meccseket nézni a tévében, Frank Lampard alakulata ugyanis rendkívül szórakoztató találkozókat játszik aktuális riválisaival - elég, ha csak az előző játéknapon az Ajax elleni 4-4-re gondolunk. A londoniak Valenciában sem hazudtolták meg önmagukat, mert bár ezúttal "csak" négygólos döntetlent játszottak a spanyol riválisukkal, kedvező helyzetből várhatják az utolsó fordulót.

a hajrában viszont nagyon sok helyzetet engedtünk a hazaiaknak, nem szabad elveszítenünk a koncentrációnkat a mérkőzések utolsó periódusában sem" - mondta Frank Lampard, a Chelsea menedzsere. Bár a Valencia egyenlítő góljáért a vendégek kapusa, Kepa Arrizabalaga is hibáztatható, mert elnézett egy lövésszerű beadást, Lampard nem neheztel a spanyolra.

"Nagyon nehéz lövés volt, a gólszerző sem így akarta, lecsúszott a centerezése, mindenkit megtréfált vele. Nem szabad elfelejteni, hogy

Kepa előtte büntetőt hárított, ráadásul nem egy szokványos védés volt, óriási bravúrt mutatott be."

A döntetlennel mindkét csapatnak megmaradt az esélye a továbbjutásra, ám a Chelsea könnyebb helyzetben van, hiszen a már biztos csoportutolsó Lille-t fogadja, míg a Valencia Amszterdamba utazik.

Frank Lampard (b), a Chelsea edzője a valenciai döntetlen ellenére nem volt szomorú a lefújás után - érthető, hiszen a londoniak az utolsó körben hazai pályán, a már biztos kieső Lille ellen harcolhatják ki a továbbjutást Forrás: AFP/Jose Jordan

Méghozzá ahhoz az Ajaxhoz, amely hozta a kötelezőt Franciaországban, Hakim Ziyech már a 2. percben előnyhöz juttatta a vendégeket, a második félidőben pedig Promes tette biztossá Erik ten Hag csapatának sikerét. "Örülök az eredménynek, és összességében a mutatott játékunkkal is elégedett voltam. Voltak azonban a meccsnek olyan periódusai, ahol túlságosan átadtuk a területet a hazaiaknak, ekkor több lehetőségük is volt, de szerencsére a védelmünk, vagy a kapusunk az utolsó pillanatban menteni tudott.

Nem ránk vallana, ha csak az egy pont megszerzésére törekednénk, de nehéz meccs lesz, mert a Valenciának is nyerni kell." Az amszterdamiak azonban nem csak otthon, idegenben is nagyszerű formát mutatnak,

immáron 14 meccse veretlenek az európai kupaporondon.

Hosszabbítás

Végül a megszokott módon jöjjenek a szerdai játéknap érdekességei, statisztikái.

  • az Ajax a Lille ellen az idei BL-sorozat leggyorsabb gólját szerezte, Hakim Ziyech a 95. másodpercben talált a hazai kapuba
  • a Liverpool sorozatban 11. meccsét sem úszta meg kapott gól nélkül, ráadásul az idei szezonban az Anfieldre látogató csapatok közül mindegyik (!) bevette Jürgen Klopp együttesének kapuját
  • a Lyon 19 éves játékosa, Amine Gouiri 47 percet játszott szerda délután a Zenit elleni ifi-BL-meccsen, majd néhány órával később, este, a felnőttek között is pályára lépett csereként a 83. percben - sok öröme azonban nem volt, a franciák itt is, ott is kikaptak
  • a dortmundi Jadon Sancho 2006 óta az első angol játékos, aki gólt szerzett a Nou Campban, legutóbb a már a Chelsea-t irányító Frank Lampard volt eredményes a Barca stadionjában
  • James Milner 11. gólpasszát osztotta ki a 2017/2018-as BL-szezon kezdete óta, senkinek nincs a Liverpool középpályásánál több asszisztja a sorozatban azóta
  • a Salzburg támadója, Patson Daka, a Bajnokok Ligája történetének első zambiai gólszerzője
  • a Napoli szenzációs formában futballozó belga támadója, Dries Mertens legutóbbi 18 BL-meccsén 17 gólban vállalt szerepet: 13 találat és 4 gólpassz formájában
  • Mateo Kovacic első gólját szerezte a Valencia ellen a Chelsea mezében - 71 mérkőzés és 45 lövés után törte meg a jeget a londoniak horvát középpályása.

A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapját két hét múlva,

december 10-én és 11-én rendezik, többek között Inter-Barcelona és Bayern München-Tottenham rangadókkal.

E csoport: FC Liverpool (angol)-SSC Napoli (olasz) 1-1 (0-1)
gól: Lovren (65.), illetve Mertens (21.)
Genk (belga)-Salzburg (osztrák) 1-4 (0-2)
gól: Samatta (85.), illetve Daka (43.), Minamino (45.), Hvang (69.), Haaland (87.)
A csoport állása: 1. FC Liverpool 10 pont, 2. Napoli 9, 3. Salzburg 7, 4. Genk 1

F csoport: FC Barcelona (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 3-1 (2-0)
gól: Suárez (29.), Messi (33.), Griezmann (67.), illetve Sancho (77.)
Slavia Praha (cseh)-Internazionale (olasz) 1-3 (1-1)
gól: Soucek (37., 11-esből), illetve Martínez (19., 88.), Lukaku (81.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) FC Barcelona 11 pont, 2. Internazionale 7 (9-7), 3. Borussia Dortmund 7 (6-7), 4. Slavia Praha 2

G csoport: RB Leipzig (német)-Benfica (portugál) 2-2 (0-1)
gól: Forsberg (90., 96., az elsőt 11-esből), illetve Pizzi (20.), Carlos Vinícius (59.)
Zenit (orosz)-Olympique Lyon (francia) 2-0 (1-0)
gól: Dzjuba (42.), Ozdojev (84.)
A csoport állása: 1. (már továbbjutott) RB Leipzig 10 pont, 2. Zenit 7, 3. Olympique Lyon 7, 4. Benfica 4

H csoport: Lille (francia)-Ajax Amsterdam (holland) 0-2 (0-1)
gól: Zijecs (2.), Promes (59.)
Valencia (spanyol)-Chelsea (angol) 2-2 (1-1)
gól: Soler (41.), Wass (82.), illetve Kovacic (42.), Pulisic (50.)
A csoport állása: 1. Ajax Amsterdam 10 pont, 2. Valencia 8, 3. Chelsea 8, 4. Lille 1