Vágólapra másolva!
Az angol bíróság csütörtökön este felmentette David Duckenfield rendőrfőnököt, az 1989-es hillsborough-i tragédia fővádlottját, az áldozatok családtagjainak általános megdöbbenésére.

A bíróság indoklása szerint nem bizonyítható a gondatlanságból elkövetett emberölés. Pedig a szerencsétlenség okairól folyó három évtizedes sajtóvita és jogi csatározás után egy brit esküdtszék 2016-ban a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként.

David Duckenfieldet (középen) felmentette a bíróság Forrás: AFP/Paul Ellis

A mostani döntés után az áldozatok családtagjai megdöbbenten vették tudomásul, hogy a bíróság felmentette David Duckenfield rendőrfőnököt, aki a tragédia fővádlottja volt. A hírek szerint többen sírva fakadtak a döntés után.

A Hillsborough-tragédia

Az 1989. április 15-én rendezett Liverpool-Nottingham FA Kupa-elődöntőben a nagy érdeklődéssel várt mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba, amelyek mindegyike 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni. A stadion lelátóin az előző években hozott biztonsági előírásoknak megfelelően választották el az álló- és ülőhelyes részeket, és vették körül a huliganizmus megfékezésére a játékteret vaskorlátokkal és acélgerendákkal megerősített, több méter magas acélhálóval, ami ezúttal „halálcsapdának" bizonyult. A 3-as és a 4-es szektor fél órával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, ám az utcán tumultus alakult ki a bejárat előtt.

A rendőrség ekkor követte el a végzetes hibát: a bejutás meggyorsítása érdekében kinyitották a C jelzésű kijáratot – csakhogy ennek folyosója éppen a 3-as és 4-es szektorhoz vezetett. A korábbi mérkőzéseken ezt a folyosót lezárták, ha a szektorok megteltek, akkor azonban ezt elmulasztották, és az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyre próbált összetömörülni. A már bent lévők a korlátnak szorultak, aki tehette, a kerítésen keresztül próbált átmászni az üres szektorokba vagy a játéktérre. Akinek ez nem sikerült, az összezúzódott a vaskorláton és a drótkerítésen, halálra taposták vagy egyszerűen megfulladt.

96-an meghaltak a Hillsborough-tragédiában Forrás: Origo

A helyszínen 94-en vesztették életüket (79-en 30 évnél fiatalabbak). Egy 14 éves fiú négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, egy 22 éves drukker négy év kómát követően, 1993. március 4-én távozott az élők sorából. Összesen 766-an szenvedtek fizikai sérülést, az életben maradtak közül az ekkor elszenvedett lelki traumát sokan máig nem tudták feldolgozni.