Vágólapra másolva!
A 32 éves labdarúgó gyakorlatilag mindent megnyert klubszinten és a spanyol válogatottal egyaránt. Világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes, és ha ez nem lenne már önmagában is irigylésre méltó, boldog családapa két gyermekkel és egy gyönyörű feleséggel, az énekesnő Shakirával. Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy egy vállalatbirodalom alapítója és egyben első embere, a Harvardon oktatja a jövő üzletembereit és jelenleg éppen gyökeresen átalakítja a tenisz Davis-kupa sorozatot. Nem mindenki közmegelégedésére - és akkor még finoman fogalmaztunk.

Gerard Piqué nem egy átlagos futballista. Ez persze nemcsak amiatt igaz, mert a Barcelonával és a nemzeti tizeneggyel mindent megnyert, amit csak lehetett, hanem azért is, mert a kőkemény hátvéd egy vérbeli vállalkozó, aki a pályán kívül is keresi a lehetőségeket. Kezdeti szárnypróbálgatására az üzleti életben mindössze 26 évesen került sor. 2013-ban az egyik első úttörőként egy élelmiszergyártó óriással közösen piacra dobott egy organikus hamburgert. Az együttműködés első évében az elképzelésekhez képest kisebb mértékben fogyott a termék.

Piqué lelkesedését a tervezettnél alacsonyabb bevétel sem törte meg, és megnyitotta saját, „Yours" (Tiéd) nevű éttermét,

amelyet feleségével, Shakirával együtt népszerűsített a közösségi médiában. A történet inkább tapasztalattal, semmint sikerrel gazdagította a katalán együttes játékosát, akinek 2017 végén be kellett zárnia a helyet a veszteséges működése miatt. A régi üzleti mondással összhangban, mely szerint: „Az a vállalkozó, aki nem ment legalább háromszor csődbe, az nem is igazi vállalkozó", a korábban a La Ligában az év bekkjének választott labdarúgó sem adta fel.

Gerard Piqué, az üzletember Forrás: elpais.com

2013-ban Piqué az e-sportok világában is megmártózott, egy videojátékkal foglalkozó vállalattal együtt kifejlesztettek egy futballmenedzser programot. Itt a játékosoknak edzőként és tulajdonosként is helyt kellett állniuk egy-egy klub virtuális vezetése során. Ez az irányvonal annyira megtetszett a 26 éves sportolónak, hogy 2016-ban létrehozta a saját e-sport oldalát, amelyen szintén a virtuális térben lehet bajnoki mérkőzéseket játszani egymás ellen.

A játék sikerességét jól mutatja, hogy 2018 februárjában a Barcelona is csatlakozott a felülethez, így már velük is lehet szerencsét próbálni az online ligában.

2016-ban korábbi csapattársával, Carles Puyollal közösen úgy gondolták, hogy belépnek az üdítőitalok piacára, azon belül is az izotóniás termékek szegmensébe.

A cégüknek, és vele együtt az ital márkájának a 426 Mérföld nevet adták,

amihez az ötletet egy jegesmedve anya adta, miután 426 mérföldet kellett úsznia kilenc napon keresztül, hogy egyik szárazföldről a másikra érjen az olvadó jégmezők miatt. A márka népszerűsítésére mind a két alapító bedobta magát.

Piqué és Puyol először a pályán, majd az üzletben lettek társak Forrás: AFP/Quique Garcia

A Barcelona rutinos védője felismerte, a siker záloga az üzletben is az, mint a futballban: a folyamatos tanulás és fejlődés. Ennek szellemében

a világhírű amerikai Harvard egyetemen kezdte el magát képezni szórakoztatás, sport és média üzleti szakirányon, majd idővel és nem kevés nemzetközi sikerrel később már ő maga tartott képzést ugyanitt 180 embernek ebben a témában.

Mindeközben fontos üzleti kapcsolatokra és barátságokra is szert tett, például a mai napig jóban van a Facebook alapító-vezérrel, a dollármilliárdos Mark Zuckerberggel is.

Piqué eddigi legnagyobb vállalkozása, az ő Sixtus-kápolnája, kétségtelenül a 2017-ben általa alapított Kosmos Global Holding, és annak 2,7 milliárd eurós (kb. 900 milliárd forintos) hosszú távú teniszprojektje.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a történetet a legelejéről!

2010-ben a labdarúgó-világbajnokságnak Dél-Afrika adott otthont. A futball ünnepén emberek százmilliói tapadtak a TV-képernyőkre, a helyszíneken pedig több tízezren szurkoltak a sajátjaiknak a végső győzelem eléréséért. Azt gondolná az ember, hogy ilyen környezetben fizikailag lehetetlen unatkozni. Nos, az akkor a vb-cím felé menetelő spanyol válogatott 23 éves focistája szerint lehetett, de mondja el inkább ő a saját szavaival, hogy mit érzett akkor:

„Oké, nyertünk a végén, de mellette hosszú órákat töltöttem azzal, hogy csak a plafont bámultam, mert nem volt mit csinálni. Nem tölthetsz el egy hónapot valahol csak azzal, hogy focizol és semmi mást nem teszel"

– emlékezett vissza 2010-re a most már 32 éves játékos. Persze ez azért így nem teljesen igaz, mert a csapat kapusával, Pepe Reinával sokat kártyáztak, sokszor egészen hajnalig.

Gerard Piqué öröme a világbajnoki trófeával 2010-ben Forrás: AFP/Miguel Riopa

A kreatív agy számára az unalom jó táptalaj lehet, így volt ez Piqué esetében is, akiben először ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy mi lenne, ha a teniszben is lenne egy hasonló rendszerű és szervezésű világbajnokság, mint a futballban. Egy helyen, egy időben együtt a legjobbak, és minden csak a teniszről szólna. A világbajnokságról győztesen hazautazva elsőként édesapjának mondta el az ötletét.

Joan Piqué, a sikeres katalán üzletember a realitás talaján állva azt kérdezte a fiától, hogy ha mások már próbálták ezt előtte és mind elbuktak, akkor neki ugyan miért sikerülne. Később Piqué elmondta, hogy édesapja először pánikba esett, de utána már támogatta őt a megvalósításban.

2017-ben, többedmagával megalapította a Kosmos Global Holding vállalatot azzal a nem kisebb céllal, hogy a 119 éves múltra visszatekintő tenisz Davis-kupa sorozatot a feje tetejére állítsa.

Piqué kezdettől fogva a cég vezérigazgatója és elnöke is egyben, aktív résztvevője a mindennapi, operatív munkának.

Gerard Piqué üzleti tárgyalás közben Forrás: elpais.com

A nagy álomhoz vezető első lépés megvolt a cégalapítással, amely két és fél év alatt az induló 4 alkalmazott helyett napjainkban már 40-et foglalkoztat. A történet nehezebb része most következett, a folyamatos egyeztetések, prezentációk és rengeteg utazás a siker érdekében. Piqué 2018 nyarán, a Spanyolországra nézve csalódást hozó világbajnokságot követően (nyolcaddöntőben elvéreztek Oroszország ellen) lemondta a válogatottságot, így még több idő juthatott a tárgyalásokra. Ezt alaposan ki is használta a cégvezető, mert az őszi bajnoki szünetben, amíg

a nemzeti tizenegy „csak" 11 000 km-t utazott a mérkőzésekre, addig a korábbi válogatott bekk ez idő alatt 32 800 km-t repült megbeszélésekre.

A sok erőfeszítés meghozta az eredményt, a Kosmos 2018 augusztusában aláírt egy 25 évre szóló, 2,7 milliárd eurós szerződést az ITF-fel (Nemzetközi Tenisz Szövetség) a Davis-kupa döntőjének átalakításáról, teljes megújításáról.

A megállapodás értelmében Pigué cége nem kisebbre vállalkozott, mint hogy a következő 25 évben 900 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a versenysorozatban.

A győzelem ellenére sem lehetett felhőtlen az öröm, mert a sportág nagyjai meglehetősen szkeptikusan fogadták a dolgot.

A 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer azt kifogásolta, hogy lehet, hogy egy futballista mondja meg, mi lesz a tenisz világában.

Hozzá csatlakozott az ausztrál csapat kapitánya, korábbi játékosa, Lleyton Hewitt, aki ahhoz hasonlította a helyzetet, mintha ő javasolná, miképp változtassák meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját. Ennél súlyosabb kritikát fogalmazott meg az egykori ikon, Rod Laver, aki már a Davis Kupa végét emlegette, akárcsak a korábbi győztes Tomáš Berdych, aki a sorozat halálát vizionálta. Az sem aratott osztatlan sikert, hogy az új rendszer megfosztja a teniszezőket attól, hogy átérezzék milyen hazai pályán egy kiélezett, akár öt szettig menő mérkőzést játszani. Persze volt, aki nyitott volt az új koncepcióra, Rafael Nadal érdeklődve várta az átstrukturált tornát.

Roger Federernek nem tetszett az új irányvonal Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az első, átalakított tornára idén novemberben került sor, Madridban. A régi rendszerben a kupa mérkőzéseit több országban, időben és térben is sokáig elhúzták, három nyert szettig mentek a küzdelmek, és a média hol nagyobb, hol mérsékelt figyelemmel követte csak az eseményeket. November 24-től az új felállásban egy héten keresztül a világ 18 legjobb teniszcsapata saját országát képviselve harcolt a két nyert szettig tartó meccseken a végső győzelemért. A belépőkért cserébe, amelyek árát csökkentették, így a legolcsóbb tikettek már 25 euróba kerültek, az egymás elleni csaták mellett színes programok, koncertek várták a kilátogatókat.

A Kosmos vállalat több mint 60 millió eurót (kb. 18 milliárd forintot) költött már az első, új Davis-kupa-döntő népszerűsítésére, átalakítására, és ez még csak a kezdet.

Az első tapasztalatok a megmérettetéssel kapcsolatban elég vegyesek. A belépők a hétvégére és a házigazda mérkőzéseire szépen fogytak, ugyanakkor a kora reggeli programokat foghíjas lelátók előtt rendezték meg. A szervezők is elismerték, hogy sok még a tennivaló, mert azokon a napokon, ahol a spanyol csapat nem lépett pályára, mérsékelt volt az érdeklődés, például a színvonalas nyitóshowra sem voltak sokan kíváncsiak. További gondot jelentettek a nézői visszajelzések alapján a késő esti mérkőzések.

A csoportkörben az Olaszország – Egyesült Államok találkozó hajnali 4 után ért véget, amivel a tenisz történetének második legkésőbbi befejezését produkálta.

A Kosmos ígéretet tett a további finomításokra a megmérettetéssel kapcsolatban, ugyanakkor az egyik legnagyobb probléma még mindig megoldatlan maradt. A Davis-kupa-döntőt a szezon végén rendezték meg, amikor a játékosok a sérüléseik kezelésével, pihenéssel töltenék inkább az időt. Ha kitekintünk a versenynaptárra, akkor azt látjuk, hogy az ősz amúgy is rendkívül sűrű, ott a tenisz-világbajnokság, a Laver-kupa, ráadásul januárban debütál az ATP-kupa (szintén csapatverseny) is. Jogosan merül fel a kérdés, nem lesz-e sok ekkor még egy Davis-kupa-döntő is a sorban?

Shakira fellépett a Davis-kupa-döntő utolsó napján Forrás: NurPhoto/Oscar Gonzalez/NurPhoto/Oscar Gonzalez

Piquénél is a saját vállalkozásokon kívül természetesen fontos szerepet játszanak az egyéni szponzorációk. A kétgyermekes apával több multinacionális cég is szerződést kötött, például az amerikai óriás, a Nike. Évi 2,7 millió euró (kb. 3 milliárd forint) folyik be a családi kasszába ezekből a megállapodásokból. Az már csak hab a tortán, hogy

Pigué remek pókeres, játszott már egy asztalnál Neymarral is, és legutóbb, augusztus végén Barcelonában egy EPT-versenyen második helyen végzett, amivel több mint 350 000 eurót tehetett zsebre.

Hogy mekkora vagyonról beszélhetünk a háromszoros klubvilágbajnok futballista esetében, arra csak becslések állnak rendelkezésre. Árulkodó lehet azonban az az interjú, amelyben a riporter konkrétan rákérdezett, hogy mennyi az annyi, és Piqué azt válaszolta, hogy több, mint amennyiből idén a bajnokságban az Espanyol gazdálkodik. Gyors keresés után jött a második kérdés, hogy

akkor nagyjából 57 millió euró (kb. 17,1 milliárd forint) körül mozog a bankszámlája? Mire ő mosolyogva csak annyit mondott, hogy nem, sokkal többről van szó.

Történetében egyetlen fekete foltként szerepel az a tény, hogy a spanyol bíróságok 2,1 millió euró (kb. 690 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték, feltételezett adócsalás miatt. Ebbe a folyóba előtte már olyan futball nagyágyúk is „beleléptek", mint Ronaldo, Messi vagy Neymar.

Piqué kiváló példa lehet arra, hogy miképp lehet egy sportoló több területen is sikeres. Az Európa-bajnok klasszist 2022. június 30-ig tartó szerződés köti a Barcelonához, így még legalább két és fél évig a katalán együttes színeiben lép pályára. Ha akkor úgy dönt, hogy több mint 35 évesen abbahagyja a labdarúgást, a fentiek tükrében nem kell félteni, hogy utána miből tartja majd el a családját. Ugyanakkor a hírek szerint attól sem zárkózna el, hogy aktív karrierje után a klubnál töltsön be fontos szerepet, egyesek szerint elnökként még többet tehetne szeretett csapatáért...

Gerard Piqué futballkarrierje számokban

Angol bajnok: 2007/2008, Manchester United
Angol Szuperkupa-győztes: 2006/2007, Manchester United
Angol Ligakupa-győztes: 2005/2006, Manchester United
8-szoros spanyol bajnok a Barcelonával: 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, 2012/2013, 2014/2015, 2015/2016, 2017/2018 és 2018/2019
6-szoros Király-kupa-győztes a Barcelonával: 2008/2009, 2011/2012, 2014/2015, 2015/2016, 2016/2017, 2017/2018
6-szoros Spanyol Szuperkupa-győztes a Barcelonával: 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2013/2014, 2016/2017, 2018/2019
4-szeres Bajnokok Ligája-győztes: 2007/2008 Manchester United, 2008/2009, 2010/2011, 2014/2015 Barcelona
3-szoros FIFA klubvilágbajnok a Barcelonával: 2009, 2011, 2015
3-szoros Európai Szuperkupa-győztes a Barcelonával: 2009/2010, 2011/2012, 2015/2016
Világbajnok: 2010, Spanyolország
Európa-bajnok: 2012, Spanyolország