Vágólapra másolva!
A csapat szerepléséről, a szurkolókról, az MLSZ-ről és a lehetséges átigazolásokról is szó volt a Ferencváros vezetőinek csütörtöki sajtótájékoztatóján. A klub elnöke, Kubatov Gábor és az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál a tegnapi, Békéscsaba elleni vereségről is beszélt.

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor vicces felütéssel kezdte az eseményt: „Ekkora öngólt lőni, hogy pont akkora hozunk össze egy sajtótájékoztatót, amikor kiesünk a kupából. "A zöld-fehérek első embere komolyra fordítva a szót, kiemelte, örül annak, hogy kiderült, nem mindig a balhékra van igény a sajtó részéről, a sikerrel kapcsolatban is legalább akkora az érdeklődés.

Nem akarok minden sportágon végigmenni, nagy sikerek születtek.

Ha szűken a focit vesszük, akkor azt kell mondjam, hogy azokat a terveket, amelyeket szövögettünk, már túl is szárnyaltuk.

Egy meccsre vagyunk jelenleg a továbbjutástól. A bolgárok nem legyőzhetetlenek, az eddigi három meccsünkből kettőt megnyertünk. Nehéz volt Thomas Doll elküldése, de érdemes volt Szergej Rebrovval szerződni. Pokolian nehéz ember, ahogy én is. Viszont fantasztikus tudás van mögötte. Végtelen elégedettséggel ülök itt, annak ellenére, hogy tegnap kiestünk a kupából" – mondta Kubatov Gábor a klub szerepléséről.

Kubatov Gábor és Orosz Pál beszélt a Fradi idei évéről Fotó: Koncz Márton - Origo

Felmerült a kérdés, hogy a télen fog-e változni a játékoskeret, illetve az is kiderült, hogy a Fradi tényleg tett-e ajánlatot a Kisvárda román játékosára, Grozavra, vagy csak a sajtó így akarta felverni az árát.

„Nem tettünk ajánlatot a Grozavra" – szögezte le azonnal az elnök. – Minden évben próbálunk frissíteni a kereten. A foci örök igazsága, hogy mindig van olyan poszt, amely erősítésre szorul. Rég játszottunk ennyire szép focit, de ez egy üzlet, azt látni kell. Posztokat nem szeretnék mondani" – tette hozzá, majd annyival egészítette ki, hogy Hajnal Tamás Dél-Amerikában volt élőben megnézni a kiszemelt játékosokat.

Nagyjából két-három játékos érkezése várható, akiket a nyárra már be tudnak illeszteni, mivel jövőre még egyet előrelépne a klub, azaz nemcsak bejutna az El-csoportkörbe, de akár a továbbjutást is ki lehet már célul tűzni.

Jönnek biztosan majd ajánlatok a játékosainkért. Nagy dolog, hogy szóba kerülnek a Fradi-játékosok külföldön.

A legnagyobb lemaradás az utánpótlásban volt, talán most van az első év, amikor a dobogón, vagy annak közelében vannak a fiataloknál a csapataink. Tehát alakul valami. Borzasztóan nehéz bekerülnie egy fiatalnak a Fradiba, pokoli nagy nyomás van rajta – mondta az elnök, aki kiemelte Csontos Dominikot, aki már az NB I-ben is bemutatkozhatott.

Kubatov Gábor szerint túlszárnyalták az elképzeléseket Fotó: Koncz Márton - Origo

Újságírói kérdésre kitért a Békéscsaba elleni MK-kiesésre is, amellyel kapcsolatban elárulta, hogy tíz emberrel is beszorították az ellenfelet, kiválóan játszottak, de ilyen a foci. Kiemelte, hogy nem a kulcsemberek hiánya miatt esett ki a csapat, ez most így alakult. Ennek ellenére rengeteget változott a klub az elmúlt 9 évben, amely a szakmai fejlődésen is tetten érhető,

megduplázták a nézőszámukat is, 5500-ról 11 ezerre.

A szurkolókkal kapcsolatban elmondta, hogy a 3,5 évig tartó küzdelem megérte, mára mindenki belecsiszolódott a helyzetbe. Kiválóan hozták le a nemzetközi meccseket a szurkolók, akik sokat tudnak adni.

- tett hozzá Kubatov.

A Fradivárossal kapcsolatban elmondta, hogy megvan rá a pénzük, de nem fognak hülyeséget csinálni, ugyanis nem mindegy, hogy milyen lesz. Könnyen fenntartható, olcsón üzemeltethető sporttelepet szeretnének, amely kiszolgálja a klubot az elmúlt 15-20 évben. Jelenleg egy döntésre várnak, utána állnak majd elő a tervekkel.

Ami a pénzügyeket illeti, Kubatov elárulta, hogy a bevételeket befolyásolja az El-szereplés, mivel ha továbbjutnak a csoportkörből, akkor egy távolról is jól látható összeghez jutnak. De több szponzort hoztak be az évben, és még számos ötletük van, miből lehet bevételeket szerezni.

A FTC elnöke elárulta, hogy az Újpest elleni kezdőrúgást például 550 ezer forintért lehet eladni.

Ami a kiadásokat illeti, Szergej Rebrov alapbére kisebb, mint Thomas Dollé volt, de a kiváló nemzetközi szerepléssel európai szinten keres.

A bíróküldésben is elmozdultak a dolgok. Persze most is vannak rossz döntések, de látom a törekvést" – beszélt az MLSZ-ről Kubatov, akit a MOL Fehérvárhoz szerződő Ivan Pertjakról és a Honvédhoz igazoló Davide Lanzafaméról is kérdeztek.

Lanzafamétól jó viszonyban váltak el Forrás: MTI/Czagány Balázs

Petrjak a könnyeivel küszködve mondta, mennyire örült, hogy elhoztuk ide. Most meg egy másik klubban hullatja a könnyeit. Fiatal srác, meg kell neki bocsájtani. Lanzafame nem könnyű pasas, tipikus olasz. Voltak bőven érzelmek, de korrekt volt az elválás.

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója elárulta, hogy óriási játékosmozgásra senki ne számítson, ugyanis nagyon erős a keret. 43 bajnoki meccs óta veretlen a Groupama Arénában a csapat, és az El-ben is csak kétszer kapott ki.

– tette hozzá Orosz.

Az FTC vezérigazgatója szerint a klub üzleti alapon működik, így ha olyan ajánlatot kapnak, amely a klubnak és a játékosnak is megfelel, akkor nem állnak az útjába. Tipikus példa Nagy Ádám esete. Orosz szerint nem tehetik meg, hogy ha jön egy ajánlat a Serie A-ból, akkor azt mondják a játékosnak, hogy nem mehet. Ha jó pénzért eladnak játékost, akkor azt vissza kell forgatni a csapatba.

Orosz Pálnak nagy klubok képviselői is gratuláltak az El-szerepléshez Fotó: Koncz Márton - Origo

„A klub költségvetése töredéke a nagy európai klubokéhoz képest, nagyon messze kerültünk tőlük. A labdarúgást is meghatározzák az anyagiak. Mindig lehet fejlődni.

Reális cél az lehet, hogy olyan szintet érjünk el, mint most a Dinamo Zagreb.

Szerintem jelenleg az Európa-liga a Fradi polca" – tette hozzá a vezérigazgató, aki azt is elmondta, financiálisan nagy különbség van az El és a BL-szereplés között. Az Európa-liga-csoportkörért nagyjából 2,7 millió eurót kap a Fradi, amely a pontok megszerzése esetén emelkedhet. Ebből a pénzből természetesen a játékosok és vezetőedző is kap.

– tette hozzá Orosz Pál.