Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka magabiztosan nyerte meg a nők 200 méteres vegyesúszó számának döntőjét a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, megszerezve ezzel negyedik aranyérmét is. Ugyanebben a döntőben Jakabos Zsuzsanna a negyedik helyen végzett. Szabó Szebasztián nagyszerűen úszva ezüstérmes lett 50 méter pillangón.

Magyar szempontból a szokásosnál talán soványabb volt a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokság szombat esti programja, hiszen a hét döntőből csak egy olyan volt, ahol biztosan láthattunk magyar indulókat, és egy másik, ahol csak reménykedhettünk ebben.

Ez az egy bizonyos tuti döntő a női 200 méteres vegyesúszás volt, ahol Hosszú Katinka a 3., míg Jakabos Zsuzsa az ötödik idővel várta a rajtot egy meglehetősen takarékos délelőtti úszás után. Legjobb idővel a britek klasszisa, Siobhan-Marie O'Connor került a döntőbe, két tizeddel úszott jobbat, mint a bajai klasszis. Hosszú Katinka úgy állt rajthoz, hogy 2013 júliusa, a barcelonai világbajnokság óta 65-ből 65-ször nyerte meg ezt a számot legyen szó 25-ös, vagy 50-es medencéről, Eb-ről, vb-ről, vagy világkupáról.

Hosszú Katinka (elöl) és Jakabos Zsuzsanna a 200 méteres vegyesúszás során Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pillangó után Hosszú fordult az első helyen, Jakabos pedig az ötödik volt, de fél másodpercen belül honfitársához képest. Háton már 95 század volt a különbség Hosszú és O'Connor között, miközben Jakabos egy helyet előre tudott jönni. A mellúszás végére tovább nőtt Hosszú előnye, amire a gyorson még rá is tudott tenni, így a végén utcahosszal, 2:04.68 perces idővel, közel két másodperccel megelőzve a végül másodikként beérő svájci Maria Ugolkovát. Hosszú a nyrte negyedik glasgow-i aranyérmét nyerte.

Ezzel pályafutása 20. elsőségét gyűjtötte be a rövidpályás Eb-ken, amivel

– az egyéni eredményeket figyelembe véve – megelőzte Cseh Lászlót az összesített örökrangsor élén. Jakabos Zsuzsa a negyedik helyen csapott be a célba, az ő ideje 2:07.62 perc.

Nem volt összeszedett úszás, nekem valahogy sokkal jobban megy akkor, amikor tudom, hogy erős a mezőny és oda kell figyelnem. Sejtettem, hogy nem lesz nagy küzdelem a végén és emiatt talán egy kicsit hátradőltem. Szerettem volna 2:04 alatt úszni, ez viszont messze van attól. Arra azért büszke vagyok, hogy egy ilyen úszás is egy magabiztos arannyal jár" – nyilatkozta az MTI-nek Hosszú.

Összegezve Eb-szereplését elmondta, négyből négy győzelmet aratni jó dolog, de mindig van mit tanulni, amiből előre tud lépni, ugyanakkor egyre nehezebb bekerülnie az "élet-halál zónába".

A győztes Hosszú Katinka a célban a 200 méteres vegyesúszás döntőjében glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Hosszú nem sokkal az Eb előtt szakított edzőjével, Petrov Árpáddal, így Glasgow-ban a maga ura volt:

Ez mindenképp egy jó kezdés volt, de hosszú hónapok állnak előttem Tokió előtt."

Jakabos Zsuzsanna arról beszélt, hogy nagyon boldog az időeredménye miatt, hiszen ilyesmi volt a terve és a negyedik hellyel is elégedett.

"Jobban sikerült ez az Eb, mint vártam, június óta folyamatosan versenyzek, emiatt van bennem egy kis fáradtság, de szinte már annyira belejöttem, hogy ha kell, bármikor úszom még egyet" – fogalmazott Jakabos, aki 400 méter vegyesen ezüst-, 200 méter pillangón pedig bronzérmet nyert Glasgow-ban.

Szabó Szebasztián délelőtt a 9. idővel jutott be az 50 méteres pillangóúszás elődöntőjébe, ahol az volt a kérdés, hogy sikerült-e magát annyira összeszednie a hét elején őt legyűrő betegség után, hogy úgy letudja úszni ezt a két hosszt, hogy a program végén sorra kerülő döntőbe is bejusson. Az első elődöntőben kapott helyet, egy nyolcasban Florent Manaudou-val, és remekül versenyezve 22.47 másodperces idővel a francia klasszis mögött második helyen, automatikusan biztosította a helyét a döntőben.

Szabó Szebasztián remekelt az 50 méteres pillangóúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Ahol újra Manaodou mellett úszott,méghozzá kiválóan! A rajtot Szabó kapta el a legjobban, és a forduló után sem szakadt le az élmezőnytől, sőt a franciát meg is előzte, és végül 22.35 másodperces idővel az orosz Oleg Kosztin mögött a második helyen csapott be a célba!

Szabó pályafutása első érmét szerezte magyar színekben világversenyen. Övé a magyar küldöttség kilencedik érme: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson lépett fel a dobogó második fokára, míg Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson végzett harmadikként.

A férfi 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében a második futamban állt rajtkőre Németh Nándor, aki holtversenyben a 10. idővel jutott be a 16 közé. Végül 46.91 másodperces idővel összesítésben a 9. lett, azaz éppen hogy lemaradt a döntőről.