Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkör szerda esti utolsó játéknapja előtt már csak két kiadó hely volt a legjobb 16 között. Ennek ellenére bőven van miről beszélni, hiszen az Atalanta olyan csodát tett, amilyenre még nem volt példa a sorozat történetében, míg az egy év után visszatérő Kassai Viktor negyedóra alatt két tizenegyest is befújt Madridban. A Bayern München sztárja horrorsérülést szenvedett, Cristiano Ronaldót megrohamozta egy szelfizni akaró szurkoló. De ami ennél is döbbenetesebb: a 16 közé csak az olasz, az angol, a spanyol, a német és a francia bajnokság csapatai jutottak be. Ilyen még sosem volt a sorozat történetében.

Neymar nagy békülése

Az A csoportban az elsőségét már korábban bebiztosító Paris Saint-Germain könnyed, 5-0-s győzelmet aratott a török Galatasaray fölött. A találkozó legszebb gólját Neymar lőtte, ráadásul a brazil támadó a mérkőzés végén elkérte a labdát a tizenegyest kiharcoló Kylian Mbappétól, és átnyújtotta a csereként pályára lépő Edinson Cavaninak, hogy ő is gólt lőhessen.

Még 2017 augusztusában, egy Saint-Étienne elleni francia bajnoki meccsen Cavani és a PSG-hez akkor érkező Neymar összekaptak egy tizenegyesen. A párizsi csapatnak évek óta az uruguayi támadó az első számú tizenegyes lövője, de Neymar akkor úgy gondolta, ha már ő a világ legdrágább játékosa, akkor mostantól kezdve a büntetőket is ő lövi. Cavani azonban nem engedett, az esetről pedig hetekig cikkezett a francia sajtó. Sokáig úgy tűnt, a két dél-amerikai játékos között kibékíthetetlen ellentét van, de a jelek szerint elásták a csatabárdot.

Neymar pályafutása eddigi legnemesebb gesztusát tette Forrás: AFP/Franck Fife

„Neymar mostanra fontos játékosunk lett, ugyanolyan jól játszott, mint az előző meccsünkön Montpellier-ben.

- mondta a mérkőzés után a PSG edzője, aki kitért Edinson Cavani játékára is. - Mostanában hiányzott belőle a ritmus, de ez az én hibám és persze a sérüléseké. Fontos volt, hogy ma gólt szerezzen. Ez a legjobb módszer az önbizalom visszaszerzésére" - mondta Thomas Tuchel az uruguayi csatárról, aki az idei BL-szezonban még egy meccsen sem kezdett.

„Szép gesztus volt tőle. Mindenki láthatja, hogy Neymar nagyon érzékeny ember. Az, ahogy odaadta a labdát Cavaninak, jó szimbólum a csapat számára" – tette hozzá a PSG edzője.

Thomas Tuchel szavaiban lehet igazság, hiszen a PSG kapcsán sokszor felmerül, hogy azért nem komoly tényező a Bajnokok Ligájában, mert nem lehet győzni összevásárolt sztárokkal, ha azok nem tudnak küzdeni egymásért – többek között Cavani édesapja is így gondolja. Neymar gesztusa viszont azt is jelentheti, hogy idén mindenki beállt a sorba.

A PSG a legutóbbi három szezonban a legjobb 16 között búcsúzott a Bajnokok Ligájából, de ha tartja a jó formáját, tavasszal lehetnek merészbe céljai is.

Szavazzon!

Meddig juthat a PSG a Bajnokok Ligája idei szezonjában?

A csoport másik mérkőzésén a Real Madrid tartalékos csapattal 3-1-re győzött a belga Club Brugge vendégeként. Zidane csapatának az egyik legjobbja a 18 éves Rodrygo volt, akinek eddig nyolc kaput eltaláló lövésből már hat gólja van a Real Madridban.

„Örülök, hogy Vinícius és Rodrygo is betalált, de a sokoldalú játékuk még inkább tetszett - értékelt a meccs után Zinédine Zidane, aki a 60 millió euróért igazolt Luka Jovicról is beszélt. A szerb támadó eddig 12 meccsen csak egy gólt lőtt. Igaz, csak 396 percnyi játéklehetőséget kapott.

– tette hozzá a Real Madrid edzője, akinek nagyon nincs is oka a változtatásra, mert az első számú csatára, Karim Benzema az idei szezonban 20 meccsen már 15 gólnál jár.

Müncheni gálameccs horrorsérüléssel

A B csoportban a Bayern München-Tottenham összecsapásnak a továbbjutás szempontjából nem volt tétje. A német csapat már korábban bebiztosította a csoportelsőségét, akárcsak az angol együttes a második helyen való továbbjutását. Szerencsére egyik csapat sem alibizett, hanem előrukkoltak egy remek gálamérkőzéssel az Allianz Arénába kilátogató szurkolóknak.

" – mondta a 3-1-es győzelem után a Bayern München megbízott edzője, Hansi Flick, akinek egy hónap alatt sikerült történelmet írnia.

A bajor csapat százszázalékos teljesítménnyel, 18 ponttal és +19-es gólkülönbséggel jutott tovább, ez pedig a klub történetének legjobb szereplése a BL-csoportkörben.

A Bayern edzője Kingsley Coman horrorsérülése miatt nem tudott örülni a győzelemnek.

„Ez teljesen beárnyékolja a győzelmünket. Egyelőre nem tudjuk, mennyire súlyos a sérülése, jelenleg is vizsgálják."

Dieter Flick és José Mourinho a lefújás után Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

„Jó mérkőzést játszottunk, de nem szeretnék a következtetéseimről beszélni. Kaptam néhány nagyon fontos információt.

Pozitív példaként említhetném Juan Foyth-t, aki a mai napig egy percet sem játszott nálam, de most kilencven perc alatt többet megtudtam róla, mint két-három hétnyi munka alatt, játék nélkül.

Az a legjobb teszt, amikor ilyen remek játékosok ellen játszhatsz – mondta a lefújás után José Mourinho, akit arról is megkérdeztek, hogy az egyenes kiesés szakaszba szívesen visszatérne-e Münchenbe. – Ez legkorábban a negyeddöntőben lehetséges, de igen. Szeretnék visszatérni ide éles meccsre" – tette hozzá a portugál mester, aki jó okkal nem kezdett szakmázni, hiszen az alapcsapatából hatan nem léptek pályára a müncheni meccsen.

Retteghetnek a csoportgyőztesek a BL-nyolcaddöntő sorsolása előtt

December 16-án délben a svájci Nyonban kisorsolják a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek párosításait. Egy csapat van, amit vélhetően minden csoportgyőztes szeretne messzire elkerülni, de közülük csak hárman alhatnak nyugodtan. A sorsoláson a nyolc csoportgyőztest állítják párba a nyolc csoportmásodikkal. Előbbiek kiemeltek lesznek, azaz ők játszhatják majd hazai pályán a visszavágókat.

A csoport másik mérkőzésén az Olimpiakosz a marokkói Youssef El-Arabi hajrában szerzett tizenegyes góljával 1-0-ra legyőzte a Crvena zvezdát, így a görög csapat szerepelhet tavasszal az Európa-ligában.

Ilyen csodára még sosem volt példa a Bajnokok Ligájában

A C csoportban a hatpontos Sahtar Donyeck a második helyről várta az ötpontos Atalanta elleni mérkőzést, úgy készülve, hogy egy győzelemmel egészen biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben. Ugyanerre az olaszoknak is megvolt az esélyük, igaz, nekik ehhez kellett a Manchester City zágrábi győzelme is – amivel ezért kalkulálni lehetett.

Sokáig döntetlenre állt a mérkőzés, majd a 66. percben Timoty Castagne góljával megszerezte a vezetést az Atalanta. A VAR-szobában megvizsgálták a gólt megelőző esetleges lesállást, de a játékvezető szabályosnak ítélte az olaszok gólját.

Ezt követően egy ütés miatt megfogyatkozott az ukrán csapat, az Atalanta pedig a hajrában két góllal eldöntötte a meccset.

Gian Piero Gasperini csapata úgy jutott tovább a legjobb 16 közé, hogy az első három csoportmeccsét elvesztette. Ilyenre még soha nem volt példa a Bajnokok Ligája történetében.

„Ez valami hihetetlen. A manchesteri vereség után lehetetlennek tűnt, de most véghezvittünk valami egészen csodálatosat"

- mondta a lefújás után az Atalanta 24 éves kapusa, Pierluigi Gollini.

Az Atalanta játékosai BL-történelmet írtak Forrás: AFP/Sergei Supinsky

„Nem találom a szavakat arra, hogy leírjam ezt az érzést.

Ez örökre fennmarad a klub és a labdarúgás történelmében. Mindannyian alázatosak vagyunk, nálunk senki sem sztár. Ez a titkunk" – mondta Alejandro „Papu" Gómez, az Atalanta csapatkapitánya.

„Őszintén szólva, a harmadik gólig nem voltam nyugodt. Nehéz volt, de ilyen a sors.

– mondta az Atalanta edzője, akinek a csapata az előző szezonban a legtöbb gólt lőtte a Serie A-ban. – Hittünk abban, hogy van esélyünk történelmet írni. Ezeket a lehetőségeket meg kell ragadni, és mi a lehető legjobb módon csináltuk."

Gian Piero Gasperini csapata közönségszórakoztató focit játszik Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az Ajax Amsterdam előző szezonbeli csodája után az Atalantán a világ szeme, amely hat év szünet után egyenes kieséses Bajnokok Ligája-meccset fog játszani a legendás San Siróban – az AC Milan és az Internazionale helyett.

A csoport másik mérkőzésén a Manchester City papírforma győzelmet aratott a Dinamo Zagreb otthonában. Igaz, a horvát csapat a spanyol válogatott Dani Olmo bombagóljával vezetett a meccs elején.

A folytatásban azonban brazil Gabriel Jesus mesterhármasának köszönhetően az angol bajnokcsapat könnyed, 4-1-es győzelmet aratott.

„Az első félidőben kicsit küzdöttünk, de összességében hetvenöt percig jól játszottunk, úgyhogy elégedett vagyok az eredménnyel.

– mondta a meccs után Pep Guardiola, akinek az irányítása alatt a Manchester City 199 meccsen 500 gólt szerzett. Ez 95 góllal több, mint amennyit bármelyik másik angol csapat lőtt a katalán mester 2016 nyarán való kinevezése óta.

Pep Guardiola remek munkát végez a Citynél Forrás: AFP/Denis Lovrovic

„Ez valami nagyon különleges érzés. Amikor fiatal voltam, arra gondoltam, hogy majd egy nap a Bajnokok Ligájában játszhatok.

Nem akartam semmi mást, csak a labdát és gólt szerezni.

Számomra különleges pillanat, amikor gólt lőhetek, így a mesterhármasom is az" - mondta Gabriel Jesus, aki 22 évesen és 252 naposan a legfiatalabb brazil játékos lett, aki átlépte a tízgólos álomhatárt a Bajnokok Ligájában. Neymar rekordját adta át a múltnak, aki a Barca játékosaként 23 évesen és 75 naposan érte el ezt a számot.

Kassai Viktor egy év után két tizenegyessel tért vissza

A D csoportban az Atlético Madrid hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Lokomotív Moszkvát, így a Juventus mögött második helyen továbbjutott a csoportjából. A találkozót Kassai Viktor vezette, aki több mint egy év után kapott BL-meccset. Legutóbb tavaly novemberben a Manchester City-Sahtar Donyeck (6-0) találkozón működött közre, de óriásit hibázott, amikor büntetőt ítélt az angol csapatnak, miután Raheem Sterling gólhelyzetben a földbe rúgott és elesett.

Az egy évvel ezelőtt baki nem hatott ki Kassai önbizalmára, ugyanis a magyar játékvezető már a második percben tizenegyest ítélt az Atléticónak a Joao Félix elleni szabálytalanság miatt.

Negyedóra elteltével Kassai igénybe vette a videós segítséget, majd újabb tizenegyest ítélt az Atléticónak, ezúttal kezezés miatt.

Az Origo olvasóinak a véleményére is kíváncsiak voltunk a két esettel kapcsolatban. A szavaztok alapján Kassai Viktor mindkét esetben jól döntött.

Az Origo olvasói szerint Kassai Viktor mindkét tizenegyes-szituációban helyesen ítélt Forrás: Origo

„Az apám mindig azt mondta, hogy vállaljam a felelősséget a pályán.

És amúgy is szeretek tizenegyest rúgni" - mondta a mérkőzés után a 20 éves Joao Felix, aki belőtte az Atlético Madrid második büntetőjét miután a második percben Kieran Trippier elhibázta az elsőt.

Kassai Viktor és az Atlético első góljának szerzője, Joao Félix Forrás: AFP/FP or licensors/Gabriel Bouys

„Folyamatosan fejlődik, rengeteget ad a csapatnak. Lelkes és tele van optimizmussal.

- méltatta Diego Simeone a 126 millió euróért igazolt támadót, és elmondta, miért Trippier lőtte az első tizenegyest. - Germán Burgos (korábbi argentin válogatott kapus és Simeone pályaedzője - a szerk.) összeállított egy ötfős listát, amelyen Tripper a legjobb. Az edzéseken általában ő legeredményesebb."

Kassai ítéleteinek helyességét bizonyítja, hogy a lefújás után az oroszok nem csináltak belőle bűnbakot.

Az Arsenal korábbi orosz válogatott játékosa, a Match TV-nél dolgozó Andrej Arshavin azt mondta:

Az orosz csapat kapusa, Anton Kochenkov sem Kassait hibáztatta.

„Az első tizenegyes az én hibám volt, de ki tudtam javítani azzal, hogy kivédtem."

Kassai Viktor videózik az Atlético Madrid-Lokomotív Moszkva mérkőzésen Forrás: AFP/FP or licensors/Gabriel Bouys

A Lokomotív Moszkva edzője, Jurij Szemin sem Kassai ténykedésében látta a vereség okát.

A csoport másik mérkőzésén a Juventus Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín góljainak köszönhetően 2-0-ra győzött a Bayer Leverkusen otthonában. A találkozón az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót többször is inzultálták olyan szurkolók, akik berohantok hozzá a pályára, hogy megölelhessék és szelfizhessenek vele.

A lefújás után a portugál támadó megnyugodott, és elégedetten értékelt.

„Csak egy újabb BL-este. Ez az én sorozatom, ezt imádom.

De a legfontosabb a csapat. Fantasztikusak voltunk a második félidőben, jól játszottunk és két szép gólt lőttünk. Veretlenül megnyertük a csoportunkat, úgyhogy boldogok vagyunk és magabiztosan várjuk a folytatást" - mondta Ronaldo, akit az egyenes kieséses szakaszról is kérdeztek, de csak annyit árult el, hogy bárki is lesz a Juventus következő ellenfele, az egész biztosan remek csapat lesz.

Gigi Buffon a Juventus örökifjú kapusa Forrás: AFP/Ina Fassbender

Gianluigi Buffon 41 évesen és 317 naposan a Bajnokok Ligája történetének második legidősebb pályára lépő játékosa lett. A rekordot a Lazio egykori kapusa, Marco Balotta tartja, aki 43 évesen és 252 naposan még védett a Real Madrid elleni csoportmeccsen a 2007/08-as szezonban.

„Mindig izgalmas dolog a Bajnokok Ligájában játszani. Remek kondiban érzem magam.

– mondta minden idők egyik legjobb kapusa.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Dinamo Zagreb az idei szezonban harcban állt a továbbjutásért, pedig amikor legutóbb a BL-főtáblán szerepelt (a 2016/17-es szezonban), akkor mind a hat csoportmeccsét elvesztette.
  • A Dinamo Zagreb ellen lehetőséget kapó Claudio Bravónak ezúttal sem volt szerencséje. A Manchester City chilei kapusa két meccsen védett az idei BL-szezonban, védése viszont csak egy volt. Ellenben már kapott két gólt és egy piros lapot.
  • Gabriel Jesus, a Manchester City támadója a legutóbbi 12 gólját idegenbeli meccseken lőtte.
  • A Dinamo Zagreb ellen mesterhármast szerző Gabriel Jesus 22 évesen már 101 gólnál jár. 28 gólt a Palmeirasban, 18-at a brazil válogatottban, 55-öt pedig a Manchester Ciytben lőtt.
  • Ryan Sessegnon 19 évesen és 207 naposan a Tottenham legfiatalabb gólszerője lett a Bajnokok Ligájában.
  • Kylian Mbappé a 30. BL-meccsén 19 gólnál és 11 gólpassznál jár. Vagyis 30 meccsen 30 pontja van a kanadai táblázaton.

A Bajnokok Ligája történetében először fordul elő, hogy az egyenes kieséses szakaszban csak az öt top bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol) szereplő csapatok lesznek érdekeltek.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mezőnye:
spanyolok: FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Atlético Madrid
angolok: Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham
olaszok: Juventus, Napoli, Atalanta
németek: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig
franciák: Paris Saint-Germain, Olympique Lyon

Szavazzon!

Mit gondol arról, hogy a BL legjobb 16 csapata között csak az 5 európai topbajnokság együttesei vannak ott?

Bajnokok Ligája, 6. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Galatasaray (török) 5-0 (2-0)
Club Brugge (belga)-Real Madrid (spanyol) 1-3 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Paris Saint-Germain 16 pont, 2. Real Madrid 11, 3. Club Brugge 3, 4. Galatasaray 2

B csoport:
Bayern München (német)-Tottenham Hotspur (angol) 3-1 (2-1)
Olimpiakosz (görög)-Crvena zvezda (szerb) 1-0 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Bayern München 18 pont, 2. Tottenham Hotspur 10, 3. Olimpiakosz Pireusz 4, 4. Crvena zvezda 3

C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Manchester City (angol) 1-4 (1-1)
Sahtar Donyeck (ukrán)-Atalanta (olasz) 0-3 (0-0)
A csoport végeredménye: 1. Manchester City 14 pont, 2. Atalanta 7, 3. Sahtar Donyeck 6, 4. Dinamo Zagreb 5

D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Juventus (olasz) 0-2 (0-0)
Atlético Madrid (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 2-0 (1-0)
A csoport végeredménye: 1. Juventus 16 pont, 2. Atlético Madrid 10, 3. Bayer Leverkusen 6, 4. Lokomotiv Moszkva 3