A Ferencváros megmutatta magát Európának

Fradi
Razgrad, 2019. december 12. Nguen Tokmac, az FTC játékosa (háttal, k) a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott Ludogorec - Ferencváros mérkőzés végén a razgradi Ludogorec Arénában, Bulgáriában 2019. december 12-én. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bár a bravúr és a történelmi továbbjutás nem jött össze a Ferencvárosnak a Ludogorec elleni csütörtök esti El-selejtezőn, Szergej Rebrov csapata emelt fővel búcsúzott Európától. A játékosokban a razgardi 1-1 után felemás érzések kavarogtak, főként a csalódottság, és a büszkeség. Nyilatkozatok a vegyes zónából.

– kezdte értékelését az Origónak Botka Endre. „Nem arról volt szó, hogy idejöttünk, és esélytelenül elbuktuk a továbbjutást, végig egyenlő ellenfelei voltunk a Ludogorecnek, megvoltak a lehetőségeink, hogy vezetést szerezzünk, vagy a góljuk után hamarabb egyenlítsünk.

Nyilván más képe lett volna a mérkőzésnek, ha a játékvezető befújja az egyértelmű 11-est, és berúgjuk,

de nem szabad csak erre fognunk, mert ennek ellenére is voltak helyzeteink a továbbjutáshoz."

Botka Endrének nem volt unalmas estéje a ludogoreci támadók mellett Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Sigér Dávid 79 percet töltött a pályán, a középpályás szerint is megvolt a Fradi esélye a továbbjutásra. "Kétoldalú még a dolog, jelenleg erősebbek azok az érzések, amelyek a pályán értek minket, hogy nem sikerült a bravúr, így természetesen csalódottak vagyunk.

Ha viszont néhány nap múlva kompletten tekintünk vissza erre a kupaszereplésre, akkor azt hiszem, nem lesz szégyellni valónk, büszkék lehetünk arra, amit ezen a nyáron és őszön elértük.

Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell szállnunk, de mindenképpen plusz motivációt adhat, hogy miért kell megvédenünk a bajnoki címünket. Belekóstoltunk ebbe a légkörbe, mindenkinek nagyon tetszett, úgyhogy jövőre mindenképpen szeretnénk visszatérni!"

Az európai búcsú mellett meglepetésre a Magyar Kupából is kiesett a csapat, így viszont csak a bajnokságra kell koncentrálnia a Fradinak. Sigér Dávid szerint ennek megvan az előnye, és a hátránya is. "Nyilván a sorozatterhelést megéreztük, gyakorlatilag július óta 2-3 mérkőzést játszottunk hetente, de hatalmas dolog volt készülni a BL-, majd az El-meccsekre nívós riválisokkal szemben.

A Fradi nemcsak Razgradban, egész Európában helytállt az idei szezonban Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A válogatott játékos végezetül a szurkolókról is szót ejtett. "Megint elképesztő hangulatot teremtettek a drukkerek, az, hogy ilyen messzire is eljöttek miattunk, és végigénekelték a 90 percet, szinte hihetetlen. Olyan volt, mintha hazai pályán játszottunk volna, a bolgárokat alig lehetett hallani. Egyébként

már meccs előtt tudtuk, mennyien jönnek, láttunk felvételeket a vonatútról, ez is egy plusz motivációt jelentett,

miattuk is nagyon sajnáljuk, hogy nem jött össze a történelmi továbbjutás, de nagyon jó érzés volt, hogy a lefújás után is együtt ünnepeltünk, percekig éltettek és tapsoltak minket."

Szergej Rebrov nyilatkozata

"Most játszottunk a legjobban a Ludogorec elleni négy meccs során. Az első perctől kezdve megvoltak a helyzeteink, az első félidőben járt volna nekünk egy büntető, de meg kell hagyni, hogy a bolgár csapat nagyon jól kontrázott. Büszke vagyok a játékosokra, mert az utolsó meccs utolsó percéig megvolt az esélyünk a továbbjutásra. Most a regeneráción a sor, haza utazunk, és jöhet a következő meccs. Mondtam a játékosoknak, hogy, ha jövőre szeretnének újra az európai kupaporondon szerepelni, akkor otthon is jól kell teljesíteniük. Köszönjük a szurkolóknak, akik elkísértek bennünket és végig szurkoltak nekünk" – mondta Rebrov a mérkőzést közvetítő Sport TV-nek.

A Fradi védője, Miha Blazic szerint csak egy kis szerencse hiányzott. "Megmutattuk magunkat Európának, méghozzá úgy érzem, megfelelő módon. Senki ellen nem vallottunk szégyent, minden riválisunkkal jó meccset játszottunk, és az utolsó pillanatig megvolt az esélyünk a továbbjutásra, ez így elsőre több mint biztató. Ami a meccset illet, ezúttal nem volt szerencsénk a döntő pillanatokban, szerintem ennyin múlt a győzelem, és a továbbjutás.

A futball ilyen, néha ad, néha elvesz, összességében továbbra is azt mondom, ezután az európai menetelés után felemelhetjük a fejünket, méltóképpen képviseltük a Ferencvárost."

Jody Lukoki, a Ludogorets játékosa (k) gólt rúg a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott Ludogorec - Ferencváros mérkőzésen a razgradi Ludogorec Arénában, Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fradi kapusa, Dibusz Dénes így értékelt.

"Összességében szerintem várakozáson felül szerepeltünk, nem hiszem, hogy bárki gondolta volna, hogy ebben a csoportban hat meccsen csak egyszer kapunk ki, és hét pontot szerzünk majd.

Arról viszont már meccs előtt is beszéltünk, ha ne adj isten döntetlen lesz ez a meccs, akkor biztosan mindenki a hazai Espanyol elleni találkozót fogja emlegetni, és az utolsó utáni pillanatokban elhullajtott két pontot, de most már kár ilyesmin keseregni, akkor alighanem egyébként is más lett volna a mostani találkozó képe. A legfontosabb, hogy minden meccshez képest érződött a csapaton a fejlődés, folyamatosan léptünk előre.

A Ferencváros tehát az Espanyol és a Ludogorec mögött a harmadik helyen végzett a csoportjában, megelőzve az orosz CSZKA Moszkva együttesét. A bajnokságban jelenleg négy pont Szergej Rebrov csapatának előnye a második MOL Fehérvár előtt, ráadásul a címvédő egy meccsel kevesebbet játszott.

Az FTC legközelebb vasárnap lép pályára, a Diósgyőr vendége lesz az NB I utolsó idei fordulójában.

Európa-liga, 6. (utolsó) forduló, H csoport: Ludogorec (bolgár)-Ferencváros 1-1 (1-0)
Razgrad, Ludogorec Aréna, 5000 néző, v.: Matej Jug (szlovén)
gólszerzők: Lukoki (24.), illetve Szignyevics (95.)
sárga lap: Terzijev (59.), illetve Frimpong (27.), Botka (66.)