Miért zokogok, amikor a holland Van Dijk helyett Messi lesz az aranylabdás?

fbl Horizontal
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts after winning the Ballon d'Or France Football 2019 trophy at the Chatelet Theatre in Paris on December 2, 2019. - Lionel Messi won a record-breaking sixth Ballon d'Or on Monday after another sublime year for the Argentinian, whose familiar brilliance remained undimmed even through difficult times for club and country. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 12 évben az Aranylabda-díj nem szólt másról, csak Cristiano Ronaldóról és Lionel Messiről. 2018-ban ugyan Luka Modrić győzelme bekavart kettejük párharcába, de idén visszaállt a világ rendje, amikor a Barca klasszisa pályafutása során már hatodszor kapta meg a France Football elismerését. Messi és Ronaldo minden idők két legjobb futballistája? Ehhez kétség sem férhet. Szerencsés vagyok, hogy csodálhatom a játékukat? Minden bizonnyal így van. Ennek ellenére nekem már nagyon elegem van belőlük, és várom azt a pillanatot, amikor mindketten visszavonulnak, és a labdarúgás újra csapatsportág lesz.

Fiatalkoromban nyolc éven keresztül egy DVD-kölcsönzőben dolgoztam, ezért nem nagyon van olyan film vagy történet, amit ne ismernék. Az életem egy az egyben olyan volt, mint a Kevin Smith féle Shop Stop.

A Shop Stop egy hamistatlan alaípfilm Forrás: Origo

Amikor egy meccsösszefoglalót írok, sokszor eszembe jut egy filmcím, amivel jó párhuzamot lehetne vonni, végül aztán mindig elvetem az ötletet, mert rá kell jönnöm, hogy ezek a dolgok csak nekem egyértelműek.

A focisták között Lionel Messi számomra olyan, mint a színészeknél Tom Cruise. Mindkettejüket éveken keresztül próbáltam utálni.

Tom Cruise-ra mindig azt mondtam, hogy semmi extrát nem nyújt, nem szeretem a filmjeit. Ja, de várjunk csak! A Top Gunt imádtam, és a Koktélt is. Az Esőember klasszikus, az Egy becsületbeli ügy pedig egyenesen a kedvenc filmem, amit évente legalább háromszor meg kell néznem. És akkor még ott van az Interjú a vámpírral, a Jerry Maguire, a Mission Impossible, a Collateral, a Trópusi vihar és Az utolsó szamuráj. Ahhoz képest, hogy nem szeretem Tom Cruise-t, percek óta a filmjei pörögnek a fejemben, és mire a gondolat végére érek, be kell vallanom, hogy valójában odavagyok érte.

Hasonló a helyzet Lionel Messivel is. Próbálom nem szeretni, próbálom keresni a gyenge pontjait, valamit, amibe bele lehetne kötni, de nem nagyon van ilyen.

Messi a labdarúgás történetének legnagyobb játékosa.

Lionel Messi és az Aranylabda-gyűjteménye Forrás: AFP/Franck Fife

Nem is rá haragszom, hanem a helyzetre: hogy utánozhatatlan tudásával mindenhonnan kiemelkedik, ezért sokan hajlamosak elfelejteni, hogy mások is léteznek. Ráadásul Messi (és Ronaldo) olyan, mint a suliban a jó tanuló: amikor nem csillagos ötös a felelet, a naplóba akkor sem kerülhet más. Ha nem szalad a szekér, akkor is őt díjazzák. Olyan, mintha kötelező lenne „meccsben" tartani, akkor is, ha éppen semmi extrát nem tett.

Vegyük csak az Aranylabda-díjat. Messi hét ponttal előzte meg a Liverpool védőjét, Virgil van Dijkot. Ez a trófea történetének legszorosabb "befutója" volt. Mi tagadás, érzékenyen érintett az eredményhirdetés, mert kölyökkorom óta a holland foci szerelmese vagyok, és ha már Robben és Van Persie sosem kaphatott Aranylabdát, örültem volna Van Dijk győzelmének.

De nem is kettejükről van szó, hanem a dobogó harmadik fokáról. Ugyanis Cristiano végzett a harmadik helyen.

A gálán egy újságíró megkérdezte Van Dijktól, hogy mit szól ahhoz, hogy Ronaldo nem jött el a rendezvényre, vagyis az egyik vetélytársát kipipálhatja. A holland védő – sokak szerint nagyképűen – visszakérdezett: „Miért? Ő egyáltalán vetélytárs volt?"

Virgil van Dijk megérdemelte volna az Aranylabdát Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Szerintem Van Dijk egyáltalán nem volt nagyképű, csak reálisan nézte a dolgokat, márpedig a 2019-es évben egy tucat játékos volt, aki sokkal jobb volt, mint Cristiano Ronaldo. Ő viszont a marketingértéke miatt így is a harmadik helyen végzett.

Ronaldo 2019-ben bajnok lett a Juventusszal, de ezt a komoly trófeák közé nem lehet sorolni, mert a torinói csapatnak nincs ellenfele a Serie A-ban, amit bizonyít, hogy a legutóbbi nyolc szezonban nyolcszor lett bajnok. A portugál sztár a góllövőlistán is "csak" a negyedik helyen végzett, de a szezon végén így is őt választották az év játékosának Olaszországban. Véletlenül sem azt a Fabio Quagliarellát, aki 36 évesen gólkirály lett, és visszatért az olasz válogatottba. Ronaldónak a Bajnokok Ligájában volt egy emlékezetes meccse.

Cristiano Ronaldo lett a Serie A legjobb játékosa Forrás: Juvetnus/Twitter

A nyolcaddöntőben a Juventusnak hazai pályán kétgólos hátrányt kellett ledolgoznia az Atlético Madrid ellen, természetesen a portugál mesterhármasával összejött a továbbjutás, viszont a negyeddöntőben az Ajax kiverte a Juventust.

Összegezve: Ronaldo nem lett gólkirály, nem lett BL-győztes, csak nyert egy olasz bajnoki címet, aminek a sportértéke körülbelül annyi, mint Franciaországban a Paris Saint-Germain elsőségének.

Ja, és a portugál válogatottba kegyeskedett beugrani a Nemzetek Ligája négyes döntőjére, miközben a teljes sorozatot kihagyta. Majd a hollandok elleni győztes finálé után elkezdett duzzogni, amikor nem őt, hanem Bernardo Silvát választották a négyes döntő legértékesebb játékosának.

Cristiano Ronaldo a Nemzetek Ligája trófeával Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ronaldónak nem volt rossz szezonja, de az Aranylabda-listáról vagy húsz embert lehetne mondani, aki sokkal többet tett le az asztalra. Elég csak a Liverpool támadóját, Sadio Manét említeni, aki csak a negyedik lett. A szenegáli támadó Bajnokok Ligáját nyert, társgólkirály lett a Premier League-ben, mégis 127 ponttal kevesebbet kapott a szavazáson, mint a portugál.

– mondta Messi, aki az argentin válogatott csapatkapitányaként Manéra voksolt a The Best FIFA Év Játékosa-szavazáson.

Na, ilyen apróságok miatt van elegem Cristiano Ronaldóból és Lionel Messiből. A portugál talán 10 éve nem játszott annyira szürkén, mint 2019-ben, a "szakértők" mégis szavaznak rá.

Messit az idei szezonban nem vehetjük egy kalap alá Ronaldóval. Az argentin megérdemli az Aranylabdát, bár ha nem lenne ekkora marketingértéke, sosem győzte volna le Van Dijkot – akit az sem segített, hogy Mané, Szalah, Firmino, Alexander-Arnold, Wijnaldum és Alisson is a jelöltek között volt, így a Liverpool-játékosokra leadott szavaztok is eloszlottak.

Sadio Mané kulcsszerepet vállalt a Liverpool BL-győzelmében Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Sebnem Coskun

A hollandok iránti rajongásom mellett azért is szurkoltam Van Dijknak, mert az utóbbi években nem egyszer előfordult, hogy valakit elütöttek a teljesen jogos Aranylabdájától, mert Messi és Ronaldo nagyobb név volt. Most már ott tartok, hogy egy adott évben hiába az argentin vagy a portugál a legjobb, akkor is azt keresem, hogy hol lehetne beléjük kötni.

Az Aranylabdát korábban a France Football szakírói ítélték oda, de 2010-re megváltoztak a szabályok miután az Aranylabdát egyesítették a FIFA Év Játékosa-díjjal, így a válogatott csapatkapitányoknak, a szövetségi kapitányoknak és az újságíróknak egyharmad-egyharmad-egyharmad szavazati aránya volt.

A szurkolók kedélyét főleg Messi 2010-es sikere borzolta.

Ha csak a szakírók szavazatait nézzük, Wesley Sneijder kapta volna az Aranylabdát. A holland karmester első szezonjában bajnoki címet, Olasz Kupát és Bajnokok Ligáját nyert az Internazionléval, ráadásul a vb-döntőig vezette a holland válogatottat, nem mellesleg öt találattal a dél-afrikai világbajnokság társgólkirálya lett. Végül mégis Messi kapta az Aranylabdát - aki a szakírok szavazatai alapján csak negyedik lett volna. Lett is óriási felháborodás, hiszen az argentin ugyan bajnoki címet nyert a Barcával, de ugyanez igaz volt Xavira és Iniestára is, ők viszont világbajnoki címet is ünnepelhettek, utóbbi ráadásul győztes gólt lőtt a hollandok elleni fináléban.

Ez a díj másoknak is jár, akik sokat tettek azért, hogy megnyerjék, de nekik nem sikerült" – mondta a horvát Luka Modrić, miután tíz év után meg tudta törni Messi és Ronaldo egyeduralmát.

2010-ben Sneijdernek kellett volna kapnia az Aranylabdát, de a dobogóra sem fért fel Forrás: AFP/Javier Soriano

A 2012/13-as szezonban a Jupp Heynckes vezette Bayern München megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is. A francia Franck Ribéry a bajor csapat egyik legjobbja volt, 11 góllal és 23 gólpasszal zárta az idényt. A szakértők biztosra vették, hogy a Bayern München játékosa fogja megkapni az Aranylabdát. Végül nagy meglepetésre Cristiano Ronaldo győzött – aki csapatszinten semmit sem nyert –, akinek az elsőségében komoly szerepet játszott, hogy meghosszabbították a szavazás határidejét, s ez idő alatt a vb-pótselejtezőn mesterhármast szerezett a svédek ellen. Ráadásul Messi is Ribéry előtt végzett a szavazáson.

– mondta Franck Ribéry a francia Canal Football Clubnak adott interjújában, akinek az esélyeit valószínűleg az is gyengítette, hogy a szavazatok minden bizonnyal megoszlottak közte és BL-döntőn győztes gólt lövő Arjen Robben között, aki a nyolcadik helyen végzett.

Franck Ribéryt a mai napig kísérti a 2013-as szavazás eredménye Forrás: MTI/EPA/Steffen Schmidt

A labdarúgás csapatsport, így a játékosok egyéni teljesítményét nagyon nehéz összehasonlítani. Ha pedig egy védőt és egy támadót kell értékelni, akkor szinte lehetetlen. Messi nem érdemtelenül kapta meg a 2019-es Aranylabdát, mert:

  • ő lőtte a legtöbb szabadrúgásgólt;
  • gólkirály a La Ligában, a BL-ben, és megnyerte az Európai Aranycipőt;
  • ő adta a legtöbb gólpasszt a La Ligában;
  • őt választották legtöbbször a meccs legjobbjának a BL-ben és a La Ligában;
  • ő csinálta meg a legtöbb cselt, és ő alakította ki a legtöbb helyzetet;
  • ő lőtte a legtöbb gólt a tizenhatoson kívülről.

A France Football leírása alapján három szempontot kell figyelembe venni a szavazásnál:

  • egyéni és csapatszinten elért sikerek;
  • a játékos kiválósága (tehetség és fair play);
  • a játékos pályafutása összességében.

Nincs olyan támadóstatisztika, amelyben Messi ne nőne toronymagasan a világ fölé. Azonban a Barcával csak egy spanyol bajnoki címet nyert, míg a Bajnokok Ligája elődöntőjében pont a Van Dijk vezette Liverpool ellen mondott csődöt. Ezt követően jött a Király-kupa elvesztett döntője, majd a nyári Copa Amércia, amelyen Messi és az argentin válogatott is csúnyán leszerepelt.

Messi továbbra is szenved az argentin válogatottban Forrás: AFP/Nelson Almeida

A Barca klasszisa csak egy gólt lőtt a tornán – azt is tizenegyesből. Ráadásul a Brazília elleni elveszített elődöntő után kritizálta a bíráskodást, majd kiállították a bronzmérkőzésen, ami után azt mondta, hogy a CONMEBOL egy korrupt szervezet, és azt állította, a Copát kizárólag a brazilok nyerhetik meg. Ezt követően Messit három hónapra eltiltották a válogatott mérkőzésektől.

Én úgy gondolom, hogy sok érv szólhatott volna amellett, hogy Van Dijk kapja az Aranylabdát. A holland védő csapatszinten megnyerte a legrangosabb európai klubtrófeát, a válogatottal pedig a döntőig menetelt a Nemzetek Ligájában. A Premier League-ben bekerült az év csapatába, míg a játékostársak szavazatai alapján megnyerte az Év Játékosa-díjat. John Terry után a második védő lett a Premier League-ben, aki kiérdemelte ezt az elismerést a díj 1974-es megalapítása óta.

Van Dijk ráadásul felállított egy egyedülálló rekordot, amit könnyen lehet, hogy soha senki nem fog megdönteni. 2018 márciusa és 2019 augusztusa között 65 meccset hozott le úgy, hogy senki sem tudta kicselezni.

A holland védő minden idők legszorosabb versenyében maradt alul a valaha volt legjobb futballistával szemben, és ha nincsenek a szavazatokat elszipkázó liverpooli csapattársai, simán győzött volna.

A Premier League előző szezonjában Van Dijk lett az év játékosa és az év csapatába is bekerült Forrás: Twitter

Messi megnyerte a hatodik Aranylabdáját, amit azonnal egy mesterhármassal ünnepelt meg, így már 35 triplánál jár a La Ligában, amivel megelőzte Cristiano Ronaldót. Talán így kellett lennie. Messi már hatnál jár, Ronaldo pedig csak ötnél.

A portugál sztár februárban betölti a 35. életévét, és a játékán egyre inkább meglátszik, hogy megy kifelé.

Az argentin támadó azonban zseni: olyan, mintha folyamatosan fejlődne, így nem kell túl nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: Ronaldo már sosem fogja beérni Messit az Aranylabdák számában.

Ami talán nem is baj, mert ezzel egyszer és mindenkorra le lehet zárni ezt a korszakot, és a jövőben talán újra kaphatnak Aranylabdát mások is, a futball pedig újra csapatsport lesz, és nem fogják lebutítani két ember egyéni párharcává.