Vágólapra másolva!
A Ferencváros minden várakozást felülmúló szereplését az európai kupaporondon a játékosokon, és a szurkolókon kívül természetesen a vezetők is nagy büszkeséggel élték meg. Az Origónak Orosz Pál vezériazgató értékelte részletesen a BL és El-menetelést, valamint beszélt a klub közelebbi, és távolabbi céljairól is.

Valóra vált az álom?
Mondhatjuk így is, az volt a terv, hogy bejutunk a csoportkörbe, ez pedig végre sikerült. Ott aztán szinte minden meccs ajándék volt, ez a szereplés pedig minden várakozást felülmúlt, a megszerzett pontok már csak a bónuszt jelentették.

Én sem gondoltam volna, amikor ültem a sorsoláson Monacóban, hogy egy CSZKA Moszkva, Espanyol, Ludogorec hármas ellen ilyen menetelésünk lesz, és az utolsó meccsig harcban állunk majd a továbbjutásért.

Hála istennek, nagyon jól sikerült, emellett pedig már biztos őszi bajnokok vagyunk, ez külön nagy öröm, és mutatja, hogy mekkora erő van ebben a csapatban.

Mikor érezte úgy az Európa-ligában, hogy a Ferencváros nem csak pofozógép lesz a csoportban, hanem egy olyan együttes, amelyik minden riválisa életét megnehezíti?
Ez egy folyamat volt, annak ellenére, hogy bejutottunk, bíztunk benne, hogy nem arról fog szólni a dolog, hogy agyba-főbe vernek minket. Ha már itt voltunk, szerettünk volna minél jobb eredményeket elérni.

A razgradi meccs persze fájó, mert megvoltak a helyzeteink a történelmi továbbjutásra, kapufát lőttünk, Isaelnek volt egy nagy ziccere, ami kimaradt, és egy egyértelmű 11-est sem kaptunk meg – utóbbit jeleztem is az UEFA delegációnak, hogy szeretném, ha bekerülne a jelentésükbe.

Orosz Pál bízott a jó szereplésben az európai kupaporondon, ilyen nagyszerű menetelésre viszont még a vezérigazgató sem számított Forrás: Csudai Sándor - Origo

14 meccset vívott a Fradi az európai kupaporondon, Orosz Pálnak melyik volt ezek közül a legemlékezetesebb?
Szerencsére voltak szép pillanatok, nem könnyű választani, de talán érzelmileg a Suduva elleni visszavágó volt rám a legnagyobb hatással.

Egyrészt azon múlt az Európa-liga csoportkör, másrészt elképesztő hullámvasút volt az a meccs, kétszer is visszajöttek a litvánok, de óriásit küzdöttünk, és megoldottuk a feladatot.

Az hatalmas élmény volt, azzal a győzelemmel értük el a megfogalmazott céljainkat, utána már minden egyes siker csak a cseresznye volt a tortán.

A csoporttal és az ottani riválisokkal mennyire volt "elégedett"?
Örültem a CSZKA-nak, örültem az Espanyolnak, de nem örültem a Ludogorecnek, mert a BL-ben azért megtépkedtük a bajszukat, tudtuk, hogy remek erőt képviselnek, és ellenünk duplán akarnak majd bizonyítani, így is lett. A budapesti meccs szerencsétlenül alakult, rögtön az első percben megfogtak minket, ha nincs az a korai gól, talán más lett volna a koreográfia, ahogyan Razgradban is, ha megkapjuk, és értékesítjük a jogos büntetőt. De ez már történelem, előre kell néznünk.

Nagyon nagy dolog, hogy az ellen a Moszkva ellen, amely az előző évben a BL-ben oda-vissza verte a Real Madridot, négy pontot szereztünk, pedig ha jól tudom, kilencen is játszottak ellenünk azok közül, akik a spanyolok legyőzésében is főszerepet vállaltak.

Az külön pikantéria, hogy idegenben október 24-én, a forradalom kitörésének másnapján kaptuk el a szovjet hadsereg volt csapatát. Karaktere lett a csapatunknak, ha elutazunk valahová, érezhető, hogy már tartanak tőlünk.

A fokozatos építkezés egyértelműen megfigyelhető a csapaton, mekkora mozgás várható a téli szünetben a keretben?
Vannak kiszemeltek, de természetesen konkrétumokat nem fogok elárulni. Hajnal Tamás integrálása a stábba kulcsfontosságú lépés volt, nagyszerű szeme van, emellett remek kapcsolatrendszere, amelyből már eddig is sokat profitált a klub, és remélhetőleg a jövőben sem lesz ez másként. Így van, ahogy mondja, tudatosan, posztra keresünk játékosokat,

A Fradi minden várakozást felülmúlt szereplésével az Európa-ligában Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Segíthet, hogy most már csak egy fronton kell helytállnia a csapatnak?
Érdekes kérdés, azért az Európa-ligában olyan élményeket szereztünk, amely folyamatosan tűzben tartott mindenkit, de nem volt egyszerű például egy idegenbeli El-meccs után ugyanúgy felpörögni egy hazai bajnokira. De a játékosok megoldották, és hazai fronton is sikeresek voltunk, eltekintve a Magyar Kupától.

Mi volt a legnagyobb pozitívuma ennek a menetelésnek?

Illetve nagy pozitívum még, hogy ismét tényező lett a Ferencváros az európai futballpiacon, meg tudjuk mutatni egy-egy játékosnak, hogy érdemes nálunk futballozni, akár csak két-három szezon erejéig, és utána tovább lehet lépni tőlünk jobb bajnokságokba, elég Somaliát, Besicet, vagy Ramírezt említenem.

Azon túl, hogy ez anyagilag is jót tesz a klubnak, a megbecsülését is növeli.

Jövőre egyértelmű cél az újabb csoportkör? Netán a Bajnokok Ligájában?
A BL-főtábla egyelőre nagyon messze van még tőlünk, ezzel kapcsolatban nagyon érdekes beszélgetésem volt a Dinamo Zagreb elöljáróival. Amikor összesorsoltak minket, kérdezték tőlem, hogy mi a cél? Mondtam, hogy mi más lenne, a csoportkör. Miért? Nem értettem a kérdést. Aztán elmagyarázták: nekik volt olyan szezonjuk, amikor a Bajnokok Ligájában, és volt, hogy az El-ben játszottak a csoportkörben. A BL-ben agyonverte őket mindenki, rossz volt a hangulat az öltözőben, a klubon belül, a médiában, mindenhol. Kaptak egy bónuszt a főtábláért, utána nem kerestek pénzt.

Az Európa-ligában volt döntetlen, győzelem, továbbjutás, óriási örömök, anyagilag pedig a végén húztak egy vonalat, és kiderült, hogy ugyanannyit kerestek, mégsem lehetett összehasonlítani a kettőt.

A saját szintjén kell tehát kezelni a dolgokat, és bár nyilván mindig van esély, és az a cél, hogy a legjobbak közé bekerüljünk, a Bajnokok Ligája elitköre még nem a mostani Ferencváros szintje.

A Bajnokok Ligája elitköre egyelőre még nem a mostani Ferencváros szintje - vallja a vezérigazgató Forrás: Csudai Sándor - Origo

Mikor lehet az?
Mondjam azt, hogy ez pénz kérdése? Csodák nincsenek, nézzük meg hogy most kik estek ki, csak a topligák gárdái jutottak a legjobb 16 közé. Ahogy nő a szakadék a kiscsapatok, és a nagyok között, úgy lesz a Bajnokok Ligája ezeknek a topcsapatoknak a játszótere.

Egy bizonyos szintig át lehet hidalni ilyen különbségeket, de eljön az a pillanat, amikor már nem. Reálisan kell nézni a dolgokat, ha mi az El-csoportkörben meg tudnánk vetni a lábunkat, ami nem azt jelenti, hogy minden évben ott vagyunk, de mondjuk ötből háromszor, az már egy jó dolog.

De nagyon szeretnénk jövőre is visszatérni, azon dolgozunk majd, hogy ez sikerüljön.