Vágólapra másolva!
A Manchester United csapata elképesztő, minden bizonnyal jó ideig utolérhetetlen mérföldkőhöz érkezett december 15-én, az Everton elleni angol bajnokin. Zsinórban ez volt a klub négyezredik meccse, amelyiken szerepelt a keretben saját nevelésű, az akadémiáról kikerült labdarúgó.

Ha kicsit elkezdünk utánaszámolni, hamar rájöhetünk, ezt a számot nem lehet pár szezon alatt elérni. A Manchester United több mint 82 éve minden meccsen nevez a keretbe legalább egy, saját nevelésű játékost. Az egész még 1937. október 30-án kezdődött, amikor a Fulham elleni, 1-0-ra elveszített meccsen két saját nevelésű játékos volt a keretben, Tom Manley és Jackie Walsall.

A Manchester United történelmében mindig fontos szerepe volt a fiatal, saját nevelésű játékosoknak, de ez a szám akkor is egészen elképesztő. Érdekesség, de a Premier League-csapatok közül éppen az Everton követi a manchesteri csapatot, igaz, majdnem 3000 meccsel lemaradva.

Ryan Giggs és Paul Scholes pályafutása szinte teljesen összefonódott Forrás: AFP/Andrew Yates

A Manchester United csapata nem az utóbbi években éli fénykorát, de jelzésértékű, hogy Ole Gunnar Solskjaer együttesében a legutóbbi, manchesteri városi rangadón hét saját nevelés volt a keretben.

Az 1930-as években természetesen még nem létezett a mai formájában a klub akadémiája, de a fiatal tehetségek feltérképezése már ekkor működött. A klub elnöke, James W Gibson és a főtitkár, Walter Crickmer eltökélt célja volt, hogy olyan csapatot alakítsanak ki, amelyben a régióból származó játékosok fociznak.

Hamarosan létrehozták gyakorlatilag az akadémia elődjét, a Manchester United Junior Athletic Clubot a United későbbi edzőközpontjának a helyén, nem messze az Old Tarffordtól. Az eredmények nem is olyan sokára látszódtak is, a Manchester United az 1950-es években ötször is megnyerte az ifi FA-kupát.

A Manchester United 1958-as csapata a légikatasztrófa előtt, és Sir Matt Busby szobra az Old Traffordon Forrás: AFP/Paul Ellis

Az ott szereplő fiatalokból lettek később a Busby Bébik, azaz a legendás menedzser, Sir Matt Busby csapatának saját nevelésű játékosai, de az 1958-as müncheni repülőgép-szerencsétlenségben többen is életüket vesztették.

Sir Alex Ferguson, a United másik legendás menedzsere is bátran épített a fiatalokra, bajnoki címek sokaságát és bajnokok Ligáját is nyert a csapattal, amelynek gerincét

a híres, '92-es osztály, azaz Gary és Phil Neville, David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs és Paul Scholes adta.

Tagja volt annak a csapatnak a jelenlegi menedzser, Solskjaer is, aki pályafutása végén két és fél évet dolgozott a második csapat mellett, ami az akadémia és a felnőttcsapat között van, azaz sok tehetséget megismert. A segítői közül Kieran McKenna korábban az U18-as csapattal foglalkozott, de Mike Phelannek is van tapasztalata a fiatal focistákkal.

Alex Ferguson az 1999-es BL-győzelmet ünnepli csapatával Forrás: DPA/AFP/Jan Nienheysen

mondta Solskjaer.

A Manchester United szereplési listájának első öt helyezettje mind saját nevelésű játékos. Ryan Giggs, Sir Bobby Charlton, Paul Scholes, Bill Foulkes és Gary Neville is Manchesterben vált focistává. Rajtuk kívül olyan korszakos egyéniségek kerültek még ki az utánpótlás-nevelésből, mint Duncan Edwards, George Best, Nobby Stiles vagy Norman Whiteside.

Solskjaer pontosan ismeri a klub hagyományait Forrás: AFP/Ian Kington

Érdemes megnézni, mennyire épít a saját neveléseire a klub. Az előző idényben összesen 20 olyan játékos kapott lehetőséget, aki a klub akadémiájáról került ki. Ők nagyjából 27 ezer játékpercet kaptak a Premier League-ben. A második helyen álló Tottenham ennél körülbelül tízezerrel adott kevesebb percet a saját neveléseknek.

Az előző három idényben mindig a United végzett ilyen szempontból az élen, a bajnoki gólok 46 százalékát az akadémiáról kikerült labdarúgók szerezték az előző kiírásban, ami klubrekord.

Saját nevelésű játékosok minimum 100 meccsel a Manchester Unitedben

Ryan Giggs 963, Bobby Charlton 758, Paul Scholes 718, Bill Foulkes 688, Gary Neville 602, Arthur Albiston 485, George Best 470, Mark Hughes 467, Sammy McIlroy 419, Nobby Stiles 395, David Beckham 394, John O'Shea 393, Nicky Butt 387, Phil Neville 386, Mike Duxbury 378, Wes Brown 362, Shay Brennan 359, Johnny Carey 344, Stan Pearson 343, Darren Fletcher 342, David Sadler 335, Dennis Viollet 293, John Aston Snr 284, Norman Whiteside 274, Brian Greenhoff 271, Brian Kidd 266, Jimmy Nicholl 248, Clayton Blackmore 245, Jonny Evans 198, Tom Manley 195, Marcus Rashford 191, John Ashton Jnr 187, Jesse Lingard 187, Duncan Edwards 177, Charlie Mitten 162, Steve James 161, Francis Burns 156, David Pegg 150, Paul Pogba 148, John Fitzpatrick 147, Albert Scanlon 127, Mark Jones 121, David Gaskell 120, Jackie Blanchflower 117, Don Gibson 115, Johnny Giles 115, David McCreery 110, Graeme Hogg 110, Lee Martin 109, Eddie Colman 108, Freddie Goodwin 107, Ronnie Cope 106.

(December közepi állás alapján, az aktív játékosok esetében.) Nem akármilyen névsor.

Úgy tűnik, a jövő is biztosítva van

Marcus Rashford meghatározó játékosa a csapatnak, mellette pedig rendszeresen lehetőséget kap Jesse Lingard is, de berobbant José Mourinho felfedezettje, Scott McTominay is.

Az Asztana elleni Európa-liga meccsen a kezdőben kilenc saját nevelésű játékos volt, Solskjaer szerint pedig fényes jövő vár Mason Greenwoodra, aki májusban 17 évesen a klub legfiatalabb kezdője lett, ősszel pedig az El-góljával a klub legfiatalabb európai gólszerzője lett.

2019-ben a bő keret tagja az akadémisták közül Paul Pogba, Marcus Rashford, Scott McTominay, Brandon Williams, Jesse Lingard, Andreas Pereira, Tahith Chong, Angel Gomes, Axel Tuanzebe, Mason Greenwood és Tim Fosu-Mensah is.

Jesse Lingard, Marcus Rashford és Scott McTominay is a klub utánpótlásából került ki Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

"Hihetetlenül jó edzők dolgoznak a fiatalokkal, akár 12 évet is foglalkozhatnak a növendékekkel.

mondta Marcus Rashford.

"Az akadémián minden az alapokról szól. Mindig legyél pontos, a tartalékcsapatig mindneki csak fekete cipőt hordhat. Nincsenek hatalmas egók, senki nem hord ékszereket. Ha egy fiatal játékos nem így tesz, annak a többi fiatal vagy a menedzser azonnal szól. Senki nem gondol arra, mennyit segít ez, de visszagondolva, pontosan azt tanuljuk meg az évek során, milyen egy United-játékos kívülről és belülről" - tette hozz Scott McTominay.

A Manchester United jelenlegi keretét elnézve a sor még sokáig folytatódik majd, elég, ha csak arra gondolunk, McTominay és Rashford mennyire fiatal és milyem fontos szerepük van a csapatban. Mason Greenwood is hosszú megoldás lehet a klub száméra, róla Solskjaer azt mondta, a klub gólrekordere, Wayne Rooney sem volt ennyire jó a kapu előtt.

A Manchester United a hagyományok klubja, csak így tovább!