A FIFA elnöke már nem ellenzi, hogy több országnak közös bajnoksága legyen

fbl Horizontal
FIFA president Gianni Infantino give a press conference on transfer reforms and FIFA's social projects, at the european parliament in Brussels on December 11, 2019. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke úgy nyilatkozott, a szervezet a jövőben nem zárkózna el, ha egyes nemzeti szövetségek összevont bajnokság ötletével állnának elő.

A svájci sportvezető ezt pénteken mondta, amivel sokkal nagyobb meglepetést keltett, mint a női futball-vb kétévenkénti megrendezésének ötletével. Ugyanis miután a FIFA a szuverén nemzeti bajnokságokat tekinti (vagy tekintette) eddig a játék alapvető szervezeti egységének, Nyonban mereven elzárkóztak minden olyan kezdeményezés elől, ami vegyes bajnokságok létrehozására irányult, és ugyanígy tett az Európai Labdarúgó Szövetség is, amelynek asztalán már több ilyen tartalmú beadvány is megfordult.

Gianni Infantino merész terveket forgat a fejében Forrás: AFP/John Thys

Most viszont Infantino meggondolni látszik, mégpedig azért, hogy a legnagyobb és leggazdagabb bajnokságok – Premier League, La Liga, Bundesliga – gazdasági fölényét némileg ellensúlyozni tudják.

"Nyitottnak kell lennünk a párbeszédre – idézi Infantinót az amerikai ESPN sportoldal.

Hátha ebbe az irányba kellene lépnünk Európában és Afrikában is. El tudnék képzelni hasonlót Afrikában. Tanulmányoznunk kell ezeket a dolgokat, és meglátjuk hova jutunk."

Az ESPN feleleveníti a korábbi hasonló ötleteket, amelyek főleg Európában merültek fel: így volt már tervben Atlanti Liga (belga, holland, skót, portugál és skandináv részvétellel), cseh-szlovák bajnokság, Balkán-liga, közös ír-északír bajnokság, vagy a két skót nagy csapata, a Celtic és a Rangers betagozódása az angol Premier League-be.

De egy közép-kelet-európai "Habsburg-liga" ötlete is felmerült már, ahogy 2013-ban Oroszországból is befutott már egy javaslat a régi szovjet bajnokság feltámasztásának ötletével.

Határokon átnyúló futballbajnokságra eddig csak egy példa van (ha nem vesszük ide a Monaco szereplését a francia élvonalban), az észak-amerikai profi liga, azaz az MLS (Major League Soccer), ahol kanadai és egyesült államokbeli csapatok küzdenek.

A kézilabdában működő SEHA-liga, vagy a jégkorongban futó EBEL egészen szép példája a határokon átnyúló bajnoki rendszernek, még akkor is, ha valódi nyereséget nem kínál a résztvevőknek. Az nyilván egy nagyon hosszú tárgyalási folyamat lenne, hogy a közös focibajnokságokban szereplő klubok, hogy vehetnének részt saját nemzeti bajnokságukban, vagy akár az, hogy miként oszlanának el a nemzetközi kupahelyek.