Vágólapra másolva!
Története első klubvilágbajnoki címét nyerte a Liverpool, miután a torna döntőjében - hosszabbítás után - 1-0-ra legyőzte a Flamengo együttesét. A Libertadores-kupa-győztes, brazil bajnok csapat végig méltó ellenfele tudott lenni nagyobb nevekből álló, BL-győztes ellenfelének.

A 2019-es labdarúgó klubvilágbajnokságnak az a katari Khalifa Nemzetközi Stadion ad otthont, ahol három év múlva a 2022-es világbajnokság döntőjét rendezik majd. Továbbá októberben ugyanez a stadion volt a helyszíne minden idők egyik legmegbotránkoztatóbb atlétika-világbajnokságának.

A brazil Flamengo és az angol Liverpool is egyaránt első klubvilágbajnoki trófeáját készült a magasba emelni szombat este Dohában. Az elődöntőben a Libertadores-kupa győztese a szaúdi Al-Hilalt, a Bajnokok Ligája címének birtokosa pedig a mexikói Monterreyt verte a döntőbe jutáshoz.

Roberto Firmino kihagyott ziccerével indult az első és a második félidő is a döntőben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nem kellett sok a Liverpoolnak, hogy veszélyeztesse a korábban a Valenciában csak „tizenegyesölőként" számon tartott Diego Alves kapuját.

Roberto Firmino már a 41. másodpercben helyzetbe került, azonban csúnyán fölé rúgta a labdát.

A kezdeti sokkból magához térve a Flamengo egyre inkább átvette a kezdeményezést. A Gerson, Gabriel Barbosa és Bruno Henrique támadótrió bármelyik európai élcsapatban megállná a helyét. Az első félidőben egyikük sem tudta kihasználni az adódó helyzeteit.

A brazilok védősora is Európában ismert nevekből állt. Rafinha és Filipe Luís egyaránt bizonyítottak már az öreg kontinensen is. A második félidő 47. percében még ők is szájtátva nézték, ahogyan Firmino a tizenhatoson belül egy esernyőcsellel tisztára játszotta magát, majd közelről a kapufára lőtt.

Az 54. percben a brazil bajnokság gólkirályi címét 25 góllal megszerző Barbosa lövése után Alissonnak kellett bravúrral védenie. Ugyanez volt a forgatókönyv a 69. percben, amikor szintén „Gabigol" ollózását fogta meg a Jasin-djas kapus.

A 74. percben Jürgen Kloppnak sérülés miatt le kellett cserélnie középpályását, Alex Oxlade-Chamberlaint. Helyét Adam Lallana vette át. A két csapat között ekkor már nagyon kiegyenlített volt a mérkőzés.

Gabriel Barbosa látványos mozdulattal kísérletezett a második félidőben Forrás: AFP/Mustafa Abumunes

Négy perccel a rendes játékidő vége előtt Jordan Henderson a tizenhatos vonaláról lőhetett szabadon, a léc alá tartó lövést Diego Alves bravúrral ütötte ki szögletre.

A 90+1. percben a ziccerben kiugró Sadio Mané lövése közben Rafinha rácsúszott a szenegáli támadó lábára.

A katari játékvezető elsőre nem tudta megállapítani a szabálytalanság helyét. Szerencse, hogy van videobíró, mert milimétereken múlt csak, hogy nem a tizenhatoson belül történt a szabálytalanság. Sőt, nagy meglepetésre nem csak a tizenegyes, de a szabadrúgás is elmaradt, így gól nélküli döntetlennel ért véget a mérkőzés ezen része.

A kétszer 15 perces hosszabbítás első felében a Liverpool rendre lekontrázta a Flamengót.

A 99. percben Mané vezette rá a labdát Rafinhára, majd passzolt Firmino elé. A brazil támadó egy védőt, és Diego Alvest is elfektette, majd az üres kapuba lőtt.

Egy perccel később Salah végleg eldönthette volna a mérkőzést, azonban Diego Alves látványos mozdulattal védett.

A hosszabbítás második félidejében, a 108. percben Barbosa ismét helyzetbe került, azonban a 23 éves brazil csak a hálótartó vasat találta el. Ez volt a Flamengo utolsó nagy helyzete, így

a Liverpool 1-0-ra győzött és klubvilágbajnok lett.

Szombati sikerének köszönhetően a 'Pool lett az első angol csapat, aki ugyanabban az esztendőben három nemzetközi trófeát is megnyert.

Az alábbi eredménysor is kevés volt a Liverpool kapusának ahhoz, hogy a legjobb háromba kerüljön az Aranylabda-szavazáson. Elgondolkodtató.

Labdarúgás, FIFA-klubvilágbajnokság, DÖNTŐ
Liverpool (angol) – Flamengo (brazil) 1-0 gól: Firmino 99.