Vágólapra másolva!
Napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1995. január 25-én rendezték a Premier League-ben a Crystal Palace-Manchester United mérkőzését, amelyen Eric Cantona örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe, bár talán nem így szerette volna.

Az akkor 28 éves játékos és csapata sorozatban harmadik bajnoki címére pályázott az 1994-95-ös szezonban, miközben több másik együttes számára is első számú közellenség volt. Az otthon játszó kisebb klubok mindig extra motivációval léptek pályára Sir Alex Ferguson együttese ellen, és sokszor a keménységet is túlzásba vitték.

Cantona a Crystal Palace ellen végig frusztráltan játszott, a hazaiak védője, Richard Shaw mindent megtett azért, hogy megkeserítse az életét.

Cantonánál a második félidő elején telt be a pohár, amikor egy előreívelt labdánál megrúgta ellenfelét.

Pechjére ezt látta a játékvezető is, aki azonnal felmutatta neki a pirosat.

A francia sztár egy ideig még kóválygott a pályán, majd elindult lefelé. Ekkor "találkozott" a Palace egyik huligánjával, Matthew Simmonsszal, aki mintegy tízsornyit rohant lefelé a lelátón, hogy az elsőből üdvözölje Cantonát, szabad fordításban így:

A támadó a diskurzust gyorsan tettlegességre cserélte, és nekifutásból lerúgta Simmonst, majd elkezdte ütni is, mielőtt a rendezők elrángatták a nézőtér mellől, majd bekísérték az öltözőbe.

Azt már akkor lehetett tudni, hogy komoly büntetés vár Cantonára: egyrészt testi sértés miatt 120 óra közmunkára ítélték, másrészt klubja a szezon hátralévő részére eltiltotta, valamint 20 000 fontos pénzbírságot is kiszabott rá. Ezt az angol szövetség (FA) megtoldotta még tízezerrel, valamint extra felfüggesztéssel is, Cantona végül 1995. október 1-jén léphetett pályára legközelebb, még barátságos mérkőzéseken sem szerepelhetett.

A francia válogatott csapatkapitányi karszalagját is elvesztette, sőt, soha többé nem húzta magára a címeres mezt. A United elbukta a bajnoki címet az Alan Shearer vezette Blackburn Rovers ellen, viszont a következő két idényben elsőként végzett. Utóbbi, tehát az 1996-97-es győzelem után Cantona visszavonult.