Cristiano Ronaldo példáját követné a Manchester United portugál játékosa

fbl Horizontal
Portuguese defender Bruno Fernandes (L) celebrates with captain Cristiano Ronaldo after scoring a goal during the friendly football match between Portugal and Algeria, on June 7, 2018 at the Luz stadium in Lisbon. (Photo by JOSE MANUEL RIBEIRO / AFP)
Vágólapra másolva!
Korábban már bejött az angol rekordbajnoknak az, hogy a Sporting csapatától igazolt portugál játékost. Cristiano Ronaldo és Luis Nani is így került Manchesterbe. Kétségkívül, a United-szurkolók jobban örülnének, ha a CR-féle potenciál rejtőzne az új szerzeményben, Bruno Fernandesben. A portugál válogatott 10-ese a téli átigazolási időszak legdrágább játékosa lett, egy nagyon komoly szappanopera zárult le január végén, de most lássuk, mit kell tudni az új szerzeményről.

Már próbálkozott külföldön

Bruno Miguel Borges Fernandes 1994 szeptemberében született Porto közelében. Első klubja még gyerekként a Boavista csapata volt, majd 18 évesen szerencsét próbált Olaszországban. Fernandes a Novara ificsapatához került, de pár hét elteltével már a Serie B-ben szereplő első csapattal készült. A 2012-13-as idényben nagyjából a bajnokik felén szerepelt, az ötödik helyig és a feljutásért való rájátszásig jutott vele a Novara.

Fernandes a következő idényben már a Serie A-ban szerepelt, de már új csapatban, az Udinese színeiben. Első bajnokijára novemberig kellett várnia, decemberben pedig az első gólját is megszerezte, három év alatt 95 meccsen szerepelt, 11 gólt szerzett, és volt 13 gólpassza is.

Bruno Fernandes Udinese-játékosként lőtte első topligás gólját Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2016 nyarán újra klubot váltott Fernandes, a Sampdoria játékosa lett; szeptemberben meg is szerezte első gólját, végül 33 bajnokin kapott szerepet, ezeken öt gólt szerzett, a Samp pedig a tizedik helyen végzett.

A Sampdoria csapatánál az keltette a legnagyobb feltűnést, hogy Fernandes lecsapott az ikonikus 10-es mezre, ami a klubnál egyet jelentett az olasz válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával, Roberto Mancinivel, aki elképesztően nagy sztár volt a csapatnál.

Bruno Fernandes és Gianluigi Buffon. A portugál lecsapott a 10-es mezre. Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

„Akkoriban elég nagy szám volt, hogy valaki a Sampdoriánál elkéri a 10-es mezt ennyire fiatalon – mondta az olasz szakíró, Danielle Vieri a BBC-nek. – Az Udinese csapatában több poszton is kipróbálták,

Önbizalommal tele érkezett, nem csoda, hogy elkérte a 10-est. A 2016-os olimpián szerepelt a portugál válogatottban, ott is a 10-esben szerepelt, egyre inkább a játékmester szerepkörében érezte jól magát."

Fernandes folyamatosan játszott az utánpótlás-válogatottakban, ott volt a 2016-os olimpián, ahol negyeddöntőben játszhatott a portugál csapat. A felnőttek közé először 2017 nyarán kapott meghívót, a magyarok és a Feröer ellen készülő keretbe, de pályára csak 2017 novemberében léphetett.

Cristiano Ronaldóval a portugál válogatottban Forrás: AFP/Jose Manuel Ribeiro

Szerepelt a 2018-as világbajnokságon is, a spanyolok elleni, 3-3-as meccsen játszott.

Kinőtte a portugál bajnokságot

Bruno Fernandes úgy játszott le több mint 100 meccset a Serie A-ban, hogy egy percet nem szerepelt a portugál élvonalban. Fernandes 2017-ben, miután visszatért az U21-es Európa-bajnokságról, a Sportingba igazolt. Jorge Jesus látta meg benne a lehetőséget, a lisszaboni csapat pedig 8,5 millió eurót fizetett érte a Sampdoriának (ehhez jöttek még különböző bónuszok).

„Meglepett, hogy 2017-ig egyik nagy portugál klub sem akarta megszerezni.

Ő volt az U21-es válogatott csapatkapitánya, amiben olyan tehetségek szerepeltek, mint Joao Cancelo, Ruben Neves, Renato Sanches vagy Goncalo Guedes.

Először az Udinese játékosaként láttam, de már akkor szerepelt a portugál U20-as és U21-es csapatokban. Erős együttesünk volt, de egyértelműen jobb volt abban a csapatban, mint a többiek" – mondta Fernandesről egy portugál újságíró, José Delgado.

Fernandes első öt meccsén négy gólt szerzett a Primeira Ligában, első Bajnokok Ligája-meccsén is gólt szerzett. Az első idényében csapaton belül csak a holland gólfelelős, Bas Dost előzte meg, Fernandes 16 góllal zárt.

2018 májusában Fernandes is részese volt annak az incidensnek, amikor 50 Sporting-szurkoló támadta meg saját csapatát a klub edzőközpontjában, miután a csapat lecsúszott a BL-indulást jelentő helyekről.

A szurkolók edzésen verték meg a portugál sztárcsapat játékosait

A portugál élvonalbeli Sporting CP labdarúgói épp edzésen vettek részt, amikor a hírek szerint 50 csuklyás futballhuligán támadt rájuk. Több labdarúgó megsérült, az esetről képek is felkerültek a világhálóra. A csapat holland támadójának, Bas Dostnak a fején jól láthatóak a támadás utáni sérülések.

Fernandest később a portugál bajnokság legjobb játékosának választották, napokkal később új szerződést kötött, amiben 100 millió eurós kivásárlási árat rögzítettek.

Fernandes a szerződéskötés előtt a távozás gondolatával játszadozott, miután az egyesület elnöke is elment a klubtól, de végül maradt, majd olyan szezont produkált, amilyenre még nem volt példa a portugál bajnokságban. Már márciusban klubrekordot döntött azzal, hogy középpályásként 23 gólt szerzett, végül 32 góllal zárt, ennyit pedig soha nem szerzett középpályásként senki a portugál bajnokság történetében; csapatával megnyerte a Portugál Kupát.

Bruno Fernandes ontotta a gólokat a Sporting csapatában Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A 2017-18-as idény kezdete óta Fernandes több statisztikai mutatóban is vezet(ett) a portugál ligában.

Ő vette ki a részét a legtöbb gólból (gól vagy gólpassz), ő szerezte a legtöbb gólt a tizenhatoson kívülről, ő alakított ki a legtöbbször helyzetet, neki volt a legtöbb lövése és a legtöbb kaput eltaláló lövése is az összes játékos közül.

A 2019-2020-as idényben eddig 28 meccsen 15 gólt szerzett, a Sportingban végül 137 meccsen 63 góllal és 52 gólpasszal zárt, nem csoda, hogy lecsapott rá a világ egyik leghatalmasabb klubja, az újra a világ elitjébe igyekvő Manchester United.

Már 2019 nyarán szerette volna állítólag leigazolni a Manchester United, de valamiért nem jött össze az üzlet. A Tottenham már a klubbal és a játékossal is megállapodott az utolsó napokban, de a Sporting végül mégis meghiúsította az üzletet. A játékos többször elmondta, hogy a Premier League-be vágyik, később kiderült, azon belül is a United a szíve csücske, már csak egy bizonyos Cristiano Ronaldo miatt is.

Ő lehet az új Paul Scholes?

A Manchester United végül egy hetekig (hónapokig vagy évekig?) húzódó tárgyalássorozat végén 55 millió euróért szerződtette Bruno Fernandest. Ez az összeg különböző bónuszokkal a 80 milliót is elérheti majd.

Fernandes inkább nem nyúlt Cristiano Ronaldo egykori mezszámához, ami a távozása óta nem sok sikert hozott aktuális gazdájának – emlékezzünk csak a legutóbbira, Alexis Sánchezre. Fernandes inkább az Ashley Young által hátrahagyott, de a mindenki által Paul Scholeshoz kötött 18-asra szavazott.

Bruno Fernandes a Manchester United mezében, a Wolverhampton Wanderers ellen már be is mutatkozott a Premier League-ben Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Ole Gunnar Solskjaer reméli, nem csak ez lesz a közös a két játékosban, a portugál szerinte ugyanolyan tökéletes játékos lehet, mint amilyen a vörös angol volt egykoron.

„Hasonlóan képzett játékos, mindenre képes, akárcsak Scholes, szóval nincs rajta nyomás – viccelődött Solskjaer.

– Amit láttunk tőle, az alapján valóban mindenre képes, folyamatosan dolgozik a két tizenhatos között, tele van energiával, gólokat lő, gólpasszokat ad. Bruno statisztikái önmagukért beszélnek, fantasztikus erősítése lehet a csapatnak, új lendületet adhat a szezon második felére" – méltatta az új szerzeményt Solskjaer, aki csak remélheti, hogy a portugál ott folytatja, ahol abbahagyta, ugyanis a Sportingban ebben az idényben 28 meccsen 15 gól és 14 gólpassz volt a mérlege.

Fernandes egyébként öt és fél évre írt alá, amit a felek még egy évvel megtoldhatnak majd. Fernandes első nyilatkozatában elmondta, Cristiano Ronaldo hasonló átigazolása még 2003-ból igazi inspiráció az ő számára is.

„Az igazi szerelem a Manchester United iránt akkor kezdődött, amikor láttam Cristiano Ronaldót a klubban focizni, azóta hatalmas szurkolója vagyok a csapatnak.

Annyit ígérhetek a szurkolóknak, hogy mindent megteszek majd a címerért, szeretném segíteni a csapatot, hogy újra sikeres legyen, és trófeákat szerezzünk" – mondta a 25 éves játékos.

Solskjaer minden bizonnyal azonnal bedobja a mélyvízbe a portugált. Tőle várja mindenki, hogy az évek óta hiányzó kreativitás visszatérhet a csapatba, ráadásul a vezéralakok közül Paul Pogba, Scott McTominay és Marcus Rashford is sérült.

Fernandes a Wolves ellen azonnal a kezdőben találta magát a Premier League-ben. A portugál gyakorlatilag egyet edzett a csapattal, majd a Wolverhampton elleni 0-0-s meccs után a mezőny legjobbjának választották.

- mondta a BBC-nek a Sporting és a Swansea korábbi edzője, a portugál Carlos Carvalhal.

A legnagyobb lökést azonban maga, az ötszörös aranylabdás honfitárs, Cristiano Ronaldo adhatja Fernandesnek.

„Beszéltem Cristianóval a Manchester Unitedről, boldognak tűnt az átigazolásom miatt. Cristiano a csapattársam a válogatottban, pontosan ismer engem, én pedig nagyon jó embernek tartom, szeretném, ha az ő útját tudnám követni. Most viszont a saját történetemet szeretném írni, én nem lehetek Cristiano, ugyanis ő a világ legjobb játékosa" – mondta Bruno Fernandes.

Ami biztos, a Manchester United szurkolói rég vártak ennyire új igazolást, mint most Bruno Fernandest. Kérdés, hogy tud-e élni a lehetőséggel, megtalálják-e az igazi helyét a csapatban, tud-e alkalmazkodni az új bajnoksághoz és az elvárásokhoz. Ami biztos, a lehetőséget megkapja majd, a szurkolók pedig minden támogatást megadnak majd neki.