Társoldalunk:

Közös bajnokság létrehozásán gondolkozik két európai focinagyhatalom

2020.02.06. 16:21

Közös bajnokság kidolgozására készítettek tervet belga és holland futballklubok. Az elképzelések szerint 18 csapatos ligának köszönhetően ötszörösére nőnének a tévés bevételek a két országban. A tervnek ugyanakkor vannak ellenzői, köztük olyan csapatok is, amelyeket szívesen látnának az új bajnokságban.

A Kicker című német magazinban megjelent írás idézi Bart Verhaegét, a belga Club Brugge igazgatóját: "Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a realitást. Ami azt mutatja, hogy előbb vagy utóbb biztosan létre fog jönni az európai szuperliga, és a szurkolók vasárnaponként majd Bayern München–Real Madrid meccseket nézhetnek." 

Erre szeretne lépni a két ország bajnoksága, azaz a holland Eredivisie és a belga Jupiler Pro League, amelyek a tervek szerint egy 18 csapatos közös bajnokságba terelnék legjobb csapataikat. Tíz klubot a hollandok, nyolcat pedig a belgák delegálnának. Tizenegy lehetséges résztvevő (belga részről a Gent, a Club Brugge, a KRC Genk, az RSC Anderlecht és a Standard Liège, míg holland oldalról az Ajax, az AZ Alkmaar, az Utrecht, a Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Vitesse) már meg is rendelt egy tanulmányt a Deloitte könyvvizsgáló cégtől, amelyik szerint az ötlet nem csupán kivitelezhető, de roppant nyereséges is lenne. A két liga most nagyjából 80-80 millió eurót szed be közvetítési díjakból, míg az új közös bajnoksággal ez az összeg 400 millióra emelkedne,  amivel a hatodik legjobban fizető sorozat lenne az öt top liga mögött.

Ajax–Standard Liége meccs a 2018-19-es Bajnokok Ligája-kiírás selejtezőjében. Szombati esti bajnoki is lehet belőle.Forrás: BELGA/AFP/Virginie Lefour

A szezon végén a közös liga leggyengébben szereplő belga és holland csapata kiesne, helyükre pedig a két ország önálló pontvadászatának győztesei érkeznek.

A szép tervek és a nagy számok ellenére nem mindenki felhőtlenül boldog. A negyedik legnagyobb szurkolói bázissal rendelkező holland klubot, a Twentét meg sem hívták a tárgyalásokra, igaz, ők kezdettől fogva az ötet ellenzői között vannak, ahogy a Sparta Rotterdam, a Heracles és a Heerenveen is. A szurkolók sem igazán örülnek, mindkét országban a megnövekedett távolságokat, illetve költségeket emlegetik. "Sok a kérdés, kevés a válasz" – mondta Eddy Janssis, a belga szurkolók egyik hangadója. 

A tervek egyelőre nem kerültek az UEFA elé, így nem ismert az európai szövetség álláspontja. Az biztos, hogy hasonló kezdeményezés egyelőre nincs a kontinensen, azaz úttörő lenne a belga-holland közös bajnokság, az ugyanakkor kérdés lenne, hogy milyen jogosítványokkal bírna – például milyen módon delegálhatna klubokat az európai kupákba.