Társoldalunk:

José Mourinho máris jelentkezett a Manchester City egyik bajnoki címéért

2020.02.17. 14:03

A Manchester City kizárása a Bajnokok Ligájából az angol sztárcsapat otthoni riválisainak fantáziáját is beindította. Ketten máris megpendítették, hogy amennyiben a Guardiola csapatától elveszik a vitatott időszak bajnoki címeit, úgy ők jelentkeznének a trófeákért.

A Cityt a következő két szezonra tiltotta el az UEFA, miután bizonyítottnak látta, hogy az angol sztárcsapat meghamasította a könyvelését, valós teljesítés néllküli szponzori pénzeket feltüntetve a könyvekben próbált megfelelni az európai szövetség pénzügyi fair play-szabályának.

Amennyibe a City valóban ilyen súlyos csalást követett el, akkor egészen biztos, hogy hazai fronton, azaz a Premier League-től is büntetésre számíthat. És a brit Guardian című napilap szerint a legsúlyosabb büntetés a pontlevonás lehet, többen máris súlyosabb szankciókat vízionálnak. Élükön az ilyen esetekben mindig leghangosabb José Mourinhóval. 

José Mourinho nem mondana nemet egy készen kapott PL-elsőségreForrás: AFP/Oli Scarff

"Én aztán egy percet nem vesztegettem az UEFA döntésének elemezgetésével, elemezgessenek csak ők. Ha mégis belemennék ebbe, akkor azt kérdezném, hogy vajon a 2018-ban második helyen végző csapat megkaphatja-e a bajnoki címet? Igen vagy nem? Érdekes lenne. De a viccet félretéve, várok türelemmel" – nyilatkozta a Tottenham Hotspur portugál mestere a hétvégi, Aston Villa elleni győzelem után. És, hogy miért pont a 2018-as bajnoki cím érdekli? Azért, mert abban az évben az ő akkori csapata, azaz a Manchester United lett a második a City mögött – szerény 19 pontos hátránnyal a 100 pontot szerző Guardioláék mögött  

A másik nagy rivális, a Liverpool részéről is mutatkozna igény egy bajnoki címre. Az angol futball történetének (a MU után) második legsikeresebb klubja utoljára 1990-ben nyert bajnoki címét, az 1992-93-ban rajtoló Premier Leaguet-et tehát még soha nem sikerült megnyernie (ennek éppen az idei szezonban jöhet el az ideje). Legközelebb a 2013-2014-es szezonban állt hozzá, amikor a 38 fordulós bajnokságban 35 fordulót követően még három ponttal vezettek a City előtt. A 36. fordulóban viszont 2-0-ra kikaptak hazai pályán a Chelsea-től: kitörölhetetlen emlék minden Liverpool-drukker számára, hogy pont a csapatkapitány, Gerrard esett orra a legrosszabbkor, Demba Ba pedig a kapuig gyalogolt egy labdával. 

A City ekkor élre állt, és végül két pont előnnyel nyert.

Nagyon, nagyon érdekelne a dolog... nyilvánló okokból. Persze mind csak "ha" meg "de". A valóság az, hogy a Manchester City lett a bajnok. Most is csak gratulálni tudok nekik – mondta Gerrard.

Az UEFA a City 2012-16 közötti gazdálkodását vizsgálja, azaz míg Gerrard 2014-es igénye akár elfogadható is lenne, addig Mourinho 2018-ra beadott kérvénye viszont aligha talál meghallagatásra.