Társoldalunk:

Teljesen átalakítaná a lesszabályt Arséne Wenger

2020.02.19. 08:12

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2019 novemberében Arséne Wengert nevezte ki a labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatónak. Az Arsenal korábbi menedzsere ezúttal egy új ötlettel állt elő.

Miután a videobíró rengeteg gólt vett el az elmúlt hónapokban les címén, Wenger egy lehetséges új lesszabályról beszélt. A francia szerint nem kellene centizni a VAR-szobában, ha megváltoztatnák a szabályt.

A mostani – leegyszerűsítve – úgy szól, hogy lesen van egy játékos, ha a passz pillanatában bármely olyan testrésze közelebb van az utolsó védekező játékosnál az ellenfél kapujához, amellyel szabályosan gólt szerezhet. Ezért kell vonalakat rajzolgatni a VAR-szobában, hogy pontosan lássuk, éppen kinek, melyik testrésze van előrébb a másiknál.

Arséne Wenger nagy lendülettel vetette bele magát a munkábaForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Kento Nara/Geisler-Fotopress

A Wenger-féle javaslat a feje tetejére állítaná a mostani szabályozást. Ez alapján nem lenne les, ha a támadónak van olyan testrésze, ami még egy vonalban lenne az utolsó védővel. Tehát nem azt kellene figyelni, hogy valaki közelebb van-e a kapuhoz, hanem azt, hogy maradt-e még a védővel legalább fedésben lévő "része", amivel szabályos gólt szerezhet.

Egy biztos, az új szabályozás a támadóknak kedvezne, de az is biztos, hogy hosszú vita előzi majd meg az esetleges változtatást.