Gulácsi Péter elképesztő védései az őrületbe kergették José Mourinhót

RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach Sports soccer Bundesliga Red Bull Arena Single image individually Single player Clipping entire figure Individual action Action Single
01 February 2020, Saxony, Leipzig: Football: Bundesliga, RB Leipzig - Borussia Mönchengladbach, 20th matchday, in the Red Bull Arena. Leipzig goalkeeper Peter Gulacsi catches a ball. Photo: Robert Michael/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek szerdai játéknapján az RB Leipzig Gulácsi Péter bravúrjainak és Timo Werner góljának köszönhetően Londonban, a Tottenham otthonában győzött 1-0-ra, és tett nagy lépést a továbbjutás felé. Az Atalanta hazai pályán ennél is nagyobb különbséggel, 4-1-re verte a Valenciát, Gian Piero Gasperini csapata így fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai!

José Mourinho, a Tottenham menedzsere a tőle megszokott módon értékelt a lefújás után.

Mi is ezt szeretnénk, miért ne sikerülne? Ezen a meccsen is mindent megtettek a fiúk, megvoltak a helyzeteink, biztos vagyok benne, hogy Németországban is meglesznek, és ha egy kicsit jobban koncentrálunk a befejezéseknél, továbbjuthatunk."

A portugál szakember szerint az RB Leipzig könnyebb helyzetben volt csapatánál, hiszen a fáradt játékosok helyére olyan minőségi cseréket tudott beküldeni, mint Poulsen, Haidara, vagy Forsberg, neki viszont a sérülések miatt meg volt kötve a keze a cseréket illetően.

"Mindenki tudja, mennyire hiányzik Szon, vagy éppen Kane a keretből, Lucas Mourának és Bergwjnnek fáradtan, több meccsel a lábában kellett végigjátszania ezt a találkozót is.

Ettől függetlenül remekül futballoztak, ahogyan Giovani Lo Celso is."

Bár csapata kikapott, bravúrjainak köszönhetően a Tottenham kapusát, Hugo Llorist választották az RB Leipzig elleni mérkőzés legjobbjának Forrás: AFP/Glyn Kirk

A vereség ellenére a mérkőzés legjobbjának a több bravúrt bemutató Hugo Llorist választották, a francia világbajnok kapus ennek ellenére érthetően csalódottan nyilatkozott. "Fáj a vereség, ennek ellenére

a 0-1 még mindig jobb, mint ha több góllal kaptunk volna ki.

Nekünk is megvoltak a helyzeteink, főleg az utolsó 20 percben futballoztunk jól - azt a játékot kell átmenteni a visszavágóra is, akkor megfordíthatjuk a párharcot. Felesleges a sérüléseken és a hiányzókon keseregni, attól nem lesz jobb a helyzetünk.

Ez egy ilyen szezon, a maga nehézségeivel, de együtt, csapatként átlendülhetünk ezeken a dolgokon,

és ha mindenki a tudása legjavát nyújtja Lipcsében, továbbjuthatunk."

A meccs védését mégsem ő, hanem a magyar válogatott kapusa,

Gulácsi Péter mutatta be Lo Celso szabadrúgásánál:

A győztes gólt szerző Timo Werner természetesen boldogabb volt a lefújás után. "Jó meccset játszottunk, végig kézben tartottuk a találkozót. Fontos volt, hogy a vezetésünk után is stabil lábakon állt a védelmünk, és a Tottenham rohamai ellenére megőriztük az előnyünket, ami kedvező helyzetbe hozott minket a párharcban.

Tisztában vagyok vele, hogy kihagytam nagy helyzeteket, ettől függetlenül én akartam lőni a 11-est.

Örülök, hogy bement, magam és a csapat miatt is. Büszke vagyok a társaimra és a klubra, mert ebben a stadionban, ennyi néző előtt nagyon nehéz nyerni, nekünk mégis sikerült. Fiatal csapat vagyunk, még rutint kell szereznünk a Bajnokok Ligája ezen szakaszában, de az ilyen meccsek és győzelmek még inkább összekovácsolnak minket."

A vendégek edzője, Julian Nagelsmann elárulta a siker egyik legfontosabb receptjét, valamint azt is, hogy a Spurs mire számíthat majd Lipcsében. "Mindig öröm, ha nem kapsz gólt, főleg a sorozat kieséses szakaszában.

Megpróbáltuk már a saját térfelén letámadni és megzavarni a Tottenhamet, ez legtöbbször sikerült is, hibára kényszerítettük az ellenfelet, ez volt az egyik kulcsa a győzelmünknek.

Ugyanebben a felfogásban lépünk majd pályára a visszavágón is, nem fogjuk őrizni az előnyünket, az öngyilkosság lenne. És a szurkolóink sem azt szokták meg tőlünk, hogy védekezünk,

megpróbáljuk kihasználni a hazai pálya előnyét, és tovább írni a klub történelmét."

Julian Nagelsmann (b) csapata idegenben tréfálta meg José Mourinho Tottenhamjét, ám szó sincs arról, hogy a visszavágón az egygólos előny megtartására törekedne majd Forrás: AFP/Adrian Dennis

A fiatal edző nem beszélt mellé, az RB Leipzig története során először élte túl a csoportkört, és Londonban aratott győzelmével valóban minden esélye megvan arra, hogy a negyeddöntőben is ott legyen. Ez pedig újabb mérföldkő lenne az egyesület életében.

Szavazzon!

Képes lehet a Tottenham az idegenbeli fordításra?

Az Atalanta és a Valencia joggal örülhetett egymásnak a decemberi sorsolás után, a két hasonló játékerőt képviselő csapat első meccse után azonban az olaszok óriási lépést tettek a továbbjutás felé.

- kezdte értékelését az Atalanta mestere, Gian Piero Gasperini. "Bőven megvoltak a lehetőségeink, hogy még ennél is több gólt lőjünk, ettől függetlenül a 4-1 remek eredmény a számunkra.

A bekapott gól miatt, mondjuk csalódott vagyok, és sajnos néha talán túlságosan is eufórikus állapotba kerültünk, pontatlanok voltunk, ezt a visszavágón nem engedhetjük meg magunknak, mert a Valencia a szenvedélyes közönsége előtt ezeket a lehetőségeket biztosan megbünteti.

Idegenben is nyerni akarunk, nem szenvedve akarok továbbjutni. A védelmünkből nagyon hiányzott a bemelegítés alatt megsérülő Berat Djimsiti, ez kissé felforgatta az előzetes elképzeléseinket. Remélem, a visszavágón már számíthatunk rá. Ha a kontráink három hét múlva is ennyire veszélyesek lesznek, és néhány szituációban higgadtabbak maradunk,

akkor tovább írhatjuk ezt a történetet."

Gian Piero Gasperini a rá jellemző módon, ezer fokon égett az oldalvonal mellett a Valencia elleni BL-nyolcaddöntőn Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A meccs legjobbja, a duplázó Hans Hateboer szerint mindenki számára emlékezetes marad a klub történetének első Bajnokok Ligája-nyolcaddöntője. "Különleges, felejthetetlen emlék marad ez a meccs személy szerint nekem is, de szerintem a csapattársak és a drukkerek számára egyaránt.

A csapat kapitánya, Alejandro „Papu" Gómez egyetértett a holland játékos szavaival. "Ez az este örökké velünk marad,

hihetetlen, hogy Bergamóból 45 ezer ember eljött miattunk Milánóba, és együtt élhettük meg ezt a sikert.

Tudtuk, hogy mik a Valencia gyenge pontjai, ki is használtuk ezeket. Nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, de azt is el kell ismerni, hogy az ellenfelünknek is voltak óriási helyzetei, amelyeket szerencsére kihagytak, vagy a kapusunk védett bravúrral.

Ez a kockázat azonban benne van a bátor támadójátékunkban, idegenben is így kell futballoznunk, akkor nem kerülhetünk bajba.

A Valencia edzője, Albert Celades éppen a kihagyott helyzetek miatt bosszankodott. "Amellett, hogy gratulálnunk kell az Atalantának,

Mégsem ezért, hanem a hátul elkövetett óriási hibákért bűnhődtünk igazán, amelyek korábban egyáltalán nem voltak ránk jellemzőek. Mindez egyrészről bosszantó, másrészt viszont bizakodásra adhat okot, hiszen nem kell csoda a továbbjutásunkhoz, csupán nagyobb koncentráció a befejezéseknél."

A helyzetek minőségét vizsgáló xG-mutató is alátámasztja a szakember szavait,

a nagyobb lehetőségei a Valenciának voltak - egy dolog azonban a statisztika, és egy teljesen más a végeredmény.

Ha csak a helyzetek minőségét nézzük, a Valenciának nyernie kellett volna az Atalanta ellen - mégis az olaszok győztek 4-1-re Forrás: https://twitter.com/Caley_graphics

Az idegenbeli gól ettől függetlenül fontos lehet, ezt a második labdaérintéséből Gyenyisz Cserisev szerezte. "Egymás hibáiból éltek a csapatok, sajnos az Atalanta könyörtelenül kihasználta a mieinket, mi pedig nem voltunk olyan határozottak a kapujuk előtt, mint ők.

Szavazzon!

Az első meccs után pofon egyszerű a kérdés: ki jut tovább?

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • José Mourinho 150. alkalommal ült BL-meccsen aktuális csapata kispadján, amellyel negyedik az örökranglistán Sir Alex Ferguson, Arséne Wenger és Carlo Ancelotti mögött.
  • A portugál mester harmadszor kapott ki csapatával a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában az első meccsen hazai pályán: a 2005/2006-os idényben a Chelsea (nyolcaddöntő), a 2010/2011-esben a Real Madrid (elődöntő) menedzsereként egyaránt a Barcelonától szenvedett vereséget, a végén mindkétszer búcsúzott is a további küzdelmektől
  • Timo Werner eddigi összes BL-gólját, szám szerint hetet, idegenben szerezte
  • Az Atalanta idei 12 Bajnokok Ligája-gólját tíz játékos szerezte - ebben az összevetésben ez abszolút rekordnak számít a mostani sorozatban
  • Az RB Leipzig edzője, Julian Nagelsmann 32 évesen és 211 naposan a legfiatalabb edző lett, aki a BL egyenes kieséses szakaszában irányította csapatát - a német szakember Domenico Tedescót előzte meg, aki 33 évesen és 161 naposan tartotta ezt a rekordot, amikor a Schalke menedzsereként a Manchester City ellen meccselt a nyolcaddöntőben

Hogy a Tottenhamnek és a Valenciának sikerül-e a fordítás, vagy az első meccsen előnybe kerülő RB Leipzig-Atalanta duó jut tovább, az a március 10-i visszavágókon kiderül.