A Galaktikusok eltűnése után lassan a zöldfülűek klubja lesz a Real Madrid

fbl Horizontal
Real Madrid's Brazilian forward Vinicius Junior (C) celebrates with Real Real Madrid's Brazilian forward Rodrygo (L) and Real Madrid's French defender Ferland Mendy after scoring their second goal during the UEFA Champions League Group A football match between Club Brugge and Real Madrid CF at the Jan Breydel Stadium in Bruges on December 11, 2019. (Photo by JOHN THYS / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by JOHN THYS has been modified in AFP systems in the following manner: [---] instead of [Real Madrid's Spanish defender Alvaro Odriozola]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
A futball gigaklubjai több tízmillió eurót is képesek kiadni egy-egy sztárjátékosért, sőt, a mai tendenciák mellett már a több százmilliós vételár sem túlzás. Pontosan ezt csinálta a Real Madrid is nagyon sokáig, egy ideje viszont teljesen más a koncepció.

Aki 2000 környékén kezdett futballt nézni, annak az agyába égett egy kifejezés, méghozzá a „galaktikus", amelyet a Real Madrid sztárigazolásaiból összeálló csapathoz kezdtek társítani, majd szépen fokozatosan rajtuk is ragadt ez a jelző.

A Galaktikusok kora lejárt(?) Madridban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Luis Figo volt ebben a politikában az első igazolás, majd jött Zinédine Zidane, aztán Ronaldo (a brazil, természetesen), David Beckham, valamint olyan, "futottak még" kategóriájú játékosok, mint Michael Owen, akinek a legnagyobb tiszteletben tartjuk az addigi karrierjét, de Madridban nagyon félrecsúszott neki valami. Nagy reményeket fűztek például Robinho leigazolásához is, de a brazil a modern futball egyik leglátványosabban be nem váltott ígérete lett ekkor.

Az akkori elnök, Florentino Pérez aztán lemondott a Galaktikusok mellett is hiányzó sikerek miatt, de 2009-ben visszatért, és ott folytatta, ahol abbahagyta.

Egy ideig. Az újabb sztárigazolások eleinte még sorjáztak (Kaká, Benzema, Xabi Alonso, Cristiano Ronaldo, Di María, Modric, Bale, Kroos vagy éppen James Rodríguez), de aztán ezek egyre inkább elkezdtek elmaradozni, majd lassan más lett a vezérelv a madridi átigazolásokban.

Az előző évtized elején, 2011-től 2013-ig Raphael Varane, Dani Carvajal, valamint Casemiro meg-, illetve Carvajal visszavásárlása összesen nem került 25 millió euróba, ami már akkor is olcsó volt, ma pláne aprópénznek tűnik. Hogy mennyire megérte ez a kis zsebpénz erre a három játékosra, jól mutatja, hogy azóta mindhárman alapemberek a csapatban.

Casemiro, Zidane legnagyobb találmánya a Real középpályáján Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Juan Carlos Rojas

A futball árai aztán hirtelen iszonyatosan elszálltak, így

A Real a pénzeket tekintve hasonló mennyiségeket költ, mint a régi időkben, viszont ezek az elmúlt egy-két évben talán még inkább a csiszolatlan gyémántokra mennek el a kiforrott sztárok helyett.

Ezek közül a Portóból igazolt, 22 éves Éder Militaónak ez az első szezonja Madridban. Bár még egyáltalán nem fix alapember, bőven kapott már lehetőséget. Az uruguayi Federico Valverdét tizennyolc évesen szerződtették hazája egyik legsikeresebb csapatától, a Penaroltól, majd játszott a tartalékoknál, elment kölcsönbe a Deportivóhoz a másodosztályba, aztán szép lassan felnőtt a feladathoz Madridban is.

Valverde második szezonjában a bajnokság egyik legizgalmasabb ígéretévé nőtte ki magát, a szezon egyik legnagyobb pozitív meglepetése.

Az uruguayi Fede Valverde a szezon egyik legnagyobb felfedezettje Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Brahim Díazt annak idején a Manchester City még ifistaként vitte Angliába a Málagától, ott azonban, nyilván az óriási elvárások és az óriási konkurencia miatt alig tudott játszani - bajnokiból ötöt, és ha az összes meccsét nézzük, akkor is megállt ez a szám 15-nél. A még mindig csak 20 éves Díazra még a 2019 januári átigazolási időszakban csapott le a Real, majd hozott is egy ígéretes fél szezont.

Idén egyelőre nem tudott magának annyi meccset és játékpercet sem összeszorgoskodni, mint tavaly a fél év alatt, de ne legyenek kétségeink, vannak még tervei a Realnak az utánpótlás-válogatott középpályással.

A Real Madridnál mindig jelen volt egy viszonylag népes brazil kontingens, csak amíg eddig leginkább a sztárok érkeztek a spanyol főváros fehérebbik részére, addig az elmúlt időszakban egyre inkább a kimeríthetetlen tehetséggyárból kezdtek szemezgetni.

A 2000-es születésű, nem egészen 20 éves Vinícius Junior még 2018 nyarán érkezett a Flamengótól. Egyelőre a gólok számában nem pörög még csúcson, a bizalmat mindenképp megkapja, és sokszor kapott lehetőséget már tavaly is, idén pedig pláne.

Madrid = Brazília Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A jelenleg futó szezon kezdetén a szélső Rodrygo Goes hasonló ívet írt le Viníciuséhoz: a még honfitársánál is fiatalabb szélsőt nyáron a Santosból hozták, majd Viníciushoz hasonlóan néhány tartalékcsapatos meccs után már fel is került a nagyokhoz, és a BL-ben például nagyon nagyot ment az ősszel.

Furcsa lehet Luka Jovic karrieríve, aki a kora alapján mindenképp beleillik ebbe a kategóriába, viszont az eddig felsorolt csapattársakhoz képest azért már jóval többet megélt. A szerb válogatott csatár jónak mondható hazai szezonok után szerződött Portugáliába, viszont érdekes módon a Benfica első csapatában soha nem tudta megvetni a lábát, ott két év alatt a bajnokikat is beleszámolva összesen négy meccsen szerepelt.

Odaadta tehát őt a Benfica kölcsönbe az Eintracht Frankfurtnak, hogy aztán

Németországban életet leheljen karrierjébe, és 17 góljával harmadik legyen a Bundesliga góllövőlistáján.

Mivel már az azt megelőző idényben is volt nyolc gólja, így a Real, gondolván, hogy ez nem csak egyszeri kiugró teljesítmény, lecsapott rá, és fizetett is érte hatvanmillió eurót. A szerb is kapott lehetőségeket, a gólok számát tekintve még valószínűleg van benne potenciál, hiszen egyelőre „csak" kettőnél jár.

Martin Ödegaard (balra) és Vinícius Junior ebben a szezonban még ellenfélként néztek farkasszemet Forrás: AFP/Javier Soriano

Ha megnézzük, kik azok a Real kötelékébe tartozó játékosok, akik jelenleg nincsenek a csapatnál, de máshol szétszórva játszanak, jó néhány izgalmas név bukkan fel előttünk.

Annak idején, amikor a Real leigazolta az alig több mint 16 éves Martin Ödegaardot Norvégiából, az igazolás komoly indulatokat generált Európa-szerte.

Voltak, akik minimum nem értették, mások rosszallásukat fejezték ki a transzfer kapcsán, mondván, tönkreteszik egy tizenhat éves gyerek karrierjét. Ez utóbbi csoportnak úgy nézett ki, igaza is lesz, hiszen végérvényesen félresiklani látszott Ödegaard karrierje.

Aztán a norvég fogta, és felépítette magát – miután a Castilla már kicsi volt neki, és kinőtte a tartalékcsapatot, elment Hollandiába, a Heerenveenhez és a Vitesse-hez kölcsönbe, idén pedig már jóval inkább madridi szemek előtt, a Real Sociedadban fejlődik ugyanilyen minőségben.

Öt gólpasszánál csak öt másik játékosnak van több az egész spanyol bajnokságban, emellett pedig a négy gól szintén elismerésre méltó – aki pedig látja is a játékát, az megállapíthatja, hogy góloktól és gólpasszoktól függetlenül is nagy jövő állhat még előtte. Úgy néz ki, ez az áttörés Ödegaard karrierjében.

A marokkói Achraf Hakimi is hasonló tehetség Ödegaardhoz, neki a dortmundi kölcsönjáték jelentette azt az ugrást,

ami szükséges lehet ahhoz, hogy visszakerüljön a játékjogát még mindig birtokló Real Madridhoz. Hakiminek ez a második kölcsönéve Dortmundban, és amellett, hogy két bajnoki gólja is van, négyszer a BL-ben is gólt ünnepelt már.

Kubo Takefusza leigazolásával az ázsiai piac felé is nyitott a Real Madrid Forrás: AFP/Josep Lago

A japán Kubo Takefusza, avagy Take leigazolásakor az embernek az lehetett az érzése, hogy

a Real Madrid egy pillanatig nem titkolja, mi a célja Japán egyik legnagyobb tehetségének megszerzésével – a pénz, illetve a marketing egy igen erős hívószó még a Real Madridnak is, pláne ha azzal Ázsiában vethetnék meg még az eddiginél is jobban a lábukat.

Kubo 2019 nyarán érkezett, majd azzal a lendülettel passzolták is tovább Mallorcára, a La Liga újoncához. Kubo itt ki tud tűnni, hiszen van már gólja és gólpassza is, az újoncnak pedig nagy erőssége - izgatottan várhatjuk azt, hogy egyrészt mi lesz számára a következő lépés az építkezésben, másrészt hogy ezt az akadályt hogy fogja majd venni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Un dia inolvidable para mi. El dia en el que cumplo mi sueño de infancia. Hala Madrid ⚪️

Reinier Jesus (@reinier.jesus) által megosztott bejegyzés,

Ebből is kiderült, hogy

a Real Madrid építkezik.

Nyilván, olyan játékosokkal is, mint a százmillióért megszerzett Eden Hazard, de úgy néz ki, a csapat alapját (ha már építkezéssel vonunk párhuzamot), már nem a Hazardok, hanem a Viníciusok és az Ödegaardok jelentik majd. Vagy éppen olyanok, mint Reinier Jesus, akit a napokban mutattak be, mint a csapat legújabb üdvöskéjét, Viníciusékhoz hasonlóan szintén Brazíliából.