Vágólapra másolva!
Mikel Arteta, az Arsenal decemberben kinevezett edzője szűk két hónap alatt feltámasztott egy haldokló csapatot, amely 2020-ban még veretlen. A 37 éves szakember játékosként szép pályafutást tudhat maga mögött, hiszen olyan klubokban játszott, mint a Paris Saint-Germain, a Glasgow Rangers, az Everton vagy az Arsenal. Focistaként ugyan nem emlegették a legnagyobb sztárok között, de könnyen lehet, hogy edzőként hamarosan a legnagyobbak között lesz a helye.

Életmentő szívműtét, párizsi kölcsönjáték

Mikel Arteta baszkföldön, San Sebastiánban született 1982. március 26-án. Az Arsenal jelenlegi edzőjének gyerekkorában nemhogy a pályafutása, de még az élete is veszélyben forgott, ugyanis kétévesen életmentő beavatkozást hajtottak rajta végre. A szervezetében a tiszta vér nem keringett jól, így a szíve nem kapott megfelelő vérellátást.

„Meg kellett operálni, hogy rendbe hozzák a dolgokat.

– mesélte a The Sunnak Arteta, aki elárulta, hogy amikor komolyabban kezdett sportolni, eleinte hatnaponta kontrollra kellett járni a szíve miatt, így a szülei biztosak lehettek benne, hogy minden rendben van.

Mikel Arteta mellkasán még mindig látszódnak a műtéti hegek Forrás: thesun.co.uk

Arteta egy San Sebastián-i kiscsapatban, az Antiguokban kezdett focizni, ahol egy bizonyos Xabi Alonsóval elválaszthatatlan párost alkottak. Már kölyökként elhatározták, hogy egy nap majd együtt játszanak a Real Sociedadban és a spanyol válogatottban. A kamaszkor küszöbén azonban elváltak útjaik, ugyanis Arteta az FC Barcelonához került, míg Xabi Alonso a Real Sociedadhoz.

Mikel Arteta és Xabi Alonso a kölyökcsapatban Forrás: thesun.co.uk

Hősünk azonban sosem lépett pályára a katalán klub felnőtt csapatában. 2001 januárjában a Barcelona kölcsönadta a Paris Saint-Germainnek, ahol olyan sztárokkal játszott együtt, mint Gabriel Heinze, Mauricio Pochettino, Jay-Jay Okocha vagy Ronaldinho – aki 2005-ben Aranylabdát nyert a Barca játékosaként.

Kétévnyi kölcsönjáték után a PSG meg akarta tartani Artetát, azonban a Barcelona előnyösebb ajánlatott kapott a Glasgow Rangerstől, így közel 8 millió euróért eladta a baszk középpályást a skót csapatnak, amellyel már az első szezonjában triplázott – megnyerte a bajnokságot, a Skót Kupát és a Ligakupát is.

Arteta és Ronaldinho a PSG-ben Forrás: Twitter

A 20 éves Arteta Skóciában együtt játszott Ronald de Boerral, akivel Barcelonában került baráti kapcsolatba.

„Hihetetlen igazolás volt. Sokan fel sem fogták, hogy mekkora tehetséget igazolt a klub.

Már akkor is volt egy olyan érzésem – a fiatal kora ellenére –, hogy vágyakozik arra, hogy edző lehessen" – mondta a korábbi holland válogatott focista, aki Skóciában apaszerepet töltött be Arteta életében.

Arteta két évet játszott Skóciában, majd 2004 nyarán azért igazolt a Real Sociedadhoz, hogy megvalósíthassa gyerekkori álmát, vagyis hogy együtt játszhasson Xabi Alonsóval.

Azonban hat héttel a szerződés aláírása után Arteta álma valamelyest szertefoszlott, mert ugyan a szülővárosa csapatában futballozott, de augusztusban jó barátját megvette a Liverpool, így sosem léphettek pályára együtt tétmeccsen.

A spanyol középpályás volt a liverpooli csapat játékmestere Forrás: AFP/Odd Andersen

Arteta számára nem alakult jól a San Sebastian-i visszatérés, azonban a második számú liverpooli csapat középpályást keresett a Real Madridhoz igazoló Thomas Gravesen helyére.

„Felhívtam Xabit, és kikérdeztem a városról és arról, hogy milyen ott az élet. Azt mondta, nagyon boldog.

– mesélte Arteta, aki 2005 januárjában aláírt az Evertonhoz, és a Xabi Alonsóval szomszédos apartmanba költözött.

Arteta öt és fél évet játszott az Evertonban, ahol igazi sztár volt a szurkolók szemében. 209 mérkőzésen 35 gólt lőtt, és 33 gólpasszt adott. 2011-ben azonban az Arsenal pocsékul kezdte a bajnokságot, többek között 8-2-re kikapott a Manchester United vendégeként, a szurkolók pedig követelték Arséne Wengertől, hogy erősítse meg a csapatot. Így augusztus utolsó napján, az átigazolási időszak lejárta előtt néhány perccel az Arsenal leigazolta Artetát az Evertontól.

Az Everton legnagyobb sztárjának bele kellett mennie a fizetéscsökkenéssel járó átigazolásba, azonban a BL-szereplés lehetősége miatt jó döntést hozott. A baszk középpályás az Evertonban többnyire 10-esként játszott, az Arsenalban azonban a védelem előtt kellett helytállnia.

Arteta pánikigazolásként került az Arsenalhoz Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Az enyém nagyon fontos feladat, egyensúlyoznom kell a támadás és a védekezés között.

Nem is fizikálisan, hanem mentálisan jelent nagy terhet ez a poszt, mert elég egy kis hiba, és az ellenfél lekontrázhat bennünket, amiben mindig ott leselkedik a gól veszélye" – mondta az új posztjáról a spanyol középpályás, aki Robin Van Persie távozása után 2012 nyarán megkapta a csapatkapitányi karszalagot Arséne Wengertől.

Arteta 150 meccsen lépett pályára az Arsenalban, 16 gólt lőtt és 11 gólpasszt adott, és két FA-kupát nyert az észak-londoni csapattal. 2016 nyarán, alig 34 évesen vonult vissza, mert elérkezettnek látta az időt arra, hogy belevágjon az edzői kalandba.

Tanulóévek Guardiola mellett

Arteta alighogy visszavonult, 2016 júniusában bejelentette, hogy csatlakozott Pep Guardiolához, akit azon a nyáron neveztek ki a Manchester City élére. Korábbi csapattársa, az argentin Mauricio Pochettino is maga mellé akarta venni a Tottenhamhez, mert óriási fantáziát látott benne, Arteta viszont nem akart az Arsenal ősi riválisánál munkát vállalni.

A fiatal szakember az utóbbi években rengeteget tanult Pep Guardiolától Forrás: DPPI/James Marsh

Az első szezonjában Guardiola még csak ismerkedett a Premier League légkörével, de a 2017/2018-as szezonban a manchesteri csapat rekordokat halmozva, 100 pontot szerezve rajt-cél győzelmet aratott, Guardiola pedig nem győzte dicsérni Arteta szakmai munkáját.

A baszk segédedzőnek állítólag óriási szerepe volt az angol válogatott Raheem Sterling és a német Leroy Sané fejlődésében.

Arteta aprólékos munkájának köszönhetően tudták kihasználni azokat az üres területeket, ahová befutva rengeteg gólt szereztek mindketten. Guardiola olyannyira nagyra tartotta Arteta munkáját, hogy 2017 decemberében a segítőjére bízta az Arsenal elleni meccset, amit a City simán megnyert 3-1-re.

Elnapolt visszatérés

Amikor 2018. április 20-án kiderült, hogy Arséne Wenger 22 év után távozik az Arsenal kispadjáról, azonnal beindult a sportújságírók fantáziája, és rögtön tucatnyi edző nevét dobták be a képzeletbeli kalapba lehetséges utódként. Pletykaszinten boldog-boldogtalant leültettek már az Arsenal kispadjára, a valóságban viszont csak két igazi jelölt volt a posztra: Mikel Arteta és a Paris Saint-Germaintől elküldött Unai Emery.

Wenger távozása után Ivan Gazidis, az Arsenal vezérigazgatója elmondta, hogy

olyan embert keresnek a feladatra, akinek a személyisége illik a klub filozófiájához, aki támadószellemben küldi pályára a csapatát, és lehetőséget ad a klub fiatal játékosainak a fejlődésre.

Május végig úgy látszott, Arteta lesz a befutó. Gazidis rengeteget tárgyalt a Citynél dolgozó szakemberrel, azonban az utolsó pillanatban nem merte meglépni, hogy egy vezetőedzői tapasztalattal nem rendelkező fiatalra bízza a csapatot, így biztonsági megoldásként kinevezte a szintén baszk Unai Emeryt, aki előtte megbukott a Paris Saint-Germainnel – majd az Arsenalnál is.

Unai Emery ismét bizonyította, hogy nem top edző Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Emeryvel az Arsenal ugyan bejutott az El-döntőbe, a bakui fináléban azonban simán kikapott a Chelsea-től, a Premier League-ben pedig lemaradt a BL-szereplést érő negyedik helyről. Emery már azzal is kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, hogy leépítette a német világbajnok Mesut Özilt, míg a közönségkedvenc Aaron Ramsey-t is addig jegelte, hogy inkább ingyen átigazolt a Juventushoz.

Emery szűk másfél év alatt annyira leépítette az Arsenalt, hogy tavaly novemberben – amikor kirúgták – már mínuszos volt a csapat gólkülönbsége, és még a csont utolsó Norwich kapujára is kevesebb lövés ment, mint az Arsenaléra.

Arteta most nem veszíthet

Artetát másfél évvel később nevezeték ki az Arsenal élére, mint ahogy azt kellett volna, azonban a csúfos szezonkezdet miatt szinte teher nélkül dolgozhat. Ha 2018 nyarán megkapja a kispadot a 22 év után távozó Arséne Wenger után, az hatalmas teherrel járt volna. Decemberben azonban úgy vette át Emery csapatát, hogy annak minimális esélye volt a BL-szereplés kiharcolására, ezért az idei szezonban az Arsenalnak már semmilyen célkitűzése nem lehet, így Arteta nyugodtan építheti a csapatát, amit szépen lassan el is kezdett a saját képére formálni.

Az Arsenal-játékosok nagyon szeretnek Artetával dolgozni Forrás: AFP/Ben Stansall

Amikor Arteta decemberben átvette az Arsenalt, a játékosok borzasztó fizikális állapotban voltak. Az új edző a Manchester Cityéhez hasonló, sokpasszos, labdabirtoklásra épülő játékot akart meghonosítani, azonban ezt fizikálisan nem bírták a játékosok, és rendre elfogytak a második félidőre. Viszont kéthónapnyi munka után már igencsak érződik az új edző munkája.

Emery irányításával az Arsenal támadójátéka teljesen esetleges volt.

Az Arsenal akkor tudott nyerni, ha Alexandre Lacazette vagy Pierre-Emerick Aubameyang jó napot fogtak ki, és több gólt tudnak lőni, mint amennyit a védelem hátul összeügyetlenkedett.

Ellenben Arteta irányításával az Arsenalnak már stílusos játéka van, ami méltó Arséne Wenger örökségéhez. Példaként elég csak megnézni a Newcastle United elleni harmadik találatot, amit 35 passz előzött meg.

Miben javult az Arsenal?

Arteta néhány hét alatt rendbe tette az Arsenal csapatszintű védekezését, ráadásul fizikálisan is felhozta a játékosokat. Nem mellesleg, azok az emberek, akik az őszi szezonban a legnagyobb kerékkötőnek számítottak – David Luiz, Granit Xhaka –, most a csapat legnagyobb erősségei.

A brazil védőről a leigazolása után sokan azt gondolták, hogy a Chelsea beépített embere, aki azért ment az Arsenalba, hogy gyengítse a csapatot. Szinte minden meccsen összehozott egy tizenegyest vagy egy hajmeresztő hibát, ami után gólt kapott az Arsenal. Arteta kinevezése óta azonban tanárian játszik a védelemben, és elképesztő labdákkal segíti a támadásokat.

Granit Xhakát október végén a pokolba kívánta szinte minden Arsenal-szurkoló, ugyanis a svájci középpályás a Crystal Palace elleni bajnoki lecserélésekor mutogatott a szurkolóknak – csapatkapitányként –, majd levette a mezét, és elhajította.

Decemberben még úgy tűnt, a kegyvesztett Xhaka a Herthába igazol, azonban Artetának az egyik első intézkedése az volt, hogy meggyőzte a maradásról a svájci játékost, aki a középpálya egyik legfontosabb láncszeme – ő csak tudja, hiszen Xhaka azon a poszton játszik, ahol egykoron ő is.

Granit Xhaka valósággal kivirágzott az edzőváltás után Forrás: AFP/Tolga Akmen

„Azt gondolom, nagyon hasznos játékos lehet a számunkra, és az irányításom alatt örömet okozhat neki, hogy ebben a klubban játszhat" – mondta Arteta, aki ezzel a nyilatkozattal is rátapintott a lényegre. Az Arsenal játékosai az irányítása alatt már nemcsak jól, hanem örömmel is játszanak.

Nem elérhetetlen a Bajnokok Ligája

11 mérkőzéssel a vége előtt az Arsenal a 9. helyen áll a Premier League-ben, hét pontra a Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik helytől. Ez nem kevés, de korántsem behozhatatlan. Ráadásul

a Manchester City Bajnokok Ligája-kizárása miatt könnyen lehet, hogy az idei szezonban az ötödik hely is BL-szereplést jelenthet, attól pedig csak öt pontra van az Arsenal.

Mikel Arteta csapata az Olimpiakosz elleni párharcot ugyan elvesztette az Európa-ligában, de ott van még az FA-kupa, amelyben az Arsenal már bejutott a negyeddöntőbe, így az esélyek ott kedvezők.

A baszk mester egy olyan szezonban vette át az Arsenal irányítását, amit a szurkolók már decemberben kikukáztak, mégis szűk két hónap alatt olyan életet lehelt a csapatba, hogy sokan már a BL-szereplést sem tartják elképzelhetetlennek.

Meseszerű lenne, ha Arteta az első félszezonja után kupát nyerne az Arsenallal Forrás: AFP/GLYN KIRK/Glyn Kirk

Játékosként nem érhetett fel a csúcsra, edzőként övé a jövő

Mikel Arteta remek játékos volt, csak a legrosszabbkor szültetett. Barcelonából is azért távozott fiatalon, mert egy bizonyos Pep Guardiola miatt nem érezte azt, hogy esélye lenne bekerülni a csapatba. Válogatott szinten pedig pont egy olyan spanyol aranygenerációval kellett versenyeznie, amely mindent megnyert. Arteta fiatalon megjárta az összes korosztályos válogatottat, de a felnőttek között sosem mutatkozhatott be a nemzeti csapatban, mert a posztján olyan klasszisok szerepeltek, mint Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fabregas vagy éppen az országos cimborája, Xabi Alonso.

Edzőként viszont övé a jövő, és az eredményeket elnézve, könnyen lehet, hogy már a jelen is.