A Real Madrid nyerte az El Clásicót

fbl Horizontal
Real Madrid's Brazilian forward Vinicius Junior celebrates a goal during the Spanish League football match between Real Madrid and Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 1, 2020. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Real Madrid 2017 augusztusa, azaz hét nyeretlen mérkőzés után tudta újra legyőzni az FC Barcelonát, miután Vinícius Junior és Mariano Díaz góljával 2-0-ra verték a katalánokat az idény második El Clásicóján. A Barcelonának is megvoltak a helyzetei, de a Real Madrid mindkét félidőben veszélyesebben tudott játszani.

A két csapat 244. egymás elleni mérkőzésére hasonlóan rossz előjelekkel készült a listavezető Barcelona és a második helyen álló Real Madrid is. Előbbit sérülések sújtják (Luis Suárez, Ousmane Dembélé és Sergi Roberto is kidőlt, míg Jordi Alba és Gerard Piqué nem teljesen egészségesen vállalja a játékot), tapintható feszültség van Lionel Messi és a klubvezetés - különösen Éric Abidal felé - között, míg hazai oldalon egy három meccses nyeretlenségi széria, és a csapat szerkezetének átalakítása okozhat fejtörést Zinedine Zidane-nak.

A egyszerű szurkolónak meg az okozhatott kellemetlen perceket, ha visszagondolt a legutóbbi, a katalóniai tüntetések miatt októberről decemberre halasztott el Clásicóra, ami pocsék játékot, és gól nélküli 90 percet hozott.

A Real az elmúlt tíz év alatt lejátszott 20 La Liga-mérkőzésből mindössze hármat(!) tudott megnyerni a Barca ellen, azaz nem Zidane-ék mellett szólt a statisztika. A francia kezdőjéből kimaradt Luka Modric, nyilván Gareth Bale is, Luka Jovic pedig a keretbe sem került be:

A gólszerzés az 500. Real-meccsére készülő, de az utóbbi kilenc bajnokin csak egyszer eredményes Karim Benzemára várt.

Az első Clásicójára készülő Quique Setién ezt a feladatot a Messi, Griezmenna, Vidal trióra bízta, míg ő is a padon hagyott egy horvát klasszist, Ivan Rakiticet.

Első félidő

Mindtkét csapat agresszív letámadással, a felező vonalig feltolt védelemmel kezdte a mérkőzést, amikor éppen az ellenfélnél volt a labda. A Real két szögletet is rúghatott az első öt percben, de ettől függetlenül a katalánoknál volt többet a labda.

A lapok nagy barátja, Antoni Mateu Lahoz játékvezető a meccs első szabálytalanságáért – Vínicius Junior lökte fel a Semédót a félpálya környékén – kiosztotta az első sárgát. Percekkel később Carvajal ért hozzá Jordi Alba mellkasához, mindketten megkapták a "megérdemelt" lapot... A szezon eddigi 13 bajnokiján 82 sárgát és 3 piros lapot osztott ki Mateu Lahoz.

Impozáns számok:

A Ferland Mendy helyett kisebb meglepetésre kezdőbe kerülő Marcelo nagyon aktív volt, többször is eljutott a barcelonai alapvonalig, de a beadásaiból nem lett igazi veszély az első negyedórában. Az első picit komolyabb lehetőség Griezmann előtt adódott, aki Vidal labdájával léphetett be a Real 16-osára, de ott Sergio Ramos és Varane együttes erővel szerelte.

A 20. percben már mindkét csapat előtt komoly lehetőség adódott, de az egyik oldalon Piqué tisztázott az öt és felesen állva Marcelo beadása után (ha a brazil nem Benzemát keresi a labdával, hanem a mellett futó Iscónak passzol vissza, jobban járt volna), míg a túloldalon Griezmannt találta meg labda üresen a 11-es ponton, de magasan a kapu fölé vágta a kicsit felpattanó labdát.

Marcelo csapatba állítása jó húzásnak tűnt Zidane részéről Forrás: AFP/Javier Soriano

A 34. percben már Courtois-ra is szüksége volt a Realnak, hogy ne szerezze meg a vezetést a Barcelona: a belga kapus remek ütemben jött ki a Kroost lerázó Arthur elé, és remek reflexszel kapott bele a hosszú alsó sarok felé indított labdába.

Percekkel később a túloldalon Vinícius emelt a védők gyűrűjéből Ter Stegen kezébe. A 38. percben Messi kapott remek kiugratást, be is lépett a 16-oson belülre, Courtois azonban talán még az előzőnél is nagyobb bravúrt bemutatva védte az argentin lövését. Így aztán gól nélkül ért véget az első 45 perc.

A szünetben az egyik VIP-páholyban ücsörgö Cristiano Ronaldo volt a Beranbéu legnagyobb látványossága:

Második félidő

A játékrész első öt percében a madridiak alig-alig találkoztak a labdával, amikor mégis hozzájuk került, akkor sem nagyon tudták megtartani. Aztán fordult a kocka, és a Barca szorult be a kapuja elé, sorra szerezték a labdákat a madridiak a vendégek térfelén, és sorra dolgozták ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket. Előbb az 55. percben Ter Stegen nyújtózkodott és szente ki Isco 16-os vonaláról a hosszú felsőbe tartó labdáját, öt perccel később pedig már Piquének kellett mentenie a gólvonalon, miután Isco fejese után a labda átjutott a német kapuson.

Ter Stegen óriási védése:

Piqué mentése a gólvonalon:

Pique goal line clearance vs Real Madrid. from r/soccer

A 70. percben Quique Setién Vidal helyére beküldte a februárban villámigazolással szerződtetett Martin Braithwaite-et, aki a második labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, ha egy védő nem vágja ki az emelése után a labdát a gólvonalról.

A gólt azonban nem ő szerezte, hanem Vinícius Junior a 71. percben, aki a Toni Kroostól kapott nagyszerű labdát lőtte kapura, amibe belekapott Piqué, így esélytelenné téve Ter Stegent a hárításra.

Percekkel később egyenlíthetett volna a Barca, Marcelo azonban az utolsó pillanatban menteni tudott Messi elől.

A szakvezetők sorra küldték be a friss embereket, az egyik oldalon Modric érkezett (Isco helyére), a másik oldalon pedig jött Rakitic és Ansu Fati mégpedig Arthur és Griezmann helyett, azonban továbbra is hazai csapat maradt a veszélyesebb. Olyannyira, hogy a 90. percben csereként beálló dominikai Mariano Díaz első labdaérintéséből bevette Ter Stegen kapuját, amivel végleg el is döntötte a mérkőzést.

A Real Madrid végül 2-0-ra megnyerte az el Clásicót, és egy ponttal megelőzte a tabellán a Barcelonát.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista