A BL-címvédő Liverpool már a nyolcaddöntőben búcsúzhat

Atletico Madrid vs Liverpool: UEFA Champions League 2020,Football,Madrid,Soccer,Spain,UEFA Champions League
MADRID, SPAIN - FEBRUARY 18: Saul Niguez of Atletico Madrid scores a goal during the UEFA Champions League round of 16 first leg soccer match between Atletico Madrid and Liverpool FC at the Wanda Metropolitano stadium in Madrid, Spain on February 18, 2020. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két olyan párharccal folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, amelynek visszavágóját a vendégcsapat minimális előnnyel várja.

A Liverpool és az Atlético Madrid párharcának első felvonását Saúl Níguez korai góljával a spanyolok nyerték, de Diego Simeone együttesének továbbjutása a statisztikák alapján így is óriási bravúr lenne. Többek között azért, mert a liverpooliak

Jürgen Klopp irányítása alatt még nem vesztettek oda-visszavágós párharcot,

az európai kupaporondon legutóbb az Európa-liga 2014/15-ös kiírásában a legjobb 32 között a Besiktas ellenében 11-esekkel búcsúzott a gárda ebben a "műfajban".

A két csapat ezt megelőzően legutóbb az Európa-liga 2009/10-es idényének elődöntőjében találkozott egymással. Az első mérkőzésen akkor is 1-0-s madridi siker született, majd a liverpooli visszavágón a rendes játékidő ugyanilyen eredménnyel zárult, a hosszabbításban azonban az odavágón is gólt szerző Diego Forlán talált be, Josszi Benajun találata így csak a győzelemhez volt elég az angoloknak, akik ezzel búcsúztak.

A Liverpoolnak egygólos hátrányt kell ledolgoznia a visszavágón Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A Liverpool több mint öt és fél éve veretlen az Anfield Roadon a nemzetközi kupákban,

25 mérkőzésen 18 győzelem mellett 7 döntetlen a mérlege. Az egyenes kieséses szakaszban az előző idényben egyetlen hazai találkozóján sem kapott gólt, ugyanakkor ennek az egyik fő letéteményese, a brazil kapus Alisson Becker sérülés miatt most nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.

Története során a Liverpool 28 olyan európai kupapárharcot vívott meg, melynek első felvonását idegenben elvesztette, s ezeknek a felén sikerült továbbjutnia. Az Atléticónak impozáns a mutatója a hazai győzelmek után, hiszen 38 ilyen párharcából 30-szor továbbjutott. Igaz, az előző szezonban 19-es sorozata tört meg azzal, hogy a Juventus 2-0-s legyőzése után Torinóban 3-0-ra kapott ki.

A másik szerdai összecsapáson

a Paris Saint-Germain a koronavírus-járvány miatt zárt kapus mérkőzésen fogadja a Borussia Dortmundot,

amelyet a francia csapat jelenlegi vezetőedzője, Thomas Tuchel 2015 és 2017 között irányított. Az első mérkőzésen Erling Braut Haaland két gólja között Neymar volt eredményes, így minimális előnnyel várják a németek a visszavágót.

A PSG tud majd fordítani hazai pályán? Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A PSG nincs könnyű helyzetben, ugyanis több alapember,

a világbajnok Kylian Mbappé, valamint Angel Di Maria és Thiago Silva játéka bizonytalan,

míg Marco Verratti és Thomas Meunier eltiltás miatt nem állhat a Lőw Zsoltot is foglalkoztató szakmai stáb rendelkezésére.

A párizsiak számára jó előjel lehet, hogy hazai pályán még sohasem kaptak ki német csapattól, hat győzelem és egy döntetlen a mérlegük. Ugyanakkor az első mérkőzésen kialakult 2-1-es végeredmény a múltban nem kedvezett a PSG számára, ugyanis az UEFA Kupa 1992/93-as elődöntőjében a Juventussal, az Európa-liga 2010/11-es kiírásának nyolcaddöntőjében pedig a Benficával szemben búcsúzott ilyen eredményt követően.

A szerda program, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:
21.00. FC Liverpool (angol)-Atlético Madrid (spanyol) (az első mérkőzésen: 0-1)
21.00: Paris Saint-Germain (francia) - Borussia Dortmund (német) (1-2)