Társoldalunk:

A Chelsea BL-győztes játékosának menekülnie kellett új csapatától

2020.03.20. 09:25

A török labdarúgó-bajnokság felfüggesztésének pillanatában az a Trabzonspor állt a tabella első helyén, amely 1984 óta arra vár, hogy megnyerje a bajnokságot. Ahmet Agaoglu, a klub elnöke szinte transzban élt meg minden egyes napot, számára igazi tragédia volt a török szövetség döntése a bajnoki küzdelmek felfüggesztéséről. A Chelsea volt középpályása, a klubbal Bajnokok Ligáját is nyert nigériai válogatott, John Obi Mikel viszont fellélegezhetett - a felfüggesztés után szinte elmenekült Trabzonból a családjával. Az ő története következik.

Európában utolsóként a török bajnokság állt le a koronavírus miatt. Szinte az utolsó pillanatban, csütörtökön döntöttek úgy, hogy véget vetnek a küzdelmeknek. (A fehérorosz bajnokság viszont éppen csütörtökön indult el, jelenleg ez az egyetlen pontvadászat, amely Európában zajlik - a szerk.)

"A labdarúgás szinte az egyetlen dolog Törökországban, ahol az emberek a lelátón levezethetik a feszültségüket" - mondta John Obi Mikel. Trabzonban úgy éreztem, hogy a klub, az elnök nem igazán törődik az emberek életével, azzal, hogy ez a járvány halálos áldozatokat szed és szedhet. Az elnököt nem érdekelte, hogy mi folyik jelenleg a világban.

A Trabzonspor elnöke, Ahmet Agaoglu, aki megfenyegette a nigériai futballistátForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az ő szeme előtt egyetlen dolog lebegett: meg kell nyerni valahogy a bajnokságot. Én pont ezért igazoltam egy évvel ezelőtt ebben a csapatba. Minden meccsen a maximumot nyújtottam. De most, amikor a világ ennyire nehéz helyzetben van, nem éreztem azt, hogy mindenképpen folytatnom kell a labdarúgást."

A nigériai labdarúgónak 2021 nyaráig volt szerződése a Trabzonsporral. Ennek ellenére kedden szinte elmenekült a török városból, magával vitte a barátnőjét, a négy éves ikerlányait. Tudja, hogy ezzel szerződést szegett, de ez már nem érdekli. Londonban nagyobb biztonságban érzi magát. A Trabzonspor elnöke szerint a középpályás azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy az Instagramon elhelyezett egy posztot. Ebben az írta, hogy a dolog egy perc alatt 180 fokot fordulhatnak.

Agaoglu elnök nagyon bedühödött. A személyi titkárával hívatta fel a labdarúgót, hogy az azonnal törölje ezt a bejegyzést.

Lionel Messi és John Obi Mikel csatája a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a Nigéria-Argentína mérkőzésenForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

John Obi Mikel ezt visszautasította. "Nem szabad azt hangoztatni, hogy csak a bajnoki cím a legfontosabb. Most le kell állni, járvány van. Nem veszem le a posztomat, ez a véleményem. A világ nagyon viharos időszakot él" - ezt válaszoltam.

A dühös török sportvezető ekkor magához rendelte a nigériai futballistát. "Ott már nyíltan megfenyegettek, azt mondták, ha nem veszem le a posztomat, a szezon végéig nem játszhatok. Ez be is következett. Egy héttel ezelőtt, vasárnap az Isztambul Basaksehir elleni meccsen a cserepadon találtam magam. Az elnök leszólt az edzőnek, hogy nem játszhatok. Borzalmas volt ez a meccs. A játékosok féltek, senkiben nem volt semmiféle motiváció. Nem volt kézfogás, nem érezte jól magát senki. Ekkor arra gondoltam, nem akarok ennek a részese lenni."

Kedden már arról jött a hír, hogy a török szövetség fontolgatja a bajnokság leállítását. "A Trabzonspor közölte, bármi lesz is a döntés, a külföldi játékosok nem utazhatnak el. Maradni kell. Azt mondták, szerintük most Törökország a legbiztonségosabb hely a világon.

John Obi Mikel (a labdával) a Kasimpasa-Trabzonspor török bajnoki mérkőzésenForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Ekkor én már tudtam, hogy ez nem igaz. Láttam magam előtt a jövőt, hogy utazási korlátozásokat vezetnek be, hogy heteken-hónapokon keresztül itt ragadhatok. Tudtam, hogy azonnal lépnem kell. Az elnök ekkor azt mondta, ha lelépek, soha nem térhetek vissza ide. Szerintem azt hitték, hogy ezzel megfélemlítenek. Nem gondolták, hogy eldobom magamtól a szerződés nyújtotta lehetőséget. Nekem viszont minden nap tükörbe kell néznem. Fel kell tennem a kérdést: mindent megtettem a családomért? Azt akaram érezni, hogy mindent jól csináltam" - mondta a futballista.

John Obi Mikel ikerlányai:

"Törökországban mindenki fél, senki sem meri elmondani a véleményét, mert a nagyhatalmú klubelnökök egy perc alatt az ember ellen fordulnak, a szurkolókat pedig fellázítják" - folytatta. "Úgy éreztem, nem maradhatok, el kell onnan jönnöm. A török csapattársaim annyit üzentek, hogy jól tettem, amit csináltam. Számomra ez a történet nem rólam, hanem a családomról szólt. Én ezzel a lépéssel akartam segíteni nekik és üzenni a világnak, hogy ebben a pillanatban tényleg az a legfontosabb, hogy otthon maradjunk. Nem pedig a labdarúgás."

Guardian