Társoldalunk:

Tíz évvel ezelőtt éppen E.T.-hez hasonlították Lionel Messit

2020.03.22. 06:05

A Barcelona labdarúgócsapatának sztárjára, Lionel Messire már tíz évvel ezelőtt, 2010. március 22-én sem lehetett jelzőket találni. A katalán klub elnöke előbb minden idők legjobb futballistájának nevezte Messit, aztán visszavonta ezt az állítását. Tíz évvel ezelőtt ez volt a sportvilág legnagyobb sztorija.

A magasztos jelzők megfogalmazásának az egy nappal korábban, 2010. március 21-én Zaragozában lejátszott spanyol bajnoki meccs adott okot. Ezen a találkozón katalán csapat 4-2-re nyert. Meg is mutatjuk ennek a mérkőzésnek az összefoglalóját.

Az újságok egy nappal később is áradoztak, akik viszont nem kedvelték Lionel Messit, azok csak csendben hümmögtek. Tegyük hozzá, hogy akkoriban Messi sokkal kevésbé osztotta meg a futballvilágot, mint manapság.

Nincs mit mondani. A szavak elfogytak, a jelzők üresen konganak, a hasonlatok sántítanak" - írta 2010. március 22-i számában a Nemzeti Sport. A La Vanguardia című napilap ezt írta: "Hihetetlen. Utolérhetetlen. Utánozhatatlan. Lenyűgöző. Csodálatos. Ragyogó. Elképesztő. Zseniális."

Lionel Messi 1990-ben a Zaragoza ellen mutatott zseniális játéka utánForrás: AFP/Lluis Gene

A Barcelonában megjelenő Sport című lap a következőket írta: "E.T. Rosarióban született és a Barcelonában futballozik." Aztán Joan Laporta, a Barcelona elnöke első blikkre minden idők legjobb futballistájának nevezte az argentint. Később ezt a nyilatkozatát annyiban módosította, hogy Messi mellé odatette még Maradonát és Johann Cruyffot is. A Barcelona edzője, Josep Guardiola pedig annyit mondott a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy ő már mindent elmondott Messiről, beszéljenek inkáb az újságírók. A Zaragoza mestere, Jose Aurelio Gay meg azt mondta: "Ezen az estén Maradona játszott ellenünk." Ander Herrera, a Zaragoza irányítója pedig ezt: "Nem vagyok biztos abban, hogy Messi emberi lény." Álljon itt végül egy angol újságíró korabeli véleménye:Ha Zeusz az ég istene, Poszeidón a tengeré, Háldész pedig az alvilágé, akkor Messi a futballé."

Lionel Messi 2020-ban is a Barcelona játékosa. Hogy mi lesz vele, hogy a koronavírus hogyan alakítja a sorsát, azt most még nem lehet tudni.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.