Társoldalunk:

A FIFA orvosa szerint veszélyes lehet májusban folytatni a bajnokságokat

2020.03.22. 09:45

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Orvosi Bizottságának elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt túl kockázatos lenne május közepén folytatni a labdarúgó-bajnokságokat.

Michel D'Hooghe úgy gondolja, hogy még zárt kapuk mögött sem lenne biztonságos az újrakezdés, hiszen egy május közepi start azt jelentené, hogy a csapatok már 2-3 héttel előtte elkezdenék a közös edzéseket.

A top bajnokságokban (angol, német, spanyol, olasz és francia) hatalmas összegeket bukhatnak az együttesek, ha nem sikerül befejezni a 2019/2020-as szezont. A Premier League-ben 762 millió font (kb. 292 milliárd forint) forog kockán a TV-közvetítések miatt, ennyit veszítenének a résztvevők, ha nem tudnák rendesen lezárni a mostani idényt. 

A 74 éves szakember szerint vakmerő ötlet a két hónapon belüli folytatás, valamint: 
„Választanunk kell. Mi a fontosabb, a pénz vagy az egészség? Jelenleg ez a legégetőbb kérdés. Ha azelőtt kezdődnek el a bajnokságok, hogy az orvosok zöld lámpát adnának a történetnek, az a gazdasági érdekeket az egészség elé helyezné, és pontosan ez az, amit nem kellene most tenni. Különben mindannyian megihatjuk ennek a levét." 

Első az egészség, ugyanakkor a közepes és a kisebb klubok pénzügyileg nagy bajba kerülhetnek, adott esetben csődöt is jelenthetnek, ha továbbra sem lesz bevételük, míg a focisták fizetését ugyanúgy kell állniuk. Ehhez kapcsolódóan a világ labdarúgóit képviselő szervezet arra figyelmeztette az egyesületeket, hogy ne alkalmazzanak egyoldalú fizetéscsökkentéseket a jelen helyzetben.