Társoldalunk:

Munkaidőben 18 ezren látták, ahogy a Honvéd elsöpörte Verebes ETO-ját

2020.03.27. 05:53

35 évvel ezelőtt, a labdarúgó NB I 1984-85-ös szezonjának tavaszi idényében a 20. fordulóban a listavezető Budapesti Honvéd 4-0-ra győzte le a Verebes József vezette Rába ETO-t. A sportlap négy csillaggal osztályozta a meccset, amelyet egy szerdai napon, kora délután 18 ezer néző tekintett meg a Bozsik Stadionban. Azért "csak" ennyien, mert többen nem fértek be a létesítménybe. Ekkor három héttel voltunk a Bécsben rendezett, 3-0-s magyar győzelemmel végződött világbajnoki selejtező előtt.

A forduló előtt az tartotta lázban a magyar futballszurkolókat, hogy a Ferencváros vezetése menesztette Vincze Gézát, az új edző Sárosi László lett.  A Fradi amúgy nagyon gyengén szerepelt ebben a bajnokságban. A forduló előtt 1 pontra volt a kieső helytől. A tabella alja így nézett ki.

13. Tatabánya 17 pont
14. Ferencváros 15 pont
15. Eger 14 pont
16. SZEOL AK 6 pont 
A 16 csapatos NB I utolsó 2 helyezettje esett ki, érthető volt tehát az Üllői úti riadalom.  Az is érdekes volt, hogy a 20. fordulóban a Honvéd és a Fradi is hazai pályán játszott. A két meccset azonos időben, 15 órakor kezdték el. Az Üllői úton a ZTE elleni 1-0-s hazai győzelemmel végződött összecsapást 15 ezer ember látta. Kispesten ennél 3000-rel többen voltak. Tegyük hozzá - ez pedig mindjárt érdekessé teszi a képet -, hogy ezt a fordulót szerdán rendezték. Tehát a munkaidőben kezdődő két meccsen volt összesen Budapesten 33.000 néző.  

De térjünk most már vissza a kispesti meccshez, érdemes felidézni a két együttes összeállítását.

Budapesti Honvéd: Andrusch - Sallai, Nagy A., Garaba, Varga - Gyimesi, Sikesdi, Détári - Bodonyi, Dajka, Kovács K.
Rába ETO: Mészáros - Szijjártó, Rezi, Mile, Csonka - Preszeller, Hannich, Kurucz - Szabó O., Szentes, Hajszán.

A Budapesti Honvéd 1984-85-ös bajnokcsapataForrás: Origo

Ne feledjük azt sem, hogy ekkoriban igazi futball-láz tombolt Magyarországon. A Mezey György vezette válogatott 1985. április 17-én játszott Bécsben, és a 3-0-s győzelemmel kijutott az 1986-os mexikói világbajnokságra. Amikor ezt a Honvéd-ETO meccset játszották, a válogatott három meccsből három győzelemmel állt a selejtezőcsoport élén. (A Ciprus elleni hazai meccset 1985. április 3-án játszották.)
Ez volt az az időszak, amikor az ETO mestere, a kétszeres bajnokcsapatot felépítő Verebes József hosszú ideje nem nyilatkozott a Népsportnak. Az okok a mai napig kissé homályosak, annyit lehetett akkor is tudni, hogy a szaklap győri tudósítója, Havasréti Béla keveredett vitába a Mágussal. Verebes kijelentette, hogy amíg a győri meccseket Havasréti tudósítja, nem nyilatkozik a sportlapnak. Az újság szerkesztősége Havasréti mellé állt,  és nem kért Verebestől nyilatkozatot. Ennek a botránynak akkor nagy hatása volt, mert az emberek százezrei kezdték azzal a tudósítások olvasását, hogy mit mondott az edző. A 84-85-ös bajnokságban annyiban változott meg ez a helyzet, hogy Verebes csak akkor nyilatkozott a sportlapnak, ha éppen kedve volt hozzá. A Honvéd 4-0-s győzelmét követően nem volt kedve.

Verebes József, aki az 1984-85-ös szezonban a Rába ETO vezetőedzője voltForrás: Eto.hu

Már a mérkőzés előtt nagy taktikai csata zajlott. A Honvéd háza tájáról folyamatosan arról jöttek a hírek, hogy a kulcsjátékosok sérültek. Mire a bíró, Kovács I. László a sípjába fújt, mindenki meggyógyult. Az ETO-nak voltaképpen ez volt az utolsó lehetősége arra, hogy a táblázaton feljebb kapaszkodjon, és a Honvéd nyomába eredjen. Ebből azonban semmi sem valósult meg. A hazaiak 70 percig egészen elképesztően játszottak, a negyedik gólt szerző Détári Lajos (az első hármat Gyimesi, Nagy Antal és Kovács Kálmán lőtte) a 64. percre kialakította a 4-0-s végeredményt.  A sportlap tudósítója szigorúan jegyezte meg, hogy a Honvéd az utolsó 20 percre teljesen kiengedett, a kialakított helyzeteit elszórakozta.

Komora Imre, aki a 84-85-ös szezonban aranyérmet nyert a Honvéd csapatávalFotó: Hajdú D. András - Origo

A mérkőzés után a Honvéd edzője, Komora Imre meghatottan nyilatkozott és megköszönte játékosainak a remek teljesítményt. Az edző nem felejtette el megemlíteni, hogy ez volt a Honvéd sorozatban ötödik győzelme a bajnokságban, majd így folytatta: 

Jó formában lévő játékosokat adunk át a szövetségi kapitánynak és mindannyian nagyon reméljük, hogy a vb-selejtezőn legalább ennyire sikerül majd helytállni." 

Egy héttel később a magyar válogatott 2-0-ra nyert Ciprus ellen, majd április 17-én Bécsben 3-0-ra Ausztria ellen, és kijutott a mexikói világbajnokságra.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Címlapi kép: Dajka és Csuhay a levegőben a Honvéd - Videoton NB I-es labdarúgó-mérkőzésen a Fáy utcai stadionban.