Társoldalunk:

A fociklubok és a ligák életében is egyre nagyobb törést okoz a leállás

2020.03.28. 10:17

Az angol labdarúgás harmadik játék nélküli hétvégéje jön, mióta felfüggesztették a bajnokságokat a koronavírus-járvány miatt. Korábban minden klub egységes volt, ám az idő előrehaladtával egyre nagyobb törést okoz a jelenlegi helyzet.

Az angol élvonal küzdelmét március 13-án függesztették fel, a jelenleg érvényben lévő intézkedés április 30-ig szól. A hírek szerint a Premier League-csapatok április 3-án üléseznek újra, amikor szinte biztosan az a döntés fog születni, hogy az ismét meghosszabbítják a bajnokság szüneteltetését. A PL-nek eredetileg május 17-én kellett volna véget érnie, most az sem biztos, hogy akkor újra lehet indítani a küzdelmeket.

Az UEFA egyébként arra törekszik, hogy június 30-ig legyen vége mindenhol a 2019/20-as idénynek, amelyhez viszont május közepén legkésőbb újra kellene indulnia a játéknak Angliában is. A BBC kiemeli, hogy noha a Premier League vezetői folyamatosan kapcsolatban vannak az UEFA-val, az európai ligákkal és a klubokkal, hogy miként kell közösen kezelni koronavírus-válságot, mégsem kötelező, hogy ugyanazt az utat tegyék meg, mint bármely más bajnokság.

Tehát, például ha Olaszország vagy Spanyolország – a jelenleg a koronavírus-járványtól leginkább sújtott két ország – törölné a Serie A vagy a La Liga további küzdelmeit, a Premier League-nek nem kellene követnie a példáját.

Senki nem tudja, mikor folytatódhatnak a küzdelmekForrás: DPPI/Joe Toth

 A lap szerint a Premier League a tévétársaságok és a szponzorok jóindulatára támaszkodik. Viszont minél tovább megy a mérkőzések nélkül az idő, annál nehezebb lesz ott folytatni a szezont, ahol az lezárult. A szezon minden áron be akarják fejezni Angliában - és valószínűleg ez meg is valósul -, ám hatalmas nehézségekkel jár. A klubok többségénél már nyugtalanság tapasztalható. Ez nem is csoda, mivel több millió font a tét, így mindenki arra törekszik, hogy be tudják fejezni a bajnokságot.

Az Angol Labdarúgó Szövetség korábban úgy döntött, hogy a nem profi osztályokban, azaz az ötödosztálytól nem fejezik be a bajnokságokat. Emellett felmerült négy hónapig hetente 6000 font összegű felső korlátot vezessenek be a bérek tekintetében. Megállapodás nem született, mivel a klubok többsége szerint egyelőre legfeljebb két hazai mérkőzés esett ki, így tudják teljesíteni a szerződéseket, nincs szükségük pénzügyi segítségre. Egyes csapatoknál megállapodtak a bérek elhalasztásáról, azonban az EFL-t ezzel kapcsolatban is számos aggályt vetett fel. Különösen arra szeretnének választ kapni, hogy hogy mikor kerül sor a halasztott bérek kifizetésére, illetve hogy ez egy összegben történik-e, és honnan lesz ehhez megfelelő fedezet. Na meg persze ebben az esetben (is) felvetődik az a kérdés, hogy mi történik azokkal a játékosokkal, akiknek június 30-án lejár a szerződésük.

A Liverpool lehet a koronavírus-járvány legnagyobb veszteseForrás: AFP/Justin Tallis

Sokan kiemelt figyelemmel követik, mi lesz Angliában, már csak azért is, mert a Liverpool a harminc éve vár a bajnoki címre, amelytől már csak centik választották el. Ha esetleg nem tudják folytatni a PL-t, és nem hirdetnének bajnokot, az hatalmas törést jelentene a liverpooli klub életében. Kérdés, hogy az angol szövetség meg tudja-e találni a kiutat ebből a helyzetből.

Egyébként nemcsak Angliában, egész Európában nagy a bizonytalanság a labdarúgás szempontjából is. Nincs még dátum az újrakezdésre az FA-kupában, a Bajnokok Ligájában, és az Európa-ligában sem. A labdarúgó szervezetek folyamatosan tárgyalásban állnak, de egyelőre csak arra várhatnak, hogy megváltozzon a világjárvány körül kialakult helyzet. Megoldást jelenthetne, ha zárt kapuk mögött, de lassan majd mindenhol újraindulnának a küzdelmek. Ám még erre is várni kell, mivel az EFL utasította a klubokat, hogy április 14-ig ne végezzenek semmiféle edzést. A klubok egyéni edzésterveket adtak a játékosoknak és videokonferenciákon keresztül tartják a kapcsolatot.

A fehérorszok egyelőre nem álltak leForrás: Sputnik/Alexey Filippov

Egyedül Fehéroroszország a kivétel, ahol furcsa módon a rendes kerékvágásban elkezdődött a bajnokság.

"Az UEFA világossá tette, hogy minden ország saját szövegsége dönt, mi a folytatás mellett döntöttünk- mondta a Fehéroroszország Labdarúgó Szövetségének sajtófőnöke, Aleksandr Aleinik a BBC World Service-nek.