A fociklubok és a ligák életében is egyre nagyobb törést okoz a leállás

Klopp
Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L), Liverpool's Scottish defender Andrew Robertson (C) and Liverpool's English midfielder Alex Oxlade-Chamberlain react at the final whistle during the English Premier League football match between Watford and Liverpool at Vicarage Road Stadium in Watford, north of London on February 29, 2020. (Photo by Justin TALLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgás harmadik játék nélküli hétvégéje jön, mióta felfüggesztették a bajnokságokat a koronavírus-járvány miatt. Korábban minden klub egységes volt, ám az idő előrehaladtával egyre nagyobb törést okoz a jelenlegi helyzet.

Az angol élvonal küzdelmét március 13-án függesztették fel, a jelenleg érvényben lévő intézkedés április 30-ig szól. A hírek szerint a Premier League-csapatok április 3-án üléseznek újra, amikor

szinte biztosan az a döntés fog születni, hogy az ismét meghosszabbítják a bajnokság szüneteltetését.

A PL-nek eredetileg május 17-én kellett volna véget érnie, most az sem biztos, hogy akkor újra lehet indítani a küzdelmeket.

Az UEFA egyébként arra törekszik, hogy június 30-ig legyen vége mindenhol a 2019/20-as idénynek, amelyhez viszont május közepén legkésőbb újra kellene indulnia a játéknak Angliában is. A BBC kiemeli, hogy noha a Premier League vezetői folyamatosan kapcsolatban vannak az UEFA-val, az európai ligákkal és a klubokkal, hogy miként kell közösen kezelni koronavírus-válságot,

mégsem kötelező, hogy ugyanazt az utat tegyék meg, mint bármely más bajnokság.

Tehát, például ha Olaszország vagy Spanyolország – a jelenleg a koronavírus-járványtól leginkább sújtott két ország – törölné a Serie A vagy a La Liga további küzdelmeit, a Premier League-nek nem kellene követnie a példáját.

Senki nem tudja, mikor folytatódhatnak a küzdelmek Forrás: DPPI/Joe Toth

A lap szerint a Premier League a tévétársaságok és a szponzorok jóindulatára támaszkodik.

Viszont minél tovább megy a mérkőzések nélkül az idő, annál nehezebb lesz ott folytatni a szezont, ahol az lezárult. A szezon minden áron be akarják fejezni Angliában - és valószínűleg ez meg is valósul -, ám hatalmas nehézségekkel jár. A klubok többségénél már nyugtalanság tapasztalható. Ez nem is csoda, mivel több millió font a tét, így mindenki arra törekszik, hogy be tudják fejezni a bajnokságot.

Az Angol Labdarúgó Szövetség korábban úgy döntött, hogy a nem profi osztályokban, azaz az ötödosztálytól nem fejezik be a bajnokságokat. Emellett felmerült négy hónapig hetente 6000 font összegű felső korlátot vezessenek be a bérek tekintetében.

Megállapodás nem született, mivel a klubok többsége szerint egyelőre legfeljebb két hazai mérkőzés esett ki, így tudják teljesíteni a szerződéseket,

nincs szükségük pénzügyi segítségre. Egyes csapatoknál megállapodtak a bérek elhalasztásáról, azonban az EFL-t ezzel kapcsolatban is számos aggályt vetett fel. Különösen arra szeretnének választ kapni, hogy hogy mikor kerül sor a halasztott bérek kifizetésére, illetve hogy ez egy összegben történik-e, és honnan lesz ehhez megfelelő fedezet. Na meg persze ebben az esetben (is) felvetődik az a kérdés, hogy mi történik azokkal a játékosokkal, akiknek június 30-án lejár a szerződésük.

A Liverpool lehet a koronavírus-járvány legnagyobb vesztese Forrás: AFP/Justin Tallis

Sokan kiemelt figyelemmel követik, mi lesz Angliában, már csak azért is, mert a Liverpool a harminc éve vár a bajnoki címre, amelytől már csak centik választották el. Ha esetleg nem tudják folytatni a PL-t, és nem hirdetnének bajnokot, az

hatalmas törést jelentene a liverpooli klub életében. Kérdés, hogy az angol szövetség meg tudja-e találni a kiutat ebből a helyzetből.

Egyébként nemcsak Angliában, egész Európában nagy a bizonytalanság a labdarúgás szempontjából is.

Nincs még dátum az újrakezdésre az FA-kupában, a Bajnokok Ligájában, és az Európa-ligában sem.

A labdarúgó szervezetek folyamatosan tárgyalásban állnak, de egyelőre csak arra várhatnak, hogy megváltozzon a világjárvány körül kialakult helyzet. Megoldást jelenthetne, ha zárt kapuk mögött, de lassan majd mindenhol újraindulnának a küzdelmek. Ám még erre is várni kell, mivel az EFL utasította a klubokat, hogy április 14-ig ne végezzenek semmiféle edzést. A klubok egyéni edzésterveket adtak a játékosoknak és videokonferenciákon keresztül tartják a kapcsolatot.

A fehérorszok egyelőre nem álltak le Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Egyedül Fehéroroszország a kivétel, ahol furcsa módon a rendes kerékvágásban elkezdődött a bajnokság.

"Az UEFA világossá tette, hogy minden ország saját szövegsége dönt, mi a folytatás mellett döntöttünk- mondta a Fehéroroszország Labdarúgó Szövetségének sajtófőnöke, Aleksandr Aleinik a BBC World Service-nek.