Vágólapra másolva!
Mivel a koronavírus-járvány miatt szinte minden bajnokságot és kupasorozatot felfüggesztettek, az idei futballszezon akár augusztusig is elhúzódhat. Azonban, ha így lesz, az komoly adminisztratív problémát jelenthet, ugyanis rengeteg olyan focista van, akinek június 30-án lejár a szerződése a jelenlegi csapatával. Megnéztük, hogy a Bajnokok Ligájában versenyben lévő csapatok közül melyikeket érintheti leginkább ez a gond. A Barcelona és a Real Madrid kedvező helyzetben van, a Paris Saint-Germainnél azonban rengeteg a kérdőjel. 

A koronavírus-járvány miatt – a fehérorosz focibajnokságot kivéve – Európa-szerte mindenhol felfüggesztették a meccseket. Lassan egy hónapja mindenütt matekoznak, hogy hogyan és legfőképpen mikor fogják folytatni a bajnokságokat és az európai kupasorozatokat, azonban belül is a legnagyobb érdeklődéssel kísért Bajnokok Ligáját.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke elmondta, hogy több terv is van a szezon befejezésére.

„Senki nem tudja, mikor lesz vége a világjárványnak.

– mondta Ceferin, aki azt a lehetőséget is elképzelhetőnek tartja, hogy a következő idény később kezdődjön, így annak elején zárnák a 2019/20-as sorozatokat, ehhez viszont át kell dolgozni a lejáró szerződéseket és az átigazolási időszakot.

Aleksander Ceferin még bízik a folytatásban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Reuters szerint FIFA megvizsgálja, mi legyen a lejáró szerződésekkel. A brit hírügynökség úgy tudja, hamarosan megváltoztathatják az átigazolási időszak hagyományos dátumait, ami így a mostani szezon végéhez és a következő rajtjához illeszkedne. A FIFA állítólag már megkezdte az egyeztetéseket a szövetségekkel, a klubokkal, a ligákkal és a játékosok érdekeit képviselő szervezetekkel.

A világjárvány árnyékában ezek a dolgok most apróságnak tűnnek, ezért érthető, hogy még nem tárják a nyilvánosság elé a szerződések átdolgozására készített tervezetet. Erre azért lenne szükség, mert a focisták szerződése többnyire egy adott év június 30-ig érvényes. Ezt azt jelenti, ha netán júliusban vagy még később rendeznék a Bajnokok Ligája-döntőt, akkor sok olyan játékos lenne, aki jelen állás szerint nem szerepelhetne az isztambuli fináléban.

Ennek szellemében megnéztük, hogy a Bajnokok Ligájában még érdekelt csapatok közül kik azok a focisták, akiket érint az említett probléma.

Az FC Barcelona keretében csak Arda Turánnak jár le a szerződése június 30-án, azonban a török játékos az elmúlt két szezont kölcsönben az Istanbul Basaksehir csapatánál töltötte, januárban viszont kérte a kölcsönszerződés felbontását, így visszakerült Barcelonába. A 33 éves játékos – aki 2019-ben engedély nélküli fegyvertartás és szándékos testi sértés miatt 2 év 8 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott – be sincs nevezve a Barca BL-keretébe, így a katalán klubot egyáltalán nem érinti a szerződések körüli mizéria.

A Barca nyolcaddöntős ellenfelének, a Napolinak két kulcsjátékosa van, akinek lejár a szerződése. A csapatkapitány José Callejón és a sztárcsatár Dries Mertens is szabadon távozhat július elsejétől. A spanyol szélső az idei szezonban 32 meccsen lépett pályára, gólokból ugyan csak kettőt lőtt, ám az előkészítésben jeleskedik, ugyanis kilenc gólpassza van. A belga Mertens már nem számít biztos kezdőnek, de játékában mindig benne van a gól, elég csak a Barca elleni csodálatos találatát említeni a februári nápolyi mérkőzésen.

A 32 éves csatár az idei szezonban 29 meccsen 12 gólt lőtt, és adott hat gólpasszt is, így az idő előtti elvesztése érzékenyen érintené Gennaro Gattuso vezetőedzőt.

A másik spanyol gigászt, a Real Madridot sem különösebben érinti a történet.

Zinédine Zidane csapatában egyedül a cserekapusnak, a francia válogatott Alphonse Areolának jár le júniusban a kölcsönszerződése.

A PSG-től kölcsönkapott kapusnak azonban esélye sincs kiszorítani Thibaut Courtois-t, aki az idei szezonban a Real egyik legjobbja. A belga kapus az idei szezonban történelmet írt, ugyanis sem a barcelonai, sem a madridi El Clásicón nem kapott gólt, erre pedig legutóbb az 1974/75-ös szezon óta nem volt képes Real-kapus.

A Real Madridot idegenben legyőző Manchester Citynek két veszélyeztetett játékosa van: a cserekapus Claudio Bravo és a világ- és Európa-bajnok David Silva. A chilei kapus esetleges távozása miatt nem hullajtanak krokodilkönnyeket a szurkolók, ugyanis amióta Barcelonából Manchesterbe igazolt, mintha elfelejtett volna védeni. Az idei szezonban 16 meccsen védett – főleg a kupákban –, de csak négyet tudott lehozni bekapott gól nélkül.

David Silva, a Manchester City klublegendája Forrás: AFP/Glyn Kirk

A spanyol válogatott David Silva már tavaly nyáron bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg június végén lejáró szerződését, és tíz év után elhagyja Manchestert. A 34 éves csapatkapitány korábban elmondta, hogy szeretné a szülőföldjén, a Kanári-szigeteken befejezni a pályafutását, mégpedig a Las Palmas csapatában.

Az Olympique Lyon elleni nyolcaddöntős párharc első meccsét elveszítő Juventusnak két veterán játékosa, a 42 éves Gianluigi Buffon és a 35 éves Giorgio Chiellini lehetne veszélyeztetett, azonban olasz sajtóértesülések szerint már mindketten megegyeztek a torinói csapattal a hosszabbításról, már csak a hivatalos bejelentés hiányzik.

Gianluigi Buffon minden bizonnyal Torinóban fogja befejezni a pályafutását Forrás: AFP/Marco Bertorello

A francia csapatban a Villarrealtól kölcsönben érkező Karl Toko Ekambira 11,5 milliós vételi opció van, ráadásul a szerződése két érdekesebb kitételt is tartalmaz: a Villarreal a következő vételárból 15 százalékkal részesül, de ha 2020. szeptember 15. előtt eladja a Lyon, az ár fele még a spanyol csapaté. A kameruni csatár mellett az U21-es válogatott Lucas Tousart is érintett lehet a történetben, őt ugyanis 25 millió euróért leigazolta a Hertha, és július 1-én kellene csatlakoznia a berlini csapathoz.

A Gulácsi Pétert is foglalkoztató Lipcsének két játékosa érintett.

A walesi válogatott Ethan Ampadu a Chelsea kölcsönjátékosa, míg a cseh Patrik Schick papíron az AS Roma játékosa. A 19 éves walesi védő nem számít alapembernek, ugyanis csak hét mérkőzésen lépett pályára a szezonban, bár a Tottenham elleni BL-nyolcaddöntő londoni odavágóján először kapott 90 percet Julian Nagelsmann vezetőedzőtől. A cseh csatár már jóval többet van foglalkoztatva. Biztos kezdőnek nem számít, azonban 19 meccsen már összehozott hét gólt, ami arról árulkodik, hogy veszélyes támadóval van dolgunk.

Patrik Schick fontos gólokat lő Lipcsében Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael

A Lipcséhez hasonlóan már biztos negyeddöntős Atalantának három focistája veszélyeztetett. José Luis Palomino az idei szezonban már 28 meccset játszott a védelem tengelyében, a Valencia elleni nyolcaddöntős párharcban is végig a pályán volt. Az argentin védő piaca értéke 10 millió euró, de mivel az idény végén lejár a szerződése, január óta már bárkivel szabadon tárgyalhat.

Mario Pasalic elvesztése is komoly érvágás lenne. A horvát középpályás 2018 júniusában a Chelsea csapatától érkezett kölcsönben, de nyáron vissza kell térnie Londonba.

A 25 éves játékos az idei szezonban 32 meccsen hét gólt lőtt, és hét gólpasszt adott, az Atalanta eddigi nyolc BL-meccséből mindegyiken pályára lépett, hatot végig is játszott. Adrien Tamèze januárban fél évre kölcsönben érkezett Bergamóba a Lille csapatától, de túlzás lenne azt állítani, hogy az Atalanta megérezni a hiányát. A francia védekező középpályás a Bajnokok Ligájában csak nyolc percet játszott, míg a Serie A-ban két meccsen hat percet kapott csereként.

Mario Pasalic az Atalanta egyik legfontosabb játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A címvédő Liverpoolt búcsúztató Atlético Madridnak három játékos engedélyét kellene elintéznie egy esetleges júliusi BL-döntőhöz. Mivel Jan Oblak személyében Diego Simeone a világ legjobb kapusával számolhat, a lejáró szerződésű cseréje, Antonio Adán nem igazán számít komoly tételnek. Miután Yannick Carrasco a legutóbbi két idényt Kínában töltötte, januárban kölcsönben visszatért az Atlético Madrid csapatához. Carrasco az első belga focista, aki gólt tudott lőni egy Bajnokok Ligája-döntőben, azonban könnyen lehet, hogy idén nem lesz erre megint lehetősége, mert papíron július 1-én jelentkezni kell kínai csapatánál, a Talien Jifangnál. A spanyol válogatott Alváro Morata 2019 januárjában érkezett a Chelsea-től. A kölcsönszerződése ugyan lejár június 30-án, de a két klub úgy állapodott meg, hogy az Atléticónak 2020 nyarán meg kell vásárolnia Moratát, így a Liverpool elleni meccs egyik hőse biztosan marad Madridban.

A német rekordbajnok Bayern Münchennek három játékosa, Álvaro Odriozola, Philippe Coutinho és Ivan Perisic is érintett a történetben.

A spanyol válogatott Odriozola januárban kölcsönben érkezett a Real Madridtól, szerződése szerint július elején vissza kell térnie a spanyol fővárosba. A brazil Coutinho egyre inkább kezdi megtalálni a helyét Hansi Flick csapatában. A Barcától kölcsönbe érkező támadó már kilenc gólt lőtt, és nyolc gólpasszt adott az idei szezonban, a maradására azonban kevés az esély, ugyanis a bajorok nem akarják érvényesíteni a 120 millió eurós vásárlási opciójukat, így a brazilnak nyáron minden bizonnyal új csapatot kell majd keresnie.

Philippe Coutinho egyre jobb formában futballozik Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A horvát Perisic tavaly nyáron kölcsönben érkezett az Internazionale csapatától, a Bayernnek pedig rá is van vásárlási opciója. A 31 éves támadó 22 meccsen öt gólt lőtt, és nyolc gólpasszt adott, februárban azonban a frissen szerződtetett Odriozola egy edzésen eltörte a bokáját. A sérülés után négyhetes kihagyást jósoltak Perisicnek, a koronavírus-járvány miatt azonban bőven van ideje a felépülésre. A kérdés csak az, hogy játszhat-e a döntőben, ha a Bayern München eljut odáig.

A Chelsea csapata a legnagyobb kakukktojás, mert alapjáraton Frank Lampard együttesét érinthetné leginkább ez a történet, de

mivel a londoni csapat a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén, hazai pályán 3-0-s vereséget szenvedett a Bayern Münchentől, tulajdonképpen már csak papíron van versenyben.

A Chelsea-nél az idei szezonban új projekt indult, Lampard elkezdte lerakni az alapjait egy fiatal csapatnak, és ez néhány rutinos játékost érintő vezéráldozattal járt. A 38 éves cserekapus, az argentin Willy Caballero lejáró szerződése valószínűleg nem emeli meg a szurkolók vérnyomását, ahogy Marco van Ginkelé sem, ugyanis a térdsérüléssel küszködő holland középpályás legutóbb 2018 májusában játszott tétmérkőzést. A támadósorból azonban már komoly nevek hiányozhatnának egy csodával határos BL-menetelés esetén. A világ- és Európa-bajnok Pedro Rodríguez a napokban jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a júniusban lejáró szerződését. A szintén világbajnok Olivier Giroud télen már közel állt ahhoz, hogy az Internazionale csapatához igazoljon, de nem tudták megoldani a pótlását, így maradnia kellett Londonban. Június 30-tól viszont ingyen távozhat, Milánó vagy Marseille lehet a célállomás. A legnagyobb kereslet a játékmester Willian iránt lehet. A 31 éves brazilnak szintén kifut a szerződése, állítólag a Barcelona és az Arsenal is szívesen leigazolná.

Willianért sorban áll fél Európa Forrás: AFP/Glyn Kirk

A legérdekesebb helyzetben minden bizonnyal a francia bajnok Paris Saint-Germain van. A Chelsea-hez hasonlóan a párizsi csapatban is van jó néhány sztár, akinek lejár a szerződése, a különbség csak annyi, hogy a Chelsea gyakorlatilag már kiesett a BL-ből, a PSG-nek pedig reális esélye van arra, hogy eljusson a döntőig. A feláldozhatók között ott van a cserekapus Sergio Rico, akinek július elején vissza kell térnie Sevillába. Bár amúgy is valószínűtlen, hogy marasztalnák az egyszeres spanyol válogatott kapust, ugyanis februárban a Bordeaux elleni bajnokin hajmeresztő dolgokat mutatott be.

A 17 éves Tanguy Kouassi még nem alapember a PSG-ben, de 13 meccsen már így is lehetőséget kapott az első csapatban, az Amiens elleni februári bajnokin pedig két gólt is lőtt, ami nem rossz egy középső védőtől. A szerződése június végén lejár, a párizsi vezetők minden bizonnyal azon dolgoznak, hogy hosszabbítsanak a fiatal tehetséggel, akire azért is lenne óriási szükség, mert a csapatkapitány Thiago Silva már 35 éves, és a szezon végén szintén lejár a szerződése.

Thiago Silva az egyik legrégebbi motoros a párizsi csapatban Forrás: AFP/Franck Fife

A 28 éves Thomas Meunier nem számít alapembernek, de 27 meccset már így is játszott a szezonban. A belga vb-bronzérmes jobbhátvéd nem a PSG legnagyobb sztárja, de rendre megbízható teljesítménnyel rukkol elő. A szerződése június 30-án jár le, és állítólag a Borussia Dortmund és az Arsenal harcol érte. Layvin Kurzawa sem élvezi Thomas Tuchel bizalmát, de azért egy edzőnek megnyugtató lehet a tudat, ha ott ül a kispadon egy 13-szoros francia válogatott balhátvéd. A 27 éves játékos már télen is közel állt a távozáshoz, nyáron azonban lejár a szerződése, és a hírek szerint a Juventus komolyan érdeklődik iránta.

A védelemben rengeteg kérdőjel van, de a párizsiaknak könnyen lehetnek csatárgondjaik is.

Mauro Icardi tavaly nyáron kölcsönben érkezett az Internazionale csapatától. Az argentin válogatott csatár 31 meccsen 20 gólt lőtt az idei szezonban, és kiszorította a kezdőcsapatból a klublegenda Edinson Cavanit. A PSG-nek állítólag 70 millió eurós opciója van Icardi végleges megvásárlására, márpedig ha a párizsi csapat folytatja a BL-menetelését, minden bizonnyal érvénybe léptetik azt. A kameruni Eric Maxim Choupo-Motingnak is lejár a szerződése, de minden bizonnyal maradni fog, ugyanis 100%, hogy Cavani távozni fog Párizsból.

Edinson Cavani 301 meccsen 200 gólt lőtt a PSG-ben Forrás: AFP/Franck Fife

A klub történetének legeredményesebb játékosa már télen majdnem az Atlético Madridhoz került, azonban nem tudták megoldani a pótlását, így maradnia kellett a kispadon. Érdekesség, hogy Cavani édesapja azt mondta a fiának, hogy sosem fog BL-t nyerni a Paris Saint-Germainnel.

A sors fura fintora lenne, ha a párizsi csapat bejutna a fináléba, de Cavani szerződés híján nem léphetne pályára az isztambuli fináléban.