Vágólapra másolva!
A sportvilágban előfordul, hogy egy-egy kiemelkedő képességű játékos nem fér be hazája válogatottjába. Ennek számos oka lehet. Megpróbáltuk összeszedni az utóbbi évek olyan focicsillagait, akik nemzeti válogatottjukban még nem tudtak kiemelkedőt nyújtani. Hogy mi ennek az oka? Van, aki a konkurenciaharc miatt nem kapott meghívót, de olyan is akadnak, akik szexbotrányba keveredtek, ezért jegelik őket.

A tévé előtt ülve gyakran megesik, hogy ámulunk és bámulunk egy focista szenzációs játékát látva. Aztán kiderül, hogy nem játszik a válogatottban. De vajon miért? Hétről hétre láthatjuk, hogy varázsol, ám amikor jön egy világbajnokság vagy egy Eb, akkor általában csak a cserék között van, vagy még ott sem.

Az utóbbi években (is) több tucat focista volt, aki szinte a világ bármelyik válogatottjába befért volna, balszerencséjére azonban a saját hazájában nem tartottak igényt rá. Hogy ennek milyen oka lehetnek? Sérülés, formaingadozás, lehet, hogy valakinek a stílusa nem illik bele a kapitány játékrendszerébe, de szimplán olyan is van, aki azért nem lett válogatott, mert túl sok világklasszis volt a posztján.

Nézzünk hát egy szubjektív listát az utóbbi évek legnagyobb sztárjairól, akik a klubcsapatukban vezérek voltak, a nemzeti színekben viszont csak epizodisták.

A konkurencia áldozatai

Klaas-Jan Huntelaar egy igazi gólgép. Az Ajax 36 éves támadója klubszínekben 638 meccsen 275 gólt lőtt, a holland bajnokságban kétszer, a Bundesligában pedig egyszer volt gólkirály. A holland válogatottban 76 meccsen 42 gólt lőtt, ezzel pedig az örökranglista második helyén áll, olyan játékosokat megelőzve, mint Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Arjen Robben vagy Ruud van Nistelrooy.

Klaas-Jan Huntelaar csak másodhegedűs volt a holland válogatottban Forrás: AFP/Damien Meyer

Huntelaarnak azonban óriási balszerencséje, hogy egy generációba tartozik Robin van Perise-vel, a holland válogatott történetének legeredményesebb játékosával. Ha a statisztikáját nézzük, Huntelaarnak remek mutatói vannak a holland válogatottban, de az igazság az, hogy a góljai nagy részét vb vagy Eb-selejtezőkön lőtte, a nagy tornákon többnyire a kispadot koptatta. 2012 nyarán, amikor a holland válogatott már a csoportkörben kiesett az Európa-bajnokságon, a frissen kinevezett Louis Van Gaal úgy döntött, újjáépíti a csapatot, és Van Perise helyett Huntelaar lesz az első számú csatár.

Robin reakciója megdöbbentett, nagyszerű jellemre vallott. Azt mondta, hogy tisztel engem, hogy mindent megadna a csapatért, illetve hogy minden egyes beválogatásánál támaszkodhatok rá. Ez a valaha volt legjobb beszélgetésem egy játékossal – tényleg így gondolom" – mondta Louis van Gaal a vb-selejtezősorozat kezdete előtt.

Van Perise felejtehetlen gólt fejelt a spanyolok elleni csoportmeccsen Forrás: AFP/Lluis Gene

Huntelaarnak megvolt az esélye, de Van Perise néhány hónap alatt visszajátszotta magát a csapatba, a 2014-es brazíliai vb-re pedig már csapatkapitányként vezette ki a holland válogatottat, amely végül bronzérmes lett.

Roy Makaay, a Deportivo de La Coruna és a Bayern München legendája még Huntelaarnál is rosszabb helyzetben volt, ugyanis neki egy egész seregnyi sztárral kellett megküzdenie a csapatba kerülésért. A Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb gólját lövő középcsatár 43-szor, többnyire csereként lépett pályára a holland válogatottban, de csak hat gólt lőtt.

Sajnos soha nem én voltam az első számú csatár, helyette gyakran a jobb oldalon játszottam. Amikor Dick Advocaat a 2004-es Eb előtt két csatárral tesztelt, és elvesztettünk egy barátságos meccset, nagy volt a nyomás a sajtó részéről, mert ez a rendszer nem számított jellegzetesen hollandnak" – mondta Makaay, aki a holland csapattal részt vett a 2000-es és a 2004-es Európa-bajnokságon is.

Roy Makaaynak esélye sem volt tartósan bekerülni a holland válogatottba Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Az Arsenal 38 éves edzője, Mikel Arteta remek játékos volt, csak a legrosszabbkor szültetett. Barcelonából is azért távozott fiatalon, mert egy bizonyos Pep Guardiola miatt nem érezte azt, hogy esélye lenne bekerülni a csapatba. Válogatott szinten pedig pont egy olyan spanyol aranygenerációval kellett versenyeznie, amely mindent megnyert. Arteta fiatalon megjárta az összes korosztályos válogatottat, de a felnőttek között sosem mutatkozhatott be a nemzeti csapatban, mert a posztján világklasszisok szerepeltek.

Mikel Artetának edzőként több esélye van csúcsra érni Forrás: DPPI/Ben Queenborough

„Tudom, milyen szinten áll a válogatott, és azt is, hogy milyen keményen dolgoznak azok a játékosok, akik a keret tagjai.

– mondta korábban az Arsenal edzője.

Hasonló cipőben járt Michael Carrick is, bár a Manchester United legendás középpályása 34-szer pályára léphetett az angol válogatottban. A remekül passzoló játékos sosem járt Európa-bajnokságon, a 2006-os vb-n csak kilencven percet játszott az Ecuador elleni nyolcaddöntőben, ezen kívül viszont végigkispadozta a világbajnokságot, majd négy évvel később, Dél-Afrikában sem kapott egyetlen játékpercet sem.

Michael Carricknek elképesztő vetélytársai voltak Forrás: AFP/Jaime Razuri

A Uniteddal ötszörös angol bajnok és BL-győztes játékos mellőzésének két nagyon egyszerű oka volt: Frank Lampard és Steven Gerrard, akik mellett esélytelen volt bárkinek is bekerülni az angol válogatott középpályájának közepére.

„Az emberek gólokat és kialakított helyzeteket szeretnek látni, erről szólnak a mérkőzések összefoglalói. Azonban erre nem mindenki képes.

Pozíciókat kell felvenned, mindenkinek megvan a maga helye a csapatban" – nyilatkozta Carrick, akinek a játéka valóban nem volt olyan látványos és gólgazdag, mint Lampardnak vagy Gerrardnak, azonban ha nem volt a pályán, azt mindig megérezte a Manchester United.

A Messi miatt szenvedők

Paulo Dybala, a Juventus 10-ese egyelőre nem sokat tudott bizonyítani az argentin válogatottban, ennek pedig Lionel Messi a legfőbb oka. A 26 éves ballábas támadó kötetlenül szeret játszani, a posztja is hasonló a Barca hatszoros aranylabdásáéhoz, így érthetően a legtöbbször csak a kispadon jut számára hely.

Dybala és Messi ritkán vannak együtt a pályán Forrás: AFP/Douglas Magno

Dybala eddig 29-szer lépett pályára az argentin válogatottban, de csak egyszer játszott végig kilencven percet. A kvalitásai kiválóak, de Messi miatt nincs helye a rendszerben, így nem meglepő, hogy csak két gólja van az Albicelestesben.

„Ugyanazon a poszton játszik, mint én, és nagyon sok mindent tanulhatok tőle. Ahogyan értelmezi a játékot, ahogyan gondolkozik, ahogyan látja a mozgásokat a pályán a társaktól, ez nagyon sokat segíthet nekem a jövőben. Nagy szerencse, hogy mellettem van.

– mondta Dybala, aki a tavaly nyári Copa Américán is csak 91 percet játszott, miközben Messi látványos szenvedett.

Messi uralmát nem csak Dybala, hanem kétszeres olaszországi gólkirály, Mauro Icardi is rendesen megszenvedi. A 27 éves középcsatár eddig csak nyolcszor lépett pályára a nemzeti csapatban, a pletykák szerint azért, mert Messi nem hajlandó vele együtt játszani. Ennek pedig az az oka, hogy Icardi elcsábította Messi barátjának, Maxi Lopeznek a feleségét. A korábbi Barca-csatár még a Sampdoriánál segítette honfitársa beilleszkedését, csakhogy ő közben a háta mögött összejött a feleségével, Wanda Narával, aki korábban már három gyereket is szült Lopeznek.

Icardi és felesége, Wanda Nara Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

Az asszony ezt követően elhagyta a családját, összeházasodott Icardival, és két gyermekük is született. A botrányos románc miatt Argentínában és Olaszországban is össztűz zúdult Icardira, az öltözőben vezérszerepet betöltő Lionel Messi állítólag megtiltotta a szövetségi kapitányoknak, hogy behívják Icardit a válogatottba.

Icardi előtt 2018 őszén megnyílt az út, ugyanis a sikertelen vb-szereplést követően Messi ideiglenesen lemondta a válogatottságot. Az argentinok 2018 novemberében pont Mauro Icardi és Paulo Dybala góljával nyertek Mexikó ellen, az előbbi pedig meg is ragadta az alkalmat, hogy odaszúrjon a Barca klasszisának.

„Amikor először jöttem a válogatottba, nem ilyen volt a hangulat. Most azonban baráti a légkör és összetartó a társaság"

– mondta Icardi, aki minden bizonnyal arra célzott, hogy anno Messi mindent megtett azért, hogy kiközösítse az argentin csapatból.

Mauro Icardi még egy ideig nem lesz válogatott Forrás: AFP/Andres Larrovere

Egy évvel később azonban Messi bejelentette, hogy visszatér az argentin válogatottba, Icardi pedig hiába ontja a gólokat a Paris Saint-Germainben, azóta sem hívták.

A garázsban tartott Forma-1-es autó

„A Formula–1-et nem szabad összekeverni a gokartozással, és akkor még finoman fogalmaztam. Kettőnk közül én vagyok a Formula–1.

Giroud képes lekötni a belső védőket, teret nyitva ezzel a két szélsőnek. Elismerem, ez nem látványos, viszont nagyon hasznos. Azonban, kérdezem én, van olyan, akinek tetszik ez a típusú játék? Nem hiszem, de a válogatottban legalább bevált" – mondta napokban a Real Madrid négyszeres BL-győztes támadója, Karim Benzema, aki utoljára 2015 októberében lépett pályára a francia válogatottban.

Karim Benzema 81-szer játszott a francia válogatottban Forrás: AFP/Juan Barreto

Benzema rengeteg trófeát nyert pályafutása alatt, a karrierjét azonban botrányok árnyékolták be, erre pedig ráment a válogatottbeli pályafutása. 2009-ben Franck Ribéryvel karöltve fizettek egy Zahia Dehár nevű prostituáltnak, akiről kiderült, hogy csak 17 éves volt. A két focista azzal védekezett, hogy tudták, mert a lány 20 évesnek mondta magát. 2014-ben végül ejtették a kiskorúval létesített szexuális kapcsolat miatti vádakat Benzema és Ribéry ellen.

A Real támadója azonban nem tanult az esetből.

Egy évvel később, 2015-ben azért indult eljárás ellene, mert állítólag bűntársként részt vett a szintén francia válogatott Mathieu Valbuena zsarolásában.

Valbuena azt állította, hogy egy ismeretlen férfi – Benzema gyerekkori barátja – felhívta, és közölte vele, hogy birtokában van egy őt ábrázoló szexvideó, és ha nem fizet 150 ezer eurót, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Nem sokkal később a francia rendőrség őrizetbe vette Benzemát, a versailles-i bíróság pedig vád alá is helyezte, és további nyomozást rendelt el. Valbuena Benzema ellen vallott, és egyértelműen megvádolta a Real Madrid csatárát, akit az eset után Didier Deschamps szövetségi kapitány kirakott a válogatottból.

Mathieu Valbuena és Karim Benzema a farcnia válogatottban Forrás: AFP/Franck Fife

A kegyvesztett Benzema helyét Giroud vette át, akinek a játéka ugyan nem túl látványos, viszont rendkívül hasznos, amit bizonyít, hogy a franciák a 2016-os Európa-bajnokságon ezüstérmet, a 2018-as vb-n pedig aranyérmet nyertek.

A balszerencse áradása

Ha meg kéne nevezni a világ legszerencsétlenebb focistáját, minden bizonnyal Marco Reus lenne az. A Borussia Dortmund csapatkapitánya hosszú évek óta a legkiemelkedőbb német támadó, de nincs szerencséje a nagy tornákkal. 2011 októberében mutatkozott be a válogatottban, de csak 2018-ban jutott el a világbajnokságra. A német válogatott 2014-es vb-győzelméről azért maradt le, mert az utolsó felkészülési mérkőzésen részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Két évvel a később a franciaországi Európa-bajnokságot is ki kellett hagynia, ugyanis begyulladt a szeméremcsontja, ami az orvosok elmondása szerint rendkívül makacs és kellemetlen sérülés.

Marco Reus első világbajnoksága kasztrofálisan sikerült Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Ezt követően Reus lemaradt a 2017-es Konföderációs Kupáról is, ugyanis májusban keresztszalag-szakadást szenvedett, és csak 2018 februárjában léphetett ismét pályára. Négy hónappal később ugyan eljutott az oroszországi világbajnokságra, a svédek elleni csoportmeccsen gólt lőtt és gólpasszt is adott, azonban a Nationalelf címvédőként már a csoportkörben kiesett.

És hogy mik voltak az okai a német válogatott kudarcának?

A szakemberek ezt hetekig elemezték, de az egyik biztosan az volt, hogy Manuel Neuer védett, pedig Marc-André ter Stegennek kellett volna a kapuban állnia. A Bayern München kapusa 2017 áprilisában súlyos lábsérülést szenvedett a Real Madrid ellen a Bajnokok Ligája-párharc során. Szeptemberben viszont újra kidőlt, miután eltört a korábban sérült lába. A németek világbajnok kapusa ezt követően a 2017/18-as szezont kihagyta, és csak a világbajnokság kezdete előtt két héttel tért vissza a pályára.

Ter Stegen mára már a világ egyik legjobb kapusa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Eközben Marc-André ter Stegen élete szezonját produkálta Barcelonában, és Lionel Messi mellett a csapat legfontosabb játékosa lett. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a meccshiányos Neuer helyett ter Stegennek kellett volna védenie.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya azonban úgy döntött, hiába van bombaformában a Barca kapusa, a 259 napja nem védő Neuer lesz a németek első számú kapus a vb-n.

Ettől függetlenül, készen állok, és segíteni fogom Neuert" – nyilatkozta a világbajnokság előtt ter Stegen, akinek némi elégtételt adhatott, hogy Neuer az egész tornán bizonytalanul védett, ezzel nagyban hozzájárulva a németek kieséséhez.

A világbajnokság után a német szurkolók és a szaksajtó nagy része kikövetelte Neuert kapuból.

A hierarchiának világosnak kell lennie, és a szövetség azzal járna a legjobban, ha kijelentené, Manuel Neuer az egyes. Hosszú évek óta ő a világ legjobb kapusa. Egy ideig sérült volt, de egyértelmű volt, hogy amint visszatér a régi formája, csakis ő lehet a német válogatott kapusa" – fogalmazott Uli Hoeness, a Bayern München elnöke.

Neuer és Ter Stegen rivalizálása azokat az időket idézi, amiko Kahn és Lehmann harcoltak az 1-es mezért Forrás: AFP/Ina Fassbender

A két kapus rivalizálása továbbra is folytatódik. 2019-ben a Barca sztárja elmondta, hogy szerinte már neki kellene az első számú kapusnak lennie, erre Neuer úgy reagált, hogy inkább össze kéne tartaniuk, ter Stegen pedig tiszteletlen volt a többi német kapussal szemben is. A pontot az i-re Uli Hoeness tette fel, aki kijelentette, ha ezek után a Barca kapusa véd Neuer helyett a Nationalelfben, akkor a Bayern München bojkottot hirdet, és nem engedi el német játékosait a válogatotthoz.