Vágólapra másolva!
Az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke amiatt, hogy befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt.

"Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen" - mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata.

– hangsúlyozta.

A belga szövetség (KBVB) csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, és nem rendezi meg a rájátszást, a bajnoki címet pedig az FC Bruges kapja meg. A döntésben szerepet játszott, hogy a KBVB már teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem is kell visszafizetnie. Sok más európai bajnokságban ugyanakkor végig kell játszani a szezont ahhoz, hogy a nemzeti szövetségek hozzájussanak a közvetítési bevételekhez.

Az UEFA még csütörtökön levelet küldött 55 tagszervezetéhez, amelyben tudatta, a kontinentális sorozatokban való szereplés a befejezett bajnokságok végeredményétől függ. Ezért az idő előtt véget ért pontvadászatok kétségeket vetnének fel ennek a feltételnek az érvényességét illetően. Az állásfoglalás szerint a következő hónapokban jó eséllyel újraindulnak és július-augusztusban lezárulnak a nemzeti bajnokságok, ezért korai és jogtalan lépés ezeket befejezettnek nyilvánítani.

Frissítés: A belga szövetség válasza is megérkezett pénteken kora este: a KBVB közegészségügyi és gazdasági okokkal magyarázta a bajnokság lezárását. Egyúttal jelezték, nem értenek egyet az UEFA felfogásával, miszerint kényszeríti a bajnoki idény folytatását a jelenlegi krízishelyzet közepette, és kizárással fenyeget a következő kontinentális kupaidényből. A kommüniké hangsúlyozza: a KBVB és a Pro League egyaránt elkötelezett támogatói a szolidaritásának az európai labdarúgásban, ennek jegyében született a döntésük is.