Társoldalunk:

A FIFPro szerint nem jó megoldás a labdarúgók bércsökkentése

2020.04.03. 21:59

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint nem jó megoldás az általános fizetéscsökkentés a koronavírus-járvány idején.

Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára pénteken kijelentette: világszerte számos futballista alig kap többet országa átlagkereseténél, ezért nem engedheti meg magának, hogy csökkentsék a fizetését.

Az FC Barcelona és az Atlético Madrid játékosai a járvány időszakában csupán kerestük harminc, a Juventusnál mintegy hetven százalékát kapják meg, az angol Premier League-ben pedig harminc százalékos csökkentést javasoltak,de a sportvezető rávilágított, hogy sok helyen merőben más a helyzet.

"A legtöbb játékos csak annyit engedhet meg magának, mint bármely más munkavállaló, hiszen a jövedelmük nem abban a tartományban van, amit az emberek feltételeznek" - magyarázta.

Baer-Hoffmann hozzátette: minimálbért kereső játékosok is léteznek szerte a világon, márpedig számukra az esetleges csökkentések drasztikus következményekkel járhatnak. 

A főtitkár közölte, egyes bajnokságokon belül is nagyban különbözhetnek a lehetőségek, a Juventusnál például sokkal jobbak a lehetőségek, mint az olasz élvonal 17., 18. vagy 19. helyén álló csapatnál.

Nem minden játékos viselné olyan könnyen a csökkentést, mint a Juventus labdarúgói.Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sok klub egyoldalú döntéseket hoz az elbocsátásokkal és bércsökkentésekkel, olyan feltételeket teremtenek, amelyeket a játékosok nem engedhetnek meg maguknak.

"A klubok túlnyomó többsége súlyos pénzügyi helyzetben van. Láthattunk felelőtlen és cinikus reakciókat is, mert vannak, akik kihasználják a jelenlegi helyzetet" - vélekedett.

A német sportvezető szerint elengedhetetlen az európai országokban a jelenlegi szezon befejezése, és elárulta, meglepte a belga élvonal csütörtöki lezárása, amely a Club Brugge csapatát hirdette ki aranyérmesnek.

"Riasztóak ezek a döntések, hiszen ha most meghozzuk őket, hatalmas következményeik lehetnek. A játékosok és a szurkolók számára sem jó ez a helyzet" - mondta. Hozzátette, a hatás katasztrofális lehet, mivel a klubok hat hónapig bevétel nélkül maradhatnak.

"Ha ez tömeges fizetésképtelenséghez vezet, akkor természetesen nemcsak a játékosok, hanem a professzionális futballiparban, sőt a sportiparban dolgozó emberek ezrei is elveszítik a munkahelyüket" - hangsúlyozta.