Társoldalunk:

Világszerte 10 milliárd euróval estek a játékosárak a futballpiacon

2020.04.08. 19:24

A játékospiac legmegbízhatóbbnak tartott szenzorának számító Transfermarkt.de oldal kimutatása szerint világszerte összesen 9,22 milliárd euróval csökkent a futballisták értéke a koronavírus-járvány hatására.

A szaklap által szerdán közölt cikkben a szerző rámutat, hogy az átlagos értékcsökkenés nagyjából 20 százalék, de az 1998 után született futballisták esetében ez már csak tíz százalék – azaz a fiatalabb játékosok jobban tartják a piaci értéküket, mint az idősebbek, beleértve akár a legnagyobb sztárokat is.

A legnagyobb veszteséget – még, ha ez egyelőre nem is konkrét, csak elméleti veszteség – az angol élvonal, azaz a Premier League szenvedte el, amely 1,8 milliárd euróval veszi ki a részét a fentebb írt összegből. A PL legértékesebb játékosának tartott Raheem Sterling piaci értéke 160-ról 128 millió euróra esett (-32 millió euró). A nála négy évvel fiatalabb, 21 éves liverpooli Trent Alexander-Arnold értéke viszont csak 11 millió euróval lett kevesebb, 110 helyett most 99 millió eurót ér a fiatal angol futballista. Alexander-Arnold ezzel bekerült a világ tíz legértékesebb focistája közé, miután az eddigi tizedik, az FC Barcelona sztárja, Antoine Griezmann 120 helyett már csak 96 millió eurót ér. 

Ugyancsak hátrébb, a kilencedik helyre csúszott napjaink talán legjobb futballistája, Lionel Messi, aki 140 helyett már "csak" 112 millió eurót ér. Így őt pont megelőzte a 130 helyett 117 millióra értékelt dortmundi Jadon Sancho.

"A részvénypiac összeomlott, számos klub küzd nagyon nehéz anyagi helyzettel, a bizonytalanságok miatt pedig az átigazolási tervek várakozó állásponton vannak. Jelenleg nehezen elképzelhtő, hogy az átigazolási árak el fogják érni a korábbi szinteket" – nyilatkozta a Transfermarkt alapítója, Matthias Seidel.