Újabb nagy pénzekről kell lemondaniuk a világ leggazdagabb futballklubjainak

Horizontal
Juventus' Cristiano Ronaldo drives the ball during the International Champions Cup football match between Atletico Madrid v Juventus on August 10, 2019 in Solna outside Stockholm, Sweden. (Photo by Erik SIMANDER / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Elmarad a világ legnépszerűbb és leggazdagabb futballklubjainak egyik legfontosabb nyári bevételforrásaként számon tartott Nemzetközi Bajnokok Kupája idei kiírása.

A 2013-ban az Egyesült Államokban indult meghívásos rendezvény az elmúlt években a nyári bevételi források egyik stabil pontja pontja volt, idén azonban a koronavírus-járvány miatti számos bizonytalanságból kifolyólag elmarad a torna, jelentették be a szervezők.

A járvány jelenleg éppen az Egyesült Államokban a legsúlyosabb, ahol már meghaladta a félmilliót az igazolt fertőzöttek száma, a halálesetek száma pedig már 20 ezer fölött jár. A szervezők így nem tudják garantálni a csapatok biztonságát, ráadásul az európai klubok kiszámíthatatlanul alakuló versenynaptárával sem tudnak mit kezdeni. Azok után ugyanis, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy évvel arrébb tolta a 2020-as Európa-bajnokságot, szabad utat adott a ligáknak, hogy kitolják a bajnoki szezont azok befejezésének érdekében. Így pedig az egészségügyi veszélyek mellett valójában idő sem lenne megrendezni a tornát.

A Nemzetközi Bajnokok Kupáján (International Champions Cup) a legnépszerűbb, legtöbb nézőt vonzó európai sztárcsapatok vesznek részt, akik jellemzően egymással, de olykor az amerikai profibajnokság (MLS) csapataival, vagy éppen az amerikai liga All-Star-csapatával mérkőznek meg. 2015 óta már nem csak az USA-ban, hanem a Távol-Keleten és Ausztráliában is rendeznek mérkőzéseket.

A meghívott csapatok nem pénzdíjat kapnak, hanem a nézőszám alapján díjazzák őket, de ez sem rossz bevétel, a Forbes című amerikai üzleti lap 2019-es kimutatása szerint a legnépszerűbb klubok akár 20 millió dollárt is kereshentek három mérkőzéssel.

Az elmaradó idei tornáról egyelőre annyit lehetett tudni, hogy a szervezők egy Barcelona–Real Madrid mérkőzéssel szerették volna felavatni az új Las Vegas-i csodastadiont, ami ősztől az NFL-ben szereplő Las Vegas Raiders otthona lesz.