Soha többé nem lesz ilyen az olasz futballban

FBL-FRIENDLY-ITALY-RUSSIA-RIVA Square Horizontal
Italian football legend Gigi Riva shows the Cagliari's shirt, before the friendly football match Italy/Russia at Sant Elia stadium in Cagliari, 09 February 2005. Gigi Riva is the Azzurri's record goalscorer and considered by many to be the country's best ever striker. AFP PHOTO/ Carlo BARONCINI (Photo by CARLO BARONCINI / AFP)
Vágólapra másolva!
50 évvel ezelőtt a Cagliari nyerte az olasz labdarúgó-bajnokságot. A szardíniai csapatnak ez az egyetlen aranyérme a Serie A-ban. A Cagliari 30 lejátszott bajnoki mérkőzésen mindössze 11 gólt kapott. Azaz meccsenként 0,37-et. Ez pedig egyszeri és megismételhetetlen rekord, mert a mai futballban ilyen teljesítményre egyetlen csapat sem lesz képes. Legalábbi 99,99%, hogy biztosan nem.

Rendkívüli időszak volt az 1970-es év áprilisa. Feloszlott a Beatles. Simon&Garfunkel megalkotta minden idők egyik legszebb dalát. A Bridge over troubled water az egész világot meghódította. Olaszországot pedig egy szardíniai csapat, a Cagliari kápráztatta el.

A támadósorban Gigi Riva, a csapat pedig bajnokságot nyert az Inter, a Juventus és a Milan előtt. 30 meccsből 17 győzelemmel, 11 döntetlennel és mindössze két vereséggel.

A két vereséget az Intertől (0-1) és a Palermo együttesétől (1-2) szenvedték el. Hazai pályán senkitől sem kaptak ki, az otthon játszott 15 meccsükből 11-en gólt sem kaptak. A gólkirályi címet Gigi Riva nyerte meg 21 góllal.

Őskor a hőskor.