Vágólapra másolva!
Az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság előtti utolsó hivatalos mérkőzését 38 évvel ezelőtt ezen a napon, április 18-án játszotta a magyar labdarúgó-válogatott Peru ellen. A Népstadionban nyoma nem volt az 1981 őszén a norvégok ellen látott eufóriának, de játéknak sem. Peru 2-1-re győzött a felforgatott magyar válogatott ellen, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány pedig szokatlan hevességgel bírálta játékosait.

Az 1978-as argentínai világbajnokságon Peru olyan játékot mutatott be, amellyel az egész világot meghódította. A Skócia ellen aratott 3-1-es siker alkalmával tényleg gyönyörűen futballoztak. Cubillas balról, jobb külsővel két olyan gólt rúgott, amire nem nagyon volt példa.

Tovább is mentek a csoportból a középdöntőbe. Ott már nem termett nekik babér, ellenben kapusuk,

az Argentínában született Ramón Quiroga a csapattal együtt szépen lefeküdt az argentinoknak.

Ez volt az az eset, hogy a vb-n a középdöntőben nem egy időben kezdődött az utolsó forduló két meccse. A brazilok hiába verték meg 3-1-re a lengyeleket, az ő találkozójuk már véget ért, miközben az argentinok kiszámolták, mennyi gólt kell rúgniuk, hogy ők jussanak a döntőbe. Ramón Quiroga szépen beengedett hatot, nagy szívességet téve ezzel a házigazdának. A kapus itt volt a budapesti barátságos találkozón. Lakat T. Károly készített vele egy interjút. Az újságíró - természetesen - rákérdezett arra a bizonyos 6-0-s argentin győzelemmel végződött összecsapásra. Érdemes felidézni Quiroga válaszát:

Pedig igen. Lefeküdtek. Később kiderült, hogy a két ország politikai vezetése (katonai juntája egyezett meg.)

Szóval, ez a Peru jött el Budapestre egy furcsa mérkőzésre - szintén kissé tartalékosan. Cubillas, Oblitas és Barbadillo nem tarthatott a csapattal. Furcsa meccs volt, mert a kezdés előtt tudni lehetett, hogy a nyugati bajnokságokban profiskodó magyarokat a klubok nem engedik el erre a találkozóra.

Ezért nem jött haza Mészáros Ferenc, Martos Győző. Fazekas László, Bálint László, Müller Sándor miközben Nyilasi, Szántó, Garaba és Töröcsik sérüléssel bajlódott.

Jogos a kérdés, hogy ilyen helyzetben miért kellett lekötni ezt a meccset? Nos, Mészöly Kálmán kapitány mindenképpen szeretett volna kipróbálni néhány futballistát, és a vb előtt ez volt az utolsó lehetősége. Ugyanakkor a találkozót a perui szövetség kérte. Az MLSZ pedig rögtön belement, így jött létre az 1982. április 18-i meccs, amelyen a következő összeállításban kezdtek a csapatok.

Magyarország: Katzirtz - Sallai, Kerekes, Tóth (Varga J.) - Hannich (Moldván), Rab, Póczik (Várady) - Bodonyi (Szokolai), Szentes, Kiss L., Pölöskei.
Peru: Quiroga - Duarte, Diaz, Olaechea, Rojas - Malazquez, Cueto, Velazquez, Leguia - La Rosa (Navarro), Uribe.

Az élete első válogatott mérkőzésén pályára lépő Szentes Lázár a mérkőzés 1. percében megadta az alaphangot, ugyanis az ő góljával vezetett Magyarország.

Újonc játékos aligha mutatkozott be még így a válogatottban. Sallai beívelését Szentes nagyszerűen fejelte a perui kapuba.

25 ezer néző tombolt a lelátón, sokan gólfesztiválban reménykedtek.

Ez azonban elmaradt. A perui válogatott a második félidőben jött arra rá, hogy lehet keresnivalója a kényelmesen játszó magyar csapat ellen. Előbb az 55. majd a 82. percben lőtt gólt Uribe, Peru pedig megnyerte ezt a meccset.

A magyarok a közönség füttykoncertje és fújolása közepette hagyták el a Népstadiont. Ne feledjük, az 1982-es vb előtt ez volt az utolsó meccs, ahol a szurkolók láthatták a csapatot.

A szakírók szerint a magyar válogatott a középpályán mondott csődöt. A magyar bajnokság langyos iramához szokott játékosok a címeres mezben sem tudnak felnőni a feladatokhoz - írta bírálatában a Népsport.

Szentes Lázár újoncként lőtt gólt Peru ellen a Népstadionban Forrás: Origo

(Ugyanezen játékosok egy része a vb-selejtezőn csoportelsőként, Angliát megelőzve juttatták ki Magyarországot az 1982-es vb-re, de úgy látszik, ez addigra már feledésbe ment.) Ami ennél meghökkentőbb volt, Mészöly Kálmán szövetségi kapitány is lekapta tíz körméről a játékosait.

"Amikor ennek a mérkőzésnek a gondolata felmerült, pontosan lehetett tudni, hogy a Nyugat-Európában futballozó játékosainkra nem számíthatunk. Mégis elfogadtuk a peruiak ajánlatát. Úgy véltük, kitűnő alkalom felmérni a hazai játékosállomány legjobbjait. A felmérés megtörtént, és a nézők is tapasztalhatták: néhányan könnyűnek találtattak.

Most lehetőséget kaptak arra, hogy bebizonyítsák: ők is érnek annyit, mint a vb-selejtezőn szereplő riválisaik. Teljesen érthetetlen számomra, hiszen ilyen lehetőség nem mindennap kínálkozik. Gólt elérni az első percben - ez óriási lelki pluszt ad egy otthon játszó együttesnek. Biztos voltam abban, hogy a kezdeti lendülettel bebiztosítjuk a végeredményt. Nyertes pozícióból - a második félidei lelketlenséggel - kiadtuk a kezünkből a kezdeményezést és a mérkőzést is."

Eddig a kapitány nyilatkozata, de érdemes egy picit még a történtek mögé tekinteni. Az 1981-82-es év a Verebes József vezette Rába ETO szárnyalását és első bajnoki címét hozta.

Az ETO 102 lőtt góllal lett első.

A közvélemény több győri játékost a válogatottba követelt. Mészöly Peru ellen megadta a lehetőséget, de pont a vereség után hangsúlyozták az újságok, hogy még a győriek is könnyűnek találtattak. (Szentes volt talán a kivétel, ő lőtte az első gólt, de aztán ő is beleszürkült a mezőnybe.) A folyamatos ékverés kikezdte Mészöly és Verebes kapcsolatát, de folyamatos témát adott a sportsajtónak.

Várady Béla belövi a magyarok negyedik gólját a Magyarország-Bolívia világbajnoki labdarúgó-selejtező mérkőzésen. 1982-ben nem volt a keret tagja Forrás: MTI/Kovács Gyula

Mészöly Kálmán pedig hiába beszélt akaratgyengeségről, a sajtó munkatársai nem értettek vele egyet. A Népsport egyértelműen kijelentette, hogy nem akaratban, hanem képességekben maradtunk el a dél-amerikai csapattól.

A szaklap nyomatékosan figyelmeztette a kapitányt, hogy több próbálkozásra nincs idő, a világbajnokságon azokat a játékosokat küldje pályára, akik a vb-selejtezőkön már bizonyítottak.

Nehezen viselte el mindenki, hogy három hét alatt két vereséget is elszenvedtünk a Népstadionban (1982. március 24-én az osztrákok 3-2-re nyertek Budapesten), az év eleji két új-zélandi barátságos meccset senki sem hozta szóba. Katzirtz Béla például be sem került az utazó keretbe - ez rettenetesen fájt a kiváló kapusnak. Nem is tudta ezt megemészteni.

De Várady Béla sem volt a vb-keret tagja.

Utóbbi elképesztő húzás volt Mészöly Kálmán részéről.

Az 1982-es világbajnokságon a magyar válogatott nagyon közel volt a továbbjutáshoz. A Salvador elleni máig rekordot jelentő 10-1-es győzelem után ugyan 4-1-re kikaptunk az argentin csapattól, de a Belgium elleni meccsen sokáig továbbjutásra álltunk. Aztán a belgák egyenlítettek, az 1-1 a magyarok kiesését jelentette. Mészöly Kálmán nem sokkal később elköszönt, az ő helyét dr. Mezey György vette át.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.