A nap, amikor összeomlott a BL történetének első győztes csapata

SOCCER-C1-MARSEILLE-MILAN Horizontal FOOTBALL EUROPEAN CUP TROPHY GROUP PICTURE SUPPORTER'S SCARF MICROPHONE PERSON-SPORT SPORTS CLUB ADMINISTRATOR WINNER
Les joueurs et dirigeants de l'Olympique de Marseille, dont l'Allemand Rudi Voeller (2e rang 2eG), Basile Boli (1er rang G), Eric di Meco (1er rang 2e G), Didier Deschamps (3e rang 2e G), Bernard Tapie (3e rang 3eG), posent le 27 mai 1993 ŕ Marseille, avec la Coupe d'Europe des clubs champions de football qu'ils ont remportée la veille. Marseille's players German Rudi Voller (2d row 2d L), Basile Boli (1st row L), Eric di Meco (1st row 2d L), Didier Deschamps (3d row 2d L) and manager Bernard Tapie (3d row 3d L) pose 27 May 1993 with the European Champions Cup, they won in Munich. AFP PHOTO/BORIS HORVAT (Photo by BORIS HORVAT / AFP)
Vágólapra másolva!
26 évvel ezelőtt tett pontot a Francia Labdarúgó Liga minden idők egyik legnagyobb és legfeleslegesebb bundabotrányának végére. 1994. április 23-án az akkor BL-címvédő Olympique Marseille csapatát kizárták az első osztályból, mert a Bernard Tapie-vezette OM meg akarta vesztegetni a Valenciennes néhány játékosát pár nappal az 1993-as Bajnokok Ligája döntő előtt. 26 éve ezen a napon, 1994. április 23-án omlott össze végleg Bernard Tapie futballbirodalma.

A történet 1993. május 20-án kezdődött. Ekkor az Olympique Marseille csapata a Kovács Kálmánt is foglalkoztató Valenciennes otthonába látogatott a francia bajnokságban.

A meccset a listavezető és a BL-döntőre készülő Marseille 1-0-ra megnyerte a 18. helyen álló Valenciennes otthonában.

Ekkor még senki sem sejtette, hogy az európai labdarúgás egyik legnagyobb botránya robban ki pár napon belül.

A nemzetközi sportsajtóban egy nappal a meccs után és öt nappal a Münchenben megrendezett Bajnokok Ligája-döntő előtt lehetett először olvasni, hogy a Marseille megpróbálta megvesztegetni a Valenciennes játékosait.

A klub elnöke, Bernard Tapie rettegett attól, hogy ezen a bajnokin bármelyik futballistája megsérülhet.

A dolog érdekessége, hogy a vesztegetési balhét a mérkőzés játékvezetője robbantotta ki, akiknek feltűnt, hogy a Valenciennes mintha nem teljes erőbedobással küzdene. A jelentés eljutott a francia liga székházába – mindez akkor, amikor egész Franciaország lélegzetvisszafojtva várta, hogyan szerepel majd az OM az olasz AC Milan ellen. Ám az elszabadult hajóágyút már nem lehetett megállítani.

A Valenciennes játékosa, Jacques Glassmann, akit megvesztegettek Forrás: AFP/Pascal Guyot

A Valenciennes játékosa, Jacques Glassmann a következőket nyilatkozta: „Szerdán az egyik marseille-i játékos, Jean-Jacques Eydelie telefonált a szállodánkba.

Bizonyítékom több nincs, ám mindenki becsületes játékosnak ismer, talán ér valamit a szavam. De az eseményeknek két fültanúja is volt, két csapattársam, Jorge Burruchaga és Christophe Robert."

A Valenciennes megóvta a meccset. A polgármester annyira nem akarta elhinni az ügyet, hogy közölte: telefonon bárki kiadhatja magát egy marseille-i futballvezetőnek. Egy biztos: ha volt a világon felesleges bundamérkőzés, akkor ez biztosan az volt. Még akkor is így van ez, ha a következő bajnoki fordulóban az aranyéremre törő PSG volt az OM ellenfele.

Persze a Marseille úgy gondolta: a sorozatban ötödik bajnoki arany megszerzése – és a BL-döntő sikeres megvívása – ér annyit, hogy vesztegessenek.

1993. május 26. Az OM Basile Boli góljával 1-0-ra legyőzte az AC Milant és megnyerte az első ízben kiírt Bajnokok Ligája-sorozatot.

Az első BL-döntő

1993. május 26.
AC Milan (olasz) - Olympique Marseille (francia) 0-1 (0-1)
München, 60.000 néző. Vezette: Röthlisberger (svájci).

Milan: Rossi - Tasotti, Baresi, Costacurta, Maldini - Donadoni (Papin), Albertini, Rijkaard, Lentini - Van Basten (Eranio), Massaro.
Marseille: Barthez - Angloma (Durand), Boli, Desailly, Di Méco - Eydelié, Sauzée, Deschamps, Abedi Pelé - Völler (Thomas), Boksics.
Gól: Boli 44.

Az esélytelennek tartott francia csapat győzelme óriási meglepetésnek számított. Ez volt a francia futball első BL-győzelme.

Basile Boli, a müncheni BL-döntő egyetlen góljának szerzője Forrás: AFP/Georges Gobet

Talán pont a győzelem okozta eufória vakította el az OM technikai vezetőjét, Jean-Pierre Bernest, aki ellentámadásba lendült. Azt mondta, hogy a Valenciennes kereste meg csapatát, hogy egyezzenek meg egy langyos döntetlenben.

Teljes volt a káosz. Az OM-et a győzelem után hetekig ünnepelték, az ügyet kirobbantó Glassmannt pedig egy magamutogató őrültnek tekintették.

Öt hét telt el, amikor a francia lapok újra elővették ezt a történetet. 1993. június 26-án újabb fordulatot vett az ügy. A francia hatóságok őrizetbe vették az OM egyik játékosát, Jean-Jacques Eydelie-t, akit azzal gyanúsítottak, hogy a közvetítő szerepét töltötte be az ügyben.

Bernes technikai vezető addigra már kórházba került, a lapok először öngyilkossági kísérletről, majd szívrohamról cikkeztek,

de egyik sem volt igaz. Addigra kiderült az is, hogy az OM kasszájából 250 ezer frank tűnt el nyomtalanul. A liga elnöke, Noel Le Graet pedig kijelentette, hogy a botrány felgöngyölítése számára becsületbeli ügy.

Éppen ezért indult el a liga megbízásából két vizsgálóbíró Valenciennesbe. Az nyilvánvaló volt, hogy Glassmann vallomása önmagában kevés. A két állítólagos fültanúval kellett valamit kezdeni. Ők először tagadták, hogy a hívás pillanatában a szobában lettek volna. Csakhogy Burruchaga – mielőtt hazautazott volna Argentínába – a France Football kérdésére beismerte, hogy hazudott, mert valóban ott volt a hívás pillanatában.

Bernard Tapie (balra) és Jean-Pierre Bernes, a bundaügy két főszereplője Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Mentségére annyit hozott fel, hogy a BL-döntő előtt nem akart botrányt kavarni. A másik tanú, Christophe Roberts ezek után hamar megtört és vallani kezdett.

Elismerte, hogy Eydelie 250 ezer frankot adott át neki. A meccsen sérülést szimulált, a 20. percben lecseréltette magát – az ő helyére állt be Kovács Kálmán -, majd a pénzt a háza kertjében rejtette el.

Ez volt tehát az ügy, amely innentől kezdve majdnem egy éven át burjánzott. Vallomások követték egymást, a világsajtóban láthattunk megbilincselt játékosokat. 1994. április 23-án aztán ténylegesen összedőlt Bernard Tapie birodalma. A csapatot már korábban megfosztották attól, hogy megvédje címét a BL-ben, az 1993-94-es szezonban ott sem indulhatott el az OM. Ami a hazai bajnokságot illeti, ott a másodosztályba sorolták vissza a Marseille-t.

Ezek voltak a liga döntései, amelyekkel nem mindenki értett egyet. A marseille-i ultrák és szurkolók egészen biztosan nem, ők ugyanis a döntést megelőző napon tüntetést rendeztek a kikötővárosban. Sokan arra számítottak, hogy több tízezren vonulnak majd fel, de erről szó sem volt.

A liga Bernard Tapie klubvezetői engedélyét is bevonta, a sportvezető innentől semmilyen labdarúgással kapcsolatos tevékenységet nem folytathatott.

Ugyanakkor az 1994-95-ös nemzetközi kupasorozatban, az UEFA-kupában, másodosztályú csapatként már indulhatott az OM. Ott nem sok babér termett a számára, mert a 2. fordulóban a svájci Sion kiejtette őket.

Nyilatkozatok

Michel Coencas, a Valenciennes elnöke: „Úgy gondolom, hogy a szankciók kemények, de igazságosak. Ami számunkra lényeges, hogy a klubunk ártatlansága kiderült."

Bernard Tapie: „Előre kitervelt gyilkosságról van szó.

Ennek ellenére talpra álltunk. Azt gondolom, akik ezt a döntést hozták, nem lehetnek büszkék magukra."

Christophe Roberts, a Valenciennes megvesztegetett játékosa: „Nekünk, játékosoknak ez az ítétlet kielégítő. Örülök, hogy vége van ennek az ügynek, mert már kezdett a dolog elviselhetetlen lenni. Sajnálom az OM játékosait, akik voltaképpen semmiről sem tehettek."

Jean-Pierre Bernes, az OM technikai vezetője: „Jelenleg nem kívánok különösebbet mondani.

Az OM technikai vezetőjét, Bernard Tapie jobbkezét, Jean-Pierre Bernes-t fogják közre a rendőrök Forrás: AFP/Jacques Demarthon

Hamarosan eljön az idő, amikor kinyitom a számat és akkor nagy vihar kerekedik majd. Nem kívánok bűnbakként fizetni mások őrültségeiért."

Így omlott össze tehát egy futballbirodalom, egy olyan csapat, amely az első BL-döntőt megnyerte Münchenben a Milan ellen.

Az OM ugyanakkor nem tűnt el a süllyesztőben. Az 1994-95-ös Ligue 2 küzdelmeit megnyerte, így egy év alatt visszajutott volna az első osztályba, ha nem fenyegette volna csőd a csapatot.

Az OM csapata a BL-serleggel 1993-ban, Münchenben Forrás: AFP/Boris Horvat

Így kénytelen volt még egy évet a másodosztályban tölteni. A következő szezonban a második helyen végeztek, s ekkor már nem volt akadálya a feljutásuknak. Az 1998-99-es szezonban már egészen az UEFA-kupa-döntőig menetelnek, de ott vereséget szenvednek az olasz AC Parma együttesétől a moszkvai Luzsnyiki stadionban.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.