Csak háború idején történt olyan a holland focibajnokságban, mint most

fbl Horizontal
A marokkói Hakim Zijes (balra) a következő szezontól a Chelsea játékosa lesz, így többet már nem lép pályára az Ajax csapatában
Vágólapra másolva!
Napok óta tudható, hogy Hollandiában szeptember elejéig szünetelni fog a futballélet. Pénteken a Holland Labdarúgó-szövetség videokonferencia keretében egyeztetet az első- és másodosztályú csapatokkal, majd kihirdette, hogy – a második világháború óta először – érvényteleníti a bajnokság eredményeit, és nem hirdetnek bajnokot.

A legutolsó tabellát jobb gólkülönbségének köszönhetően az Ajax vezette, megelőzve az azonos pontszámmal álló Alkmaart. Az Eredivisie küzdelmeit március elején függesztették fel a koronavírus-járvány miatt, majd szövetség (KNVB) április elején azt közölte, hogy június 19-én kívánja újraindítani az első és másodosztályú bajnokságot, zárt kapuk mögött. Az sztárklubok közül azonban az Ajax, az Alkmaar és a PSV Eindhoven is felszólította a KNVB-t, hogy nyilvánítsa befejezettnek a bajnokság küzdelmeit a járványhelyzet miatt.

Kedden este aztán Mark Rutte miniszterelnök bejelentette, hogy szeptember 1-ig minden engedélyköteles rendezvény elmarad, így a nézők nélküli meccsek is.

A marokkói Hakim Zijes (balra) a következő szezontól a Chelsea játékosa lesz, így többet már nem lép pályára az Ajax csapatában Forrás: AFP/Olaf Kraak

Pénteken végül a szövetség videokonferencia keretében egyeztetett az első- és másodosztályú csapatokkal, majd kihirdette, hogy érvényteleníti a bajnokság eredményeit, és nem hirdetnek bajnokot – Ez legutóbb 1944/45-ben fordult elő Hollandiában, akkor a II. világháború miatt. Az első helyen álló Ajax és a pontazonossággal második Alkmaar azonban elindulhat a Bajnokok Ligájában – bár arról egyelőre nincs információ, hogy a selejtezők melyik szakaszában kapcsolódhatnak be a küzdelmekbe.

Az Európa-ligában a tabella harmadik, negyedik és ötödik helyezett csapatai indulhatnak, vagyis az október óta veretlen Feyenoord, a PSV Eindhoven és a Willem II. A szezon beszüntetésének Utrecht az egyik legnagyobb vesztese, ugyanis kupadöntőt játszhatott volna a Feyenoord ellen, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszva csak három pont volt a hátránya az ötödik helytől, vagyis ez európai kupaszerepléstől.

A Voetbal International beszámolója szerint Eric Gudde, a holland sportági szövetség igazgatója biztosította az utrechti klubot, hogy anyagi kárpótlást fog kapni a szövetségtől. Szintén kárpótlásban részesül a másodosztályban a két feljutó helyen álló csapat, a Cambuur és a De Graafschap, ugyanis a szövetség döntése értelmében kiesők sem lesznek az idei szezonban, így az Alan Pardew vezette Den Haag és a magyar válogatott Németh Krisztián korábbi csapata, az RKC Waalwijk is megmenekült.

Alan Pardew (jobbra) csapata bennmaradt az élvonalban Forrás: AFP/Sem Van Der Wal

Az Európai Labdarúgó-szövetség ragaszkodik hozzá, hogy a pályán dőljenek el az eredmények, ezért a holland szövetségnek május 25-ig írásban kell beszámolnia arról, hogy miért nem fejezték be a szezont, és hogy mi alapján döntöttek az európai kupaindulást érő helyek kiosztásáról. Az UEFA szerint két esetben lehet idő előtt lezárni a bajnokságokat:

  • Ha olyan kormányzati döntés van érvényben, amely tiltja a sportesemények megtartását, illetve annak lejárta után késő lenne folytatni a bajnokságot, mert már a következő szezonnal ütközne.
  • Vagy ha olyan gazdasági probléma áll elő, ami miatt lehetetlenség lenne befejezni a bajnokságot, mert veszélyeztetné a klubok jövőjét.

Mivel kedden a miniszterelnök bejelentette, hogy szeptember 1-ig minden engedélyköteles rendezvény elmarad, az UEFA-nak nem lesz más választása, el kell fogadnia a holland szövetség beszámolóját.