A Real Betis két korábbi játékosa is börtönbe kerülhet

Real Madrid CF v Real Betis Balompie - La Liga Spain Sports Soccer Spanish League MATCH Jogo Futbol Futboal League Espanha Santiago Bernabeu Stadium Real Madrid Real Betis SQUARE FORMAT
SPAIN, Madrid:Real Madrid's Croatian midfielder Mateo Kovacic and Real Betis Spanish midfielder Xavier Torres during the Spanish League 2015/16 match between Real Madrid and Real Betis, at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid on August 29, 2015. (Photo by Guillermo Martinez dpi/nurphoto)
Vágólapra másolva!
Az Osasuna labdarúgócsapatának öt korábbi igazgatóját, valamint a Real Betis két volt játékosát börtönbüntetésre ítélték korrupciós vádak alapján.

A legkomolyabb tételt Angel Vizcay korábbi ügyvezető igazgatóra rótták ki, aki nyolc évet és nyolc hónapot kapott hűtlen kezelés, számlák meghamisítása és bundázás miatt.

Utóbbiért a két sevillai futballista, Antonio Amaya és Xavi Torres egy-egy évet kapott.

Az ítéletek egyelőre nem jogerősek.

Luis Sabalza, az Osasuna jelenlegi elnöke örömét fejezte ki az ítéletek megismerése után, és megismételte, hogy a klub kezdeményezőként lépett fel a korábbi vezetőséggel szemben.

"Boldogok vagyunk. Az Osasuna azok közé tartozott, akik bíróságra vitték ezt az ügyet, mert amikor átvettük az irányítást, olyan dolgokat fedeztünk fel, amelyek nem tetszettek. Úgy vélem, a gyanúsítást, amivel éltünk, a bíróság megerősítette, elvégezte a munkáját"

- mondta.

A Real Betis viszont kudarcként élte meg két korábbi játékosa tettét, amellyel, mint azt hangsúlyozta, károkat okoztak a klubnak.

A Real Betisnél most korántsem ekkora az öröm. Forrás: AFP/Cristina Quicler

"Amint az bebizonyosodott, a Real Betisnek semmi köze ezekhez a szánalmas cselekményekhez" - reagált a sevillai klub közleményben.

"A Real Betis mindig is aktív szerepet játszott a korrupció elleni harcban a tisztességes játékért, és együttműködött a Ligával, illetve más szervezetekkel, amelyek a sportágunkat működtetik."

A Liga is üdvözölte az ítéleteket.

"A büntetések kiszabása megerősíti a Ligát" - szögezte le a szervezet a reagálásában, melyben emlékeztet rá, hogy küzd a korrupció és minden olyan kísérlet ellen, amely mérkőzések eredményének és végső soron a bajnokságok kimenetelének pályán kívüli befolyásolására irányul.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy az

Osasuna korábbi vezetősége összesen 650 ezer eurót fizetett Amayának és Torresnek

azért, hogy ösztönözze őket a Betis Real Valladolid elleni győzelmére a 2013/14-es idény utolsó előtti fordulójában, és arra, hogy az utolsó mérkőzést pedig veszítse el a sevillai csapat az Osasunával szemben. A Real Betis, amely akkor már kieső volt és végül utolsóként zárt, 4-3-ra verte a Valladolidot, majd 2-1-es vereséget szenvedett az Osasunától.

Két ingatlanügynököt is elmarasztaltak, amiért hamis dokumentumokkal segítettek az Osasuna könyvelését egyensúlyba hozni a 2012/13-as és a 2013/14-es szezonban. Mindketten kilenc hónapot kaptak.

Az Osasuna korábbi vezetésének mellékbüntetésként vissza kell fizetnie a klubnak 2 340 000 eurót az erre az időszakra vonatkozó hűtlen kezelés miatt.