Vágólapra másolva!
Rajongók milliói várják világszerte, hogy a koronavírus okozta rendkívüli helyzet után a sportélet is újrainduljon. A felfüggesztett labdarúgó-bajnokságok legtöbbjében már megvannak a tervek a folytatásra, nem képeznek kivételt ez alól a topligák sem, amelyek talán a leginkább érdeklik az embereket. A Premier League viszont nem a kiélezett bajnoki hajrá miatt tartja lázban a drukkereket, hanem hogy 30 év után végre felülhet-e ismét Anglia trónjára a Liverpool. A szurkolók bizakodnak, és a csapat korábbi magyar játékosa, Bogdán Ádám sem tudja elképzelni, hogy elvegyék az aranyérmet Jürgen Klopp együttesétől.

Amíg Olaszországban, Németországban, vagy éppen Spanyolországban az utóbbi évek egyik legkiélezettebb harca várható a bajnoki címért és a végső győzelemért, Angliában más a helyzet.

A Liverpool ugyanis egészen hihetetlen módon dominálta a PL-küzdelmeit a 2019/20-as szezonban:

Jürgen Klopp csapata a lejátszott 29 forduló alatt egy-egy döntetlen és vereség mellett 27 (!) győzelmet aratott, amellyel 25 pontos előnyre tett szert a címvédő ManCityvel szemben a tabella élén. A járvány azonban keresztülhúzta a vörösök számításait, akiknek matematikailag már csak hat pontra lenne szükségük a biztos elsőséghez. Ha nincs a koronavírus, ez akár már márciusban sikerülhetett volna, amellyel

történelmet írtak volna Firminóék, soha egyetlen csapat sem ünnepelhetett ugyanis még április előtt aranyérmet a szigetországban.

A kényszerszünetben persze beindultak a találgatások az esetleges folytatást illetően, több opció is felmerült, hogyan lehetne befejezni a pontvadászatot. Egy szurkoló mondjuk nem bízta a véletlenre a dolgokat, Mark Gretton ugyanis már februárban biztosra vette kedvencei végső győzelmét, ezt pedig egy tetoválással szentesítette.

Ez a Liverpool-szurkoló már februárban biztosra vette kedvenc csapata bajnoki címét Forrás: twitter.com

Nagy kockázatot aligha vállalt az úriember, azonban abban az esetben, ha törlik a bajnokság eredményeit, és nem hirdetnek bajnokot, jó kérdés, mit tesz majd. Erre, mármint a bajnokság nullázására van talán a legkisebb esély, de hogy miért, arról már a Liverpool egykori magyar játékosát, a 20-szoros válogatott kapust, Bogdán Ádámot kérdeztük.

Mennyire követi a Liverpoollal kapcsolatos híreket?
Figyelem a különböző sportoldalakat, főleg telefonon, a Sky Sports applikációján nézem nap mint nap az aktuális információkat. Nemcsak egykori csapatom, úgy összességében a világ futballja is érdekel, de természetesen a mostani helyzetben én is kíváncsian várom, mi lesz a Premier League és a Liverpool sorsa.

A Liverpool korábbi magyar kapusa, Bogdán Ádám szerint nem létezhet olyan forgatókönyv a bajnokság folytatására, hogy a Liverpool ne nyerje meg a Premier League-et Forrás: DPPI media/Joe Toth

Mit gondol, mi lenne a legjobb döntés?
Amit a bajnokság elöljárói a napokban kitaláltak és bejelentettek, nevezetesen, hogy júniusban, zárt kapus meccsekkel folytatódna a küzdelem, azt reálisnak tartom.

És a Premier League megítélésének sem tenne jót, ha egy népszerűtlen döntés miatt a klubok a ligát támadnák. Mindezek tudatában biztos vagyok benne, hogy lesz folytatás, maximum ameddig lehet, megpróbálják elhúzni.

ELKÉSZÜLT A TERV A PREMIER LEAGUE FOLYTATÁSÁRA

Március elején volt utoljára Premier League-mérkőzés a világ egyik legnézettebb labdarúgó-bajnokságában a koronavírus-járvány terjedése miatt. A PL illetékesei most kidolgoztak egy részletes tervet a folytatással kapcsolatban.

A PL-ből még 10-11 forduló van hátra, a Liverpoolnak mindössze hat pontra van már csak szüksége ahhoz, hogy bajnoknak mondhassa magát. Az elképzelés szerint zárt kapuk mögött, csak az előre kijelölt stadionokban, szigorú egészségügyi előírások mellett folytatódhatna a pontvadászat Angliában, miután erre a kormány is engedélyt adna a kluboknak. Az első mérkőzés június 8-án lenne, így a 2019/2020-as szezont július 27-én zárnák a csapatok. Az, hogy ez teljesülhessen, az együtteseknek legkésőbb május 18-tól edzésbe kellene állni. Május 1-én szavaznak arról, hogy mely stadionokban játsszák le a meccseket a csapatok a befejezésig.

Beszélt valakivel a liverpooli csapatból?
Nem igazán, a korábbi társak, akikkel még tartom a kapcsolatot, már nem az Anfielden futballoznak. De egyébként

hiába beszéltem volna bárkivel, senki nem tud semmit, nincsenek belsős információk, mert akkora a bizonytalanság,

hogy napról napra, vagy hétről hétre változnak a dolgok.

Skóciában mi a helyzet?
A skót Premiershipben azért messze nincs akkora pénz, mint a PL-ben. Szoktam egyeztetni a klubom illetékeseivel, de egyelőre nem lehet tudni, lesz-e folytatás. Mivel csak 12 csapatos a bajnokság, és a Celtic előnye több mint tízpontos a Rangers előtt,

a legvalószínűbb forgatókönyvnek szerintem most az tűnik, hogy a jelenlegi állás szerint hirdetnek végeredményt, kieső nem lesz, feljutó viszont igen, így a következő idény 14 csapattal rajtol majd el.

De hogy mikor térhetek vissza a Hibernianhoz, arról egyelőre fogalmam sincs.

Ahogyan arról tehát a magyar kapus is beszélt, rengeteg összetevő alakíthatja a helyzetet, gazdasági és szakmai okok miatt sem igazán lenne célszerű a pontvadászat törlése. Erről a liverpooli szurkolók sem akarnak tudomást venni, akik 30 év után szeretnének végre bajnoki címet ünnepelni, a Premier League-érában először. A rivális drukkerektől azonban az ilyenkor megszokott kárörvendés sem maradhatott el, amelyre legutóbb a liga által a játékosoknak szervezett FIFA20 bajnokság remek lehetőséget biztosított. Minden csapatot egy-egy játékos képviselt, a Liverpoolt Trent Alexander-Arnold, aki remek teljesítménnyel egészen a döntőig menetelt, ahol azonban aranygóllal kikapott a Wolverhampton portugál futballistájától, Diogo Jotától.

TAA láthatóan kiborult a vereség után, az élő videó alatt pedig természetesen elindult egymás ugratása, hogy a Pool még az online világban sem képes bajnokságot nyerni, nemhogy a valóságban.

Az online világban nem jött össze a bajnoki cím a Liverpoolnak, Diego Jota legyőzte Alexander-Arnoldot Forrás: premierleague.com

Ezenfelül több liverpooli fórumot és szurkolói oldalt elleptek azok a videók, amelyek egy hat évvel ezelőtti esetre emlékeztetik a vörösöket:

2014. április 27-én a Chelsea látogatott a Liverpool otthonába, amely három fordulóval a bajnokság vége előtt még három ponttal vezetett a City előtt.

José Mourinho csapata azonban 2-0-ra nyert az Anfield Roadon, az első gólnál pedig a hazaiak legendája,

Steven Gerrard óriásit hibázott, amely után hátrányba került csapata,

és nem tudott egyenlíteni. A Pool ekkor volt legutóbb közel a bajnoki címhez, a vereség után azonban Manuel Pellegrini csapata megelőzte az akkor még Brendan Rodgers irányította alakulatot, és végül a Manchester lett a bajnok.

Fájó emlékek ezek egy Liverpool-drukkernek, most azonban szó sem lehet hasonlóról.

"Angliában szinte minden a futballról szól, természetesen ezekben a nehéz időkben is naponta szóba kerül a futball és a Premier League"

- meséli egy angol ismerősöm, aki gyerekkora óta szurkol a Liverpoolnak. "Már az előző szezonban is nagyon bíztunk benne, hogy végre összejön a bajnoki cím és az első PL-trófea, egész évben remekelt a csapat, de hiába játszottunk szinte egész évben tökéletesen, a Manchester City egy hajszállal megelőzött minket.

De vajon össze lehet hasonlítani egy BL-győzelmet a Premier League-ben aratott végső sikerrel? "Ez mindig nehéz kérdés, főleg Angliában. A 21. század legsikeresebb szigetországi csapata vagyunk, hiszen kétszer értünk fel a csúcsra, a City például biztos vagyok benne, hogy elcserélné az egyik bajnoki aranyérmét egy Bajnokok Ligája-diadalra, évek, lassan egy évtized óta vágynak rá, de még csak döntőbe sem jutottak. Mi, Liverpool-drukkerek természetesen büszkék vagyunk az európai sikerekre, de

30 éve nem nyertünk bajnokságot, ráadásul a PL-érában még egyszer sem sikerült, úgyhogy most már éppen itt lenne az ideje.

Persze, óriási csalódás volt az Atlético Madrid elleni mostani búcsú a nyolcaddöntőben, főleg az Anfielden, de a bajnoki aranyérem szerintem a klub minden hozzátartozóját, a játékosokat, a munkatársakat és a szurkolókat is kárpótolná.

A Liverpool-szurkolók elképesztő fiesztát rendeztek a tavalyi BL-győzelem után, idén remélik, hogy a borítékolható Premier League-diadalt is együtt ünnepelhetik a csapattal Forrás: AFP/Oli Scarff

Hogy félünk-e attól, hogy eltörlik a bajnokságot? Ennyire nem lehet ostoba a liga, ez az opció fel sem merülhet. Ez nemcsak velünk, több csapattal szemben is igazságtalan lenne, főleg amelyek most feljutásra állnak a másodosztályban, vagy amelyek a BL- és El-helyekért vannak versenyben.

Így, hogy az Európa-bajnokságot elhalasztották, nem kell kapkodni, amint a helyzet engedi, folytatódhat a küzdelem és a pályán lehet eldönteni a végső sorrendet. Kilenc meccsen a megszerezhető 27-ből hat pontot kell szereznie a csapatnak, talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy ez menni fog.

Ha valami miatt most aggódunk Liverpoolban az inkább ez. Persze az egészség a legfontosabb, de remélhetőleg lesz alkalom a közös fiesztára is."

Hogy mi lesz az angol pontvadászat sorsa, az egyelőre kérdéses, ám ha a Mersey-parti egyesületet egy ilyen szezon után a színfalak mögött megfosztják története első Premier League-győzelmétől, az talán még a Beatles feloszlásánál is érzékenyebben érintené a város lakóit.

Szavazzon!

Melyik forgatókönyv lenne a legigazságosabb a Premier League-ben?