Vágólapra másolva!
A José Mourinho vezette Internazionale a Bajnokok Ligája 2009/10-es szezonjának elődöntőjében legyőzte a világ legjobbnak tartott csapatát, Pep Guardiola Barcelonáját. Egy héttel ezelőtt az odavágót boncolgattuk, most azonban a visszavágóról lesz szó, amely a katalán Sergio Busquets színészkedéséről, Gerard Piqué gyönyörű góljáról, Bojan Krkic érvénytelenített találatáról, és José Mourinho ünnepléséről marad emlékezetes.

2010. április 28-án, napra pontosan tíz évvel ezelőtt játszották az FC Barcelona-Internazionale párosítás visszavágóját a Camp Nou Stadionban. Az első meccsen a José Mourinho vezette olasz csapat 3-1-re győzött, és leiskolázta Pep Guardiola együttesét Milánóban. A visszavágó előtt a sportsajtó így is a Barcát tartotta esélyesebbnek, hiszen a katalán csapat korábban is dolgozott már le ehhez hasonló tetemes hátrányt a Bajnokok Ligájában – elég csak az 1999/2000-es szezonra gondolni, amikor Louis Van Gaal csapata 3-1-re kikapott a Chelsea otthonában, a visszavágót azonban 3-1-re megnyerte, a hosszabbításban pedig további két góllal kiharcolta a továbbjutást.

Az FC Barcelona óriási elánnal kezdte a meccset, kialakított fél tucat gólhelyzetet, de nem tudta megszerezni a vezetést.

Sergio Busquets színészkedése felpaprikázta a meccset Forrás: AFP/Lluis Gene

A 28. percben aztán egy mai napig emlékezetes kiállítással emberelőnybe került Pep Guardiola csapata.

A korábbi Barca-játékos, Thiago Motta egy ártatlan szituációba kitette a kezét, Sergio Busquets pedig rutinosan beleszaladt, és akkorát esett, mintha Mike Tysontól kapott volna egy maflást. Ráadásul Busquets még rá is tett egy lapáttal, mert miközben a földön fekve, a fejét fogva előadta nagyhalált, egy pillanatra kikacsintott, hogy meggyőződjön róla, hogy Mottát valóban kiállították-e.

A Barca azonban csak rosszabbul járt az emberelőnnyel, mert Mourinho csapata egálban még hellyel-közzel megpróbált futballozni a Camp Nouban, emberhátrányban azonban meg sem próbáltak támadni. A folytatásban Guardiola tanítványai szenvedtek, végül a 84. percben a védelemből előremerészkedő Gerard Piqué csodálatos góljával megszerezték a vezetést. A hajrában a Barcelona kiharcolhatta volna a továbbjutást, amikor az Inter védője, Wálter Samuel a belebikázta a labdát Yaya Toure hasába, az elefántcsontparti középpályás levette a labdát majd ziccerbe hozta Bojan Krkict, aki kilenc méterről kilőtte a bal felső sarkot, de Frank de Bleeckere játékvezető kezezés miatt visszafújta a szabályosnak tűnő gólt, a Barcelona pedig kiesett.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó
FC Barcelona–Internazionale 1-0 (0-0)
Camp Nou, 96 214 néző
Játékvezető: Frank de Bleeckere (belga)
Barcelona: Valdes - Alves, Piqué, Gabriel Milito (Maxwell, 46.), Keita - Toure, Busquets (Jeffren, 64.), Xavi - Messi, Ibrahimovic (Krkic, 63.), Pedro. Vezetőedző: Josep Guardiola
Inter: Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Samuel, Zanetti - Cambiasso, Motta - Eto'o (Mariga, 86.), Sneijder (Muntari, 67.), Chivu - Diego Milito (Cordoba, 81.). Vezetőedző: José Mourinho
Gólszerző: Piqué (84.)
Kiállítva: Motta (28.)

Lehet szeretni vagy nem szeretni José Mourinhót, a csapata azonban megérdemelten jutott be a döntőbe, a Barcát pedig megbüntette a futball. A katalánok egy évvel korábban megnyerték a sorozatot, de egyesek szerint a Chelsea elleni elődöntőt a norvég Tom Henning Övrebö úgy csalta el, hogy hozzá képest a 2002-es vb-n a házigazda Dél-Koreát segítő sporttársak tanulatlan kisdiáknak tűnhetnek. Ráadásul az Inter ellen találkozón Sergio Busquets rengeteg szurkoló számára ellenszenves lett a focipályára nem méltó színészkedésével, így a semleges szurkolók a meccs végén már nem tudták sajnálni a katalánokat Krkic meg nem adott gólja miatt.

A lefújás után hazaiak nehezen viselték a vereséget, és azt, ahogy a klub korábbi segédedzője, José Mourinho extázisában ünnepli csapata döntőbe jutását. A klub egyik alkalmazottja ezért bekapcsolta a stadion locsoló berendezését, hogy az Internazionale játékosai ne a Camp Nou gyepen ünnepeljenek.

A Barca kapusa, Victor Valdes próbálta lehűteni az ünneplő Mourinhót Forrás: AFP/ImageForum/Josep Lago

Az olaszokat azonban ez a legkevésbé sem zavarta. Boldogan távoztak, majd a madridi BL-döntőben Diego Milito két góljával 2-0-ra legyőzték a Bayern München, és feljutottak Európa csúcsára.