Vágólapra másolva!
Egybehangzó vélemények szerint a koronavírus-járvány hatása a vírus visszaszorításával is érezteti majd hatását a világ futballjában, különösen a nyári átigazolási piacon. Őrült összegű transzferekre a legtöbb topcsapatnak aligha lesz pénze, mégis rengeteg pletykáról olvasni, hogy éppen melyik sztárjátékos kerülhet új egyesülethez. Megpróbáltuk összeszedni az utóbbi napok/hetek legérdekesebb híreit.

Gazdaságilag a legbiztosabb háttérrel általában az angol csapatok rendelkeznek, a Premier League népszerűségével és anyagi bevételeivel nem tud versenyezni a többi topliga. Ennek ellenére kevés csapat engedhet meg magának nyáron nagybevásárlást, elemzők szerint ugyanis a járvány okozta bevételi kieséseket még a big6 tagjai is megérezték.

A Manchester United kivételt képez ezalól, ezt a csapat menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer is megerősített egy interjúban, így a vörösök aktívak lehetnek a nyári piacon.

Elsőszámú kiszemltjük a Dortmund angol válogatott szélsője, Jadon Sancho, akinek nem titkolt szándéka, hogy visszatérjen a szigetországba, és bár a Liverpoolal és a Chelsea-vel is szóba hozták a nevét, jelen állás szerint amennyiben tényleg távozik a Borussiától, akkor az MU lehet a befutó. A fiatal norvég edző azonban nemcsak egy támadóval erősítene, a manchesteriek által már évek óta körüludvarolt James Maddison, valamint az Aston Villa kiválósága, Jack Grealish is az Old Traffordra kerülhet. Egyikük sem lenne olcsó, most azonban kifizetődni látszik a szurkolók által gyűlölt ügyvezető alelnök, Ed Woodward stratégiája:

a United minden más csapathoz képest sokkal jobban függetlenítette magát a jegyeladásokból és egyéb marketingből származó bevételektől.

A Manchester United aktív lehet az átigazolási paicon: Sancho, Grealish és Maddison a fő kiszemelt Forrás: https://www.thesun.co.uk/

Maddison miatt érdemes egy rövid kitérőt ejteni: ha ugyanis a 23 éves középpályás valóban eligazol a Leicestertől,

Brendan Rogers csapata Szoboszlai Dominikkel próbálná meg pótolni őt.

A magyar válogatott játékos vételára kb 15 millió font, ez az átigazolási pletyka pedig még akkor is szenzációs, ha a nem éppen a megbizhatóságáról híres The Sun számolt be róla először.

Maradjunk még a Premier League-ben egy kicsit, Manchesterből azonban vándoroljunk délebbre, méghozzá a fővárosba. Londonban is hallani néhány érdekességet, főként az Arsenal és a Chelsea háza táján.

Az ágyúsok edzőjének Mikel Artetának azzal kell szembesülnie, hogy csapata legjobb játékosáért, Pierre-Emerick Aubameyangért sorban állnak a topklubok,

a támadó pedig nem is tervezi meghosszabbítani 2021 júniusában lejáró szerződését. A 30 éves csatárt éppen a Chelsea mellett leginkább a Real Madriddal és a Barcelonával hozták hírbe, így könnyen elképzelhető, hogy nyáron az átigazolási piacon is El Clásicót rendez a két spanyol óriás a gaboni futballista játékjogáért.

Ami Frank Lampard együttesét illeti, egybehangzó sajtóértesülések szerint az Angliába visszavágyó

Philippe Coutinho a Stamfrod Bridge-et lőtte be következő állomáshelyének,

ahová az Ajax marokkói szélsője, Hakim Ziyech egész biztosan érkezik, vele már februárban megállapodott az egyesület. A folyamatos kapuskérdés végére is pont kerülhet, de nem Kepa Arrizabalaga, vagy Willy Caballero, hanem a Bayernnel a folytatásról megállapodni képtelen Manuel Neuer lehet a befutó. A müncheniek ugyanis leigazolták a Schalkétól a nagy tehetségnek kikiáltott Alexander Nübelt, a világbajnok kapus pedig aligha szeretne padozni egy 23 éves fiatal mögött, nem is fogadta el az eddig neki felajánlott új kontraktusokat. Távozók is lesznek a Chelsea-nél, a legnagyobb név Willian lehet, aki azonban maradna Londonban, az Arsenal pedig már fel is vette a kapcsolatot a brazil szélsővel.

A Paris Saint-Germain két legnagyobb sztárja, Neymar (b) és Kylian Mbappe egyszerre hagyhatja el a párizsi kirakatcsapatot Forrás: AFP/Philippe Desmazes

És végül a legfrisebb, ám talán legelképesztőbb pletyka Angliából:

Jürgen Klopp a napokban egy bizonyos Kylian Mbappé édesapjával tárgyalt,

a Bajnokok Ligája címvédője tehát úgy tűnik, tovább erősítené amúgy is bombaerős támadószekcióját.

Ez az átigazolás annak fényében lenne igazán meglepő, hogy

a spanyol lapok gyakorlatilag kész tényként kezelik, hogy Neymar visszatér a Barcelonához,

érdekes lenne, ha két legnagyobb csillagát egy nyár alatt elengedné a PSG - más kérdés, hogy az értük kapott, vélhetően többszázmillió euróból talán meg lehetne oldani a pótlásukat. A katalánok - és állítólag az igazolásokba kőkeményen beleszóló Lionel Messi - azonban nemcsak Neymarral erősítenének, mindenképpen a Nou Campba akarják csábítani az Inter argentin üdvöskéjét, Lautaro Martínezt. A szenzációs szezont produkáló 22 esztendős támadóért azonban nem szeretne pénzt fizetni a gránátvörös-kék alakulat,

Antoine Griezmannt adnák érte cserébe. Az alapötlet tetszik is a milánóiaknak, ám a francia világbajnok mellett Arturo Vidalra is igényt tartanának,

úgyhogy jelenleg a Barca térfelén pattog a labda.

A Real Madrid neve Aubameyangnál már felmerült, ám természetesen nem ő az egyetlen kiszemeltje Zidane-nak. A francia mester ugyancsak szívesen látná Mbappét a csapatában, egy másik honfitársát azonban előbb szerezheti meg.

Paul Pogbának ugyanis nem valószínű, hogy nagy jövője van a ManUnitednél,

sérülések és egyéb rejtélyes okok miatt alig játszott ebben a szezonban, a télen a posztjára igazolt Bruno Fernandes pedig egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, így aligha kérdés, Solskjaer kit favorizálna egy esetleges versenyhelyzetben. A francia középpályást egykori klubja, a Juventus is figyeli, a torinóiak ugyanis mindenképpen szeretnék megerősíteni a középpályájukat. Rajta kívül még Jorginho van a monitoron, ám a Chelsea aligha válna meg az olasz futballistától.

Paul Pogba az MU mezét a következő szezonban a Juventuséra, vagy a Real Madridéra cserélheti Forrás: 2019 Getty Images/Shaun Botterill

Összeállításunkból kitűnik, hogy a koronavírus ellenére könnyen elképzelhető, hogy több szupersztár is klubot vált a nyáron,

a rajongóknak tehát aligha kell attól tartaniuk, hogy nem lesz miért izgulniuk az átigazolási szezonban.

Az egyelőre kérdéses, hogy az UEFA és a labdarúgó szövetségek módosítják-e a transzferablak dátumait, az azonban szinte biztos, hogy mire eljutunk odáig, a mostani hírek és pletykák mellett újabbak is születnek majd. Ígérjük, beszámolunk róluk!