Társoldalunk:

Egy újonc már biztosan lesz a labdarúgó-BL következő idényében

2020.05.01. 13:17

A Bajnokok Ligája 2020-2021-es kiírásában már biztos, hogy találkozhatunk olyan csapattal, amelyik még soha nem szerepelt a sorozatban, miután a francia Stade Rennes a bajnokságban elért harmadik helyével megszerezte erre a jogot.

Miután csütörtökön a francia futball-liga vezetői bejelentették, hogy véget értek a bajnokságok, még úgy volt, hogy – a bajnok Paris Saint-Germainen kívül  – csak május 25-én, az UEFA által megadott határidő napján nevezik meg az európai kupaindulókat. Péntekre azonban kiderült, hogy ez valószínűleg csak a döntő előtt véget ért Francia Kupa győztesének járó Európa-liga-helyre igaz (bár ez is nyilvánvaló, miután a Saint-Etienne mellett a PSG a döntő másik résztvevője). 

A Rennes játékosai ünnepelnek a PSG ellen megnyert kupadöntőt követően 2019. április 27-énForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Így eldőlt, hogy a BL-ben a kilencedik bajnoki címét megszerző fővárosi csapat mellett az Olympique Marseille lesz ott a főtáblán, míg a harmadik helyen végző, 2019-ben kupagyőztes Stade Rennais (az UEFA angol nyelvű anyagaiban Rennes) a selejtező harmadik körében kapcsolódhat be.

A kiváló utánpótlásnevelő klub törénete során először szerepelhet a Bajnokok Ligájában (ahogy annak jogelődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, azaz a BEK-ben sem játszhatott még), ugyanakkor korántsem számít teljesen újoncnak Európában. Kétszer (1965-66 és 1971-72) szerepelt a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK), 2008-ban egyik társgyőztese volt az Intertoto-kupának, és többször is bejutott az UEFA-kupa, majd az Európa-liga csoportkörébe, legutóbb éppen a márciusban félbeszakadt kiírásban, ahol a Lazio, a Celtic és a CFR Cluj mögött a negyedik helyen végzett.