A Loch Ness-i szörnyre és az élő Elvisre is nagyobb esély volt, mint a Leicester bajnoki címére

Horizontal
Leicester players celebrate with the Premier league trophy after winning the league and the English Premier League football match between Leicester City and Everton at King Power Stadium in Leicester, central England on May 7, 2016. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
2016. május 2-án, napra pontosan négy évvel ezelőtt megszületett a focivilág talán legnagyobb csodája, amikor a Leicester City megnyerte a Premier League 2015/16-os szezonját. Claudio Ranieri játékosai azonban nem a King Power Stadionban ünnepelték a diadalt, hanem a csapat gólkirályának, Jamie Vardynak a nappalijában igazulták végig a Chelsea-Tottenham meccset, amelynek a végén hivatalosan felértek a csúcsra.

Három fordulóval a szezon vége előtt a Leicester City hétpontos előnnyel vezetett a Tottenham Hotspur előtt, így utazott május 1-én az Old Traffordra, ahol a bajnoki címmel felérő 1-1-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddal. A megszerzett pontnak köszönhetően a Rókák előnye nyolcpontosra gyarapodott a Spurs előtt, amely hétfőn este, május 2-án a Stamford Bridge-en lépett pályára a Chelsea vendégeként. Az észak-londoni csapat az első félidőben Harry Kane és Szon Hung Min góljaival már 2-0-ra is vezetett, a fordulás után azonban a Chelsea egyenlíteni tudott. A találkozó brutális belépőket hozott, a Tottenham játékosai nem tudták feldolgozni a bajnoki cím elúszását. Csak a csodának köszönhető, hogy egyetlen Chelsea-játékos sem szenvedett súlyos sérülést a találkozón, amely a „Battle of the Bridge" néven vonul be az angol futballtörténelembe.

A mérkőzés főszereplője a borzalmasan dirigáló Mark Clattenburg játékvezető volt, aki ma már a Szaúd-Arábiai Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának vezetőjeként dolgozik.

„Megengedtem a Spursnek, hogy saját magát járassa le, hogy a média és az emberek azt mondhassák: a Tottenham veszítette el a bajnoki címet.

Más bírók a nagykönyv szerint fújtak volna, és a Tottenhamnek hét emberrel kellett volna befejeznie a meccset. Valószínűleg kikaptak volna, és kifogást is kerestek volna hozzá. Én nem adtam meg nekik ezt a lehetőséget" – nyilatkozta Mark Clattenburg, aki 12 sárga lapot osztott ki a találkozón, de senkit nem volt hajlandó leküldeni a pályáról.

A 2-2-es végeredmény azt jelentette, hogy két fordulóval a vége előtt bajnok lett a Leicester City csapata, ez a XXI. század legnagyobb csodája a labdarúgásban. A Rókák játékosai a csapat gólkirályánál, Jamie Vardynál verődtek össze, hogy kiszurkolják a Tottenham pontvesztését.

Így izgulták végig Vardyék a Chelsea-Tottenham meccset Forrás: as.com

"A Leicester City a Premier League bajnoka.

A valaha volt legnagyszerűbb történet Happy Enddel végződött Claudio Ranieri és a játékosai számára" – jelentette ki Martin Tyler, a Sky Sports kommentátora.

Hogy ez volt-e a valaha volt legnagyszerűbb történet, azt nem tudom, de bizonyosan ez volt a legnagyszerűbb érzés – a Premier League bajnokának lenni olyan társakkal, akik bármit megtennének a másikért" – írta Jamie Vardy az Én történetem című önéletrajzi könyvében.

A Leicester City játékosainak örömmámora Vardy nappalijában Forrás: as.com

Hogy mekkora szám volt a Leicester City bajnoki címe a Premier League-ben? A William Hill fogadóiroda a szezon előtt 5000:1-hez adta a Rókák győzelmét. Csak összehasonlításképpen: azt, hogy a Loch Ness-i szörny valóban létezik, 500:1-hez adták, míg ha valaki egy fontot tett fel arra, hogy a rock and roll királyát, az 1977-ben elhunyt Elvis Presleyt élve találják, akkor 2000 fonttal gazdagodott volna. Vagyis még ezzel az erősen valószínűtlen eshetőséggel is csak feleannyit keresett volna, mint a futballtörténelem egyik legnagyobb sztorijával.