A kungfuzó Cantonát is betettük a Premier League halhatatlanjai közé

FOOT-ENG-CANTONA Horizontal ACTION-SPORT FINALE MATCH FOOTBALL LARGEUR
POUR ILLUSTRER LE PAPIER - "ANGLETERRE - ERIC CANTONA, JOUEUR PREFERE DE L'HISTOIRE DE LA PREMIER LEAGUE" - (ARCHIVES) - Photo prise le 11 mai 1996 au stade londonien de Wembley du capitaine (ŕ cette date) du Manchester United, le Français Eric Cantona (C) dribblant John Scales de Liverpoool lors de la finale de la coupe d'Angleterre. Eric Cantona est considéré comme le meilleur joueur de l'histoire de la Premier League, la formule du Championnat d'Angleterre de football créée en 1992-1993, selon une étude publiée le 16 novembre 2005. Cantona, qui est considéré comme une légende ŕ Manchester United, oů il a joué de 1992 ŕ 1997, étant désigné deux fois footballeur de l'année, en 1994 par les joueurs et en 1996 par les journalistes, a reçu 17% des votes. AFP PHOTO GERRY PENNY (Photo by GERRY PENNY / AFP)
Vágólapra másolva!
2020 februárjában jelentették be, hogy létrehozzák a Premier League halhatatlanjainak klubját, azaz a Hall of Fame-et. Az eredeti tervek szerint első körben két játékost iktattak volna be a legnagyobbak közé március 19-én, de a koronavírus-járvány miatt halasztották ezt az eseményt is. Megnéztük, kik kerülhetnek be a Premier League Hall of Fame-be az első körben és a közeljövőben.

Az eredeti tervek szerint március 19-én, két tagot iktattak volna be Londonban, ünnepélyes keretek között a Premier League Hall of Fame-be. A koronavírus-járvány miatt ezt az ünnepséget is elhalasztották, egyelőre nem tudni, mikor pótolják majd az elmaradt eseményt.

A szabályok egyszerűek,

az kerülhet be a Premier League halhatatlanjai közé, aki értelemszerűen játszott a bajnokságban, annak 1992-es alapítása óta, már visszavonult, és fontos szabály, hogy csak a PL-ben elért eredményeit veszik figyelembe

az adott játékosnak, azaz világ- vagy Európa-bajnoki cím – ezúttal – nem sokat ér.

Háromból kettő

Nagy, nemzetközi oldalak indítottak szavazásokat, mióta kiderült, két taggal indul majd a Hall of Fame. A BBC-n nem kevesebb, mint 80 ezer olvasó szavazott, de az ESPN is felállított egy ötös listát. Abban mindkét oldal olvasói és a mi szerkesztőségünk is egyetért, hogy az első két jelölt az Alan Shearer, Ryan Giggs, Thierry Henry hármasból kerül majd ki, a BBC-nél a francia maradna ki az első körben.

Alan Shearer

  • Csatár, Blackburn (1992-96), Newcastle United (1996-2006)
  • 441 meccsen 260 gól, 64 gólpassz
  • A Premier League történetének legeredményesebb góllövője
  • 11 mesterhármas a PL-ben (ennél csak Agüero szerzett többet, 12-t)
  • Egyszeres bajnok, 1995

Alan Shearer a legújabb kori angol foci első klasszikus góllövője, a Premier League gólrekordere. Ha nem csak a PL-t, hanem az angol élvonal gólszerzőit vesszük, akkor ötödik a listán.

Blackburnben nyert bajnoki címet Alan Shearer Forrás: AFP/John Giles

Jimmy Greaves és David Jack mellett csak ő szerzett két klubcsapatban is minimum 100 bajnoki gólt. A Premier League érában 13 szezonban érte el játékos a 28 gólos határt, ebből Shearer hatszor.
Shearernek kétszer kellett nagyjából fél évet kihagynia sérülés miatt, ráadásul egyszer 27, egyszer 30 éves korában. Ha ez nincs, akkor a 300 gólos határt is átléphette volna. Ráadásul az angol csatárt nem világklasszisok szolgálták ki, egész pályafutása során hátán vitte aktuális csapatát, amely 19 szezon alatt csak hatszor volt a legjobb hat között.

Shearer a tipikus angol befejezőcsatár megtestesítője volt: erős, fizikális és jó a levegőben. Shearer általában védőkkel a nyakán oldotta meg a feladatát, majd jöhetett a védjegyévé vált, felemelt kar, a gólöröm.

Shearer már a nagy pénzek idején szerepelt a PL-ben, de nem igazolt a Manchester United csapatába, hanem inkább szülővárosa, a Newcastle ikonikus alakja lett. A trófeák száma nem gyarapodott, de az övéi előtt lehetett a sportág egyik legjobbja.

Ryan Giggs

  • Középpályás, Manchester United (1990-2014)
  • 632 meccsen 109 gól, 162 gólpassz
  • A Premier League történetének legtöbb gólpassza
  • Második legtöbb meccs a Premier League-ben (Gareth Barry 653-mal az első)
  • A legtöbb bajnoki cím a Premier League-ben (13)

A liga legjobb góllövője mellett kézenfekvő másik jelöltnek tűnik a PL – bajnoki címeket tekintve – legeredményesebb játékosa. Giggs gyors szélsőként robbant be a köztudatba, aki mindig alkalmazkodott az újonnan jött körülményekhez, tekintettel az új igazolásokra és saját maga idősödésére. A szélen kezdett, de szerepelt a csatárok mögött, a védelem szélén, majd a középpálya közepén is.

Ryan Giggs a PL legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Paul Barker

Sir Alex Ferguson 13 évesen csábította át a városi rivális Citytől, 18 évesen a PL első szezonjában komoly lehetőséget kapott, összesen 3 446 percet tölthetett a pályán, kilenc góllal és hét gólpasszal nyitott. Legemlékezetesebb gólját az FA-kupában szerezte az Arsenal ellen Vieira eladott labdájával indult meg a középpályáról, emberhátrányban szerzett győztes gólt az elődöntőben, ami fontos lépés volt a triplázás felé vezető úton 1999-ben.

Egyedüliként ő lépett pályára a PL első 22 idényében és csak ő szerzett gólt az első 21 bajnokság mindegyikében. 162 gólpassza a mai napig a liga rekordja.

A Premier League legmeghatározóbb csapatában, a Manchester Unitedben ő szerepelt a legtöbb meccsen. A bajnoki címei mellé négy FA-kupát, két Bajnokok Ligáját is nyert, összesen 25 nagy trófeát nyert a csapattal. Sir Alex Ferguson és Ryan Giggs nélkül még nem tudott felérni a csúcsra a Manchester United.

Thierry Henry

  • Támadó, Arsenal (1999-2007; 2012)
  • 258 meccsen 175 gól, 74 gólpassz
  • Az Arsenal legjobb góllövője a Premier League-ben
  • Nyolc mesterhármast szerzett a bajnokságban
  • Rekordot jelentő négy alkalommal lett a PL gólkirálya
  • Alan Shearer mellett az egyetlen, aki zsinórban háromszor lett gólkirály
  • Kétszeres bajnok az Arsenallal (2001-02, 2003-04)

Thierry Henry a Premier League történetének egyik, ha nem a legjobb játékosa, aki megannyi egyedi, emlékezetes gólt szerzett. Arséne Wenger már világbajnokként szerezte meg a Juventustól, ahol csak szenvedett az akkor 22 éves játékos. Henry meghálálta Wenger bizalmát, kíméletlen befejező és az Arsenal jelképe vált Henryból.

Thierry Henry a Tottenham ellen lőtt gólját ünnepli Forrás: AFP/Adrian Dennis

Henry gyorsan tanult, folyamatosan fejlődött Londonban. Elképesztő sebességgel látta át, mi fog történni a pályán, bármilyen helyzetből ki tudta hoznia maximumot. Sok fiatal játékos példaképe lett egyedi stílusa miatt.

Henry eredményeit felsorolni is nehéz lenne. Kétszer lett bajnok az Arsenallal, egyszer veretlenül, a Bajnokok Ligája döntőjéig is eljutott. 2003-ban második lett az Aranylabda-szavazáson. Máig ő az Arsenal legeredményesebb góllövője, Agüero mögött a második legeredményesebb nem angol PL-góllövő.

Henry a Highbury utolsó meccsén mesterhármast szerzett, 2011-ben szobrot kapott az Arsenal új stadionja, az Emirates mellett.

Akik a következők lehetnek a sorban

A listát további hét játékossal egészítettük ki. A sorrend nem lényeges, az ugyanis biztosnak tűnik, hogy a lentiek mind az elittársaság tagjai lesznek, a kérdés csak az, mikor.

Frank Lampard

Lampard a West Hamben kezdett focizni, 2001-ben lett a Chelsea játékosa, ahol a liga egyik legjobb középpályása lett belőle. 2005-ben nagy része volt abban, hogy a londoniak újra bajnoki címet szereztek, 50 év elteltével. 2012-ben a Bajnokok Ligáját is megnyerte a csapattal. Középpályás létére 609 meccsen 177 gólt szerzett, 102 gólpassz mellett. Ő a Chelsea történetének legeredményesebb góllövője.

Frank Lampard, a Chelsea legjobb góllövője Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Lampard sokak meglepetésére később a Manchester Cityben is focizott, rekordot jelentő, 39 különböző csapat ellen szerzett gólt a Premier League-ben.

Steven Gerrard

Gerrard Frank Lampard liverpooli megfelelője. 504 bajnokin 120 gólt és 92 gólpasszt szerzett a liverpooliak mezében. A Liverpoollal mindent megnyert, kivéve a legfontosabbat, soha nem lehetett bajnok.

Steven Gerrard a Liverpool ikonikus alakja lett Forrás: AFP/Steve Parkin

Ennek ellenére a Liverpool ikonikus alakja lett a középpályás, 15 éven át volt a csapat motorja, mindenhol ott volt, ha védekezni, ha támadni kellett. Négyszer is kétszámjegyű gólt szerzett a bajnokságban, nyolcszor választották be az év csapatába. Gerrard a topcsapatok folyamatos célpontja volt, de hű maradt a Liverpoolhoz, pályafutása végén Amerikában focizott.

Paul Scholes

Scholes 1993 és 2013 között volt a Manchester United játékosa, 499 bajnoki meccsen 107 gólt szerzett és volt 55 gólpassza. 11 bajnoki címet nyert, Sir Alex Fergusonnal együtt vonult vissza, és azóta napról napra jobban értékelik azt, amit a pályán tett.

Paul Scholes-t a pályatársai értékelték igazán Forrás: AFP/Lluis Gene

Zseniális passzai voltak, de az angol válogatottban nem futotta be azt, amit vártak tőle. Gerrard és Lampard miatt sokszor nem a megfelelő helyen szerepeltették, 29 évesen le is mondta a válogatottságot.

Scholes nem lett akkora sztár, mint amekkora lehetett volna, de az sokat elmond róla, hgy olyan játékosok, mint Zinedine Zidane vagy Xavi, a legnagyobbak egyikének tartotta.

Peter Schmeichel

Könnyen lehet, hogy a Hall of Fame első kapusa lesz a dán óriás, akinek ma már a fia is a PL-ben szerepel. Schmeichel aprópénzért lett a Manchester United kapusa, később rövid ideig az Aston Villa és a Manchester City játékosa is volt.

Peter Schmeichel a Manchester United kapusaként ért a csúcsra Forrás: AFP/Eric Cabanis

Schmeichel biztonságot adott a United védelmének, a bravúrjai mellett a támadásokból is kivette a részét hatalmas kidobásainak is köszönhetően. Schmeichel nyolc év alatt öt bajnoki címet szerzett, az 1999-es triplázás után a Sporting kapusa lett, de nem sokkal később visszatért Angliába. Az 1994-95-ös szezonban 20 meccset hozott le kapott gól nélkül, ezt a rekordot Petr Cech döntötte meg tíz évvel később.

John Terry

1998-ban mutatkozott be a Chlesea-ben, összesen 492 bajnokin lépett pályára a klub színeiben. José Mourinho nevezte ki a londoni csapat kapitányává, összesen öt bajnoki címet szerzett, de a többi sorozatban is a csúcsra vitte a csapatot.

John Terry, a Chelsea legendás alakja Forrás: AFP/Ben Stansall

Terry egyike annak a négy mezőnyjátékosnak, aki úgy lett bajnok, hogy a szezon összes meccsén végig pályán volt. A Chelseat-t 2017-ben hagyta el, a másodosztályban szereplő Atson Villához igazolt, ahol ma már másodedző.

Eric Cantona

A francia Cantonát csak a királyként emlegeti mindeni Manchester vörös felében. Cantona utolsó nyolc idényében hétszer lett bajnok, a Manchester Unitedhoz az 1992-93-as idényben érkezett az ősi rivális Leeds csapatától, itt ötből négy volt a mérlege.

Eric Cantona Forrás: AFP/Gerry Penny

Cantona sokak szerint a manchesteri sikertörténet megalapozója volt, igazi kultikus alakja lett a klubnak és a bajnokságnak is. Eric király a 7-es mezben pompázott, a legendás felhajtott gallérral és szebbnél szebb gólokkal szórakoztatta a közönséget. A felhajtott gallér mellett kungfu-rúgásáról lett híres, amikor 1995-ben egy szurkolót rúgott le a nézőtéren, ezért később nyolc hónapra eltiltották.

A Premier League-ben 156 meccsen 70 gól, 50 gólpassz volt a mérlege, később megválasztották az 1990-es évek legjobb külföldi játékosának.

Dennis Bergkamp

A holland játékos hasonló utat futott be, mint Thierry Henry. Ő is egy balul sikerült olasz kaland után érkezett az Arsenalhoz, ahol igazi legenda lett belőle. Bergkamp is részese volt a veretlen bajnoki címnek, 315 bajnoki meccsen 87 gól, 67 gólpassz volt a mérlege.

Dennis Bergkamp Forrás: Origo

Bergkamp a klasszikus holland iskola képviselője volt, szinte bármilyen poszton bevethető volt. Elegáns játéka ma is sokaknak például szolgálhat, megannyi ikonikus mozdulata ugorhat be a futballkedvelők emlékezetébe.

Az Arsenallal három bajnoki címet szerzett, Henryhoz hasonlóan ő is szobrot kapott az Emirates stadionnál.

Szavazzon!

Ön kit szavazna be első körben a Premier League halhatatlanjai közé? Két lehetőséget választható.

A listánk természetesen teljesen szubjektív és - szerencsére- hosszan lehetne folytatni a sort. A Premier League a tervek szerint két játékossal nyitja majd a sord, majd évente kerülnek be új játékosok a Hall of Fame tagjai közé.