Amikor Cristiano Ronaldo, Figo és Beckham helyett egy kapus lett a hős

Ricardo
Portugal's goalkeeper Ricardo celebrates after scoring the winning penalty, 24 June 2004 during their European Nations Championship quarter-final football match between Portugal and England at the Estadio da Luz in Lisbon. AFP PHOTO JAVIER SORIANO (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy volt a nyomás a portugál labdarúgó-válogatotton a 2004-es Európa-bajnokságon, hiszen egyrészt hazai környezetben mindenki győzelmet várt a csapattól, másrészt a Luis Figo és Rui Costa fémjelezte generációnak ez volt az utolsó lehetősége, hogy valami extrát mutasson a kontinenstornán. Bár a végső siker a görög hősök miatt végül elmaradt és csak ezüstérem jutott az akkor már Cristiano Ronaldót is felvonultató portugáloknak, a legemlékezetesebb meccsüket a negyeddöntőben vívták Anglia sztárjai ellen. Ezt a találkozót elevenítjük most fel.

Bár az Eb-nyitómeccsén óriási meglepetésre a görögök 2-1-re megverték Luiz Felipe Scolari együttesét,

az oroszok és a spanyolok ellen javítottak a hazaiak (2-0-s és 1-0-s győzelemmel), így végül megnyerték az A-jelű négyest.

A nyolc között a franciák mögött második angolok vártak a hazai alakulatra, amelyben a rutinos futballisták, mint Nuno Gomes, Rui Costa, vagy éppen a csapatkapitány, Luis Figo mellett már a világ egyik legnagyobb tehetségének kikiáltott Cristiano Ronaldo is helyet kapott.

A portugál kezdőcsapat az angolok elleni negyeddöntőben: Ricardo (kapus), Nuno Valente, Jorge Andrade, Nuno Gomes, Ricardo Carvalho, Costinha; Cristiano Ronaldo, Maniche, Deco, Luis Figo, Miguel Forrás: AFP/Lluis Gene

Anglia valahol saját magának "köszönhette", hogy a házigazdával kellett meccselnie a nyolc között, hiszen a csoportgyőzelemről döntő mérkőzésen, a franciák ellen 1-0-s vezetésénél Beckham révén büntetőt hibáztak a szigetországiak, amely csúnyán megbosszulta magát.

Zinédine Zidane ugyanis a 91. percben előbb egyenlített, a 93.-ban (!) pedig megnyerte a meccset

a Portugáliába Európa-bajnoki címvédőként érkező együttesnek. Ettől függetlenül félnivalója nem volt a háromoroszlánosoknak, amelynek kezdője így is tele volt sztárokkal, elég csak Beckham, Gerrard, Lampard, Scholes, vagy éppen Wayne Ronney nevét említeni.

Az angol csapat is hemzsegett a világsztároktól (b-j) David Beckham, David James, Paul Scholes, Wayne Rooney, Gary Neville, Steven Gerrard, Frank Lampard, Ashley Cole, Sol Campbell, John Terry, Michael Owen. Forrás: AFP/Paul Barker

Portugália szempontjából rémálomszerűen indult a találkozó:

a 3. percben James óriási kirúgását Costinha érthetetlen módon hátrafelé csúsztatta, az ajándéklbadát pedig Owen köszönte szépen, és elegáns mozdulattal a kilépő Ricardo fölött a kapuba kanalazta.

A hazaiak a 9. percben veszélyeztettek először, a távoli bombáiról híres Maniche jó 25 méterről kínálta meg James-et, aki bravúrral szögletre tolta a balfelsőbe tartó labdát. Nem sokkal később Nuno Valente húzott el a bal oldalon, és bár beadása pontos volt, Nuno Gomes a hosszú sarok mellé csúsztatott.

Anglia a 29. percben aztán elveszítette egyik legjobbját:

Wayne Ronney-t bokasérülés miatt le kellett cserélni,

Darius Vassell váltotta. Az Aston Villa akkori támadója minőségben más szintet képviselt, így Owen eléggé magára maradt, a portugál védők gyűrűjében pedig nem is igazán adódott komoly ziccere Sven-Göran Eriksson csapatának a folytatásban.

Igaz, a hazaiaknak sem, a távoli lövéseket és beadásokat vagy David James, vagy a dolgát nagyszerűen végző Terry-Campbell belsőhátvéd páros hatástalanította. A 75. percben aztán egy emberként horkant fel a portugál közönség, Scolari ugyanis hidegvérrel lekapta a pályáról Figót, ez pedig nem igazán tetszett a liszaboni Estádio da Luz közönségének. A 83. percben azonban minden meg lett bocsájtva:

Simao Sabrosa élesen betekert labdájára ugyanis éppen a Figo helyére becserélt Hélder Postiga érkezett remekül, és egyenlített.

Hiába tüntetett a közönség, a Figo helyett pályára küldött Hélder Postiga nagyszerű cserének bizonyult Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hajrában már a biztonságra törekedtek a csapatok, így jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás, amelynek első fele eseménytelenül telt. Nem úgy a második! A szintén csereként pályára lépő Rui Costa a 110. percben úgy tűnt, eldönti a továbbjutást:

a középpályás egy ritmusváltás után megindult az ellenfél térfelén, lerázta magáról Phil Neville-t, majd 20 méterről a kapuba bombázott.

Anglia azonban nem hagyta magát, és a torna egyik legjobb játékosa, a később az álomcsapatba is bekerülő F

rank Lampard góljával a 115. percben egyenlített,

így a tizenegyespárbajra maradt a döntés.

A múltbéli tapasztalatok alapján ez nem jelentett sok jót az angoloknak, akik világversenyeken ezt megelőzően ötből mindössze egyszer, az 1996-os Eb-n a spaonyolok elleni negyeddöntőn nyerték meg az orosz rulettet. Ez is tragikusan indult, a már említett, franciák elleni csoportmeccsen hibázó Beckham rögtön az első büntetőt az égbe lőtte.

David Beckham készül, nekifut, majd föld körüli pályára állítja az első angol büntetőt Forrás: AFP/Javier Soriano

Szerencséjére nem rajta ment el a dolog, a hosszabbítás portugál hőse,

Rui Costa ugyanis szintén hibázott,

és mivel Deco, Simao, Ronaldo és Maniche, valamint Owen, Lampard, Terry és Hargreaves értékesítette a maga tizenegyesét, jöhetett a hirtelen halál. Postiga és Ashley Cole magabiztos volt, a hetedik körben viszont eljött a portugál kapus, Ricardo ideje:

rendhagyó módon, kesztyűjét levéve előbb hárította Vassell lövését, majd maga állt oda a sorsdöntő büntetőhöz, és mattolta David James-et, elődöntőbe lőve ezzel a házigazdákat.

Anglia továbbra sem tudta átlépni saját árnyékát, amely ezzel a generációval később sem sikerült, pedig a keret alapján aligha hitte volna bárki, hogy legalább egy döntőt nem játszik majd valamelyik nagy tornán ez az alakulat.

Portugália–Anglia 2–2 (1-1), tizenegyesekkel 6-5
Lisszabon, Estádio da Luz, 65 000 néző. Vezette: Urs Meier (svájci)
Portugália: Ricardo - Miguel (Rui Costa, 79.), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente - Costinha (Simao Sabrosa, 63.), Maniche - Figo (Hélder Postiga, 75.), Deco, Cristiano Ronaldo - Nuno Gomes. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.
Anglia: James - G. Neville, Terry, Campbell, A. Cole - Beckham, Lampard, Gerrard (Hargreaves, 81.), Scholes (P. Neville, 57.) - Owen, Rooney (Vassell, 27.). Szövetségi kapitány: Sven-Göran Eriksson.
Gólszerzők: Hélder Postiga (83.), Rui Costa (110.), ill. Owen (3.), Lampard (115.)
Sárga lap: Costinha (56.), Deco (85.), Ricardo Carvalho (119.), ill. Gerrard (37.), G. Neville (45.), P. Neville (92.)

A csapatkapitány, Luis Figo nehezményezte a szövetségi kapitány azon döntését, hogy lecserélte őt a 75. percben, nem is ült le a kispadra, hanem az öltözőből nézte végig a találkozót.

Luiz Felipe Scolari természetesen megkönnyebbülten nyilatkozott a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

"Minden portugál negyvenezer angollal ért fel, azzal, ahogyan ma és a torna alatt eddig mindig kiállt a csapat mellett. Köszönöm, Portugália!"

Az angol újságírók arról faggatták, vajon csak a szerencsének volt-e köszönhető a továbbjutás, amelyre a szakember cinikus választ adott.

A portugál szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari odaszólt az újságíróknak a meccs utáni sajtótájékoztatón, az elveszített döntő után viszont vígasztalnia kellett játékosait, többek között Cristiano Ronaldót is Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Ettől függetlenül szeretném még megköszönni a brazíliai lvata városának, illetve a Jubilo Ivata együttesének azt a rengeteg üzenetet és nyilvános támogatást, amellyel elhalmoztak az elmúlt napokban. Szintén hálás vagyok Kuvait népének, a náluk eltöltött három évem során rengeteg barátot szereztem ott, akik most velem ünneplik a sikert.

Végül, de nem utolsósorban brazil honfitársaimnak szeretnék köszönetét mondani, mert tudom, hogy velem és a testvéri portugál néppel együtt ünneplik most ezt a győzelmet."

A portugálok az elődöntőben 2-1-el Hollandia ellen is tovább jutottak,

a fináléban azonban a görögök másodszor is túljártak a házigazda eszén,

és a mai napig az Európa-bajnokságok történetének legnagyobb meglepetését okozták bravúrgyőzelmükkel.