Vágólapra másolva!
Harmincöt évvel ezelőtt, 1985. május 11-én 56 szurkoló veszítette életét Angliában, amikor a Bradford stadionjának faszerkezete lángra kapott. A katasztrófa időben megelőzte a Hillsborough és a Heysel Stadionban történt borzalmakat, de ez is hozzájárult ahhoz, hogy Angliában ma már szinte elképzelhetetlen egy hasonló eset.

„Szombat délután a közép-angliai Bradford városának 70 éves labdarúgó-stadionja karneváli hangulatban fürdőzött: az egybegyűlt hívek, szám szerint vagy

Harmincöt perccel a kezdés után azonban a karnevál tömegrémületté, a szúette, fából épült központi lelátó pedig sistergő, ropogó tűzfolyammá vált.

A tv jóvoltából tízmilliók látták, amint Bradfordba beköltözik a pokol.

A tragédia a bérleteseknek fenntartott fedett tribün északnyugati sarkában kezdődött, előbb egy füstcsíkkal, aztán vagy tízperces erős füstszivárgással. A tömött lelátón nem sok ügyet vetettek a dologra mivel a füstbombák hajigálása manapság meglehetősen elterjedt kellemetlenkedés a futballpályák környékén. Ám tíz perc után a füst helyén lángcsóva tűnt elő, és a korhadt fa meg a kátrány égni kezdett.

Lángokban a Valley Parade lelátója Forrás: ife.org.uk

Az emberek, az első lángokat látván, majdnem tétován kezdtek hátrálni a tűz elől, ez utóbb fékevesztett rohanássá, gyerekek és öregek letaposásává lett. A tragédiát némiképp enyhítette, hogy a menekülők útja szabad volt a játéktér felé, miután a huligánok visszatartását célzó szögesdrótkerítést még nem építették meg a lelátók és a pálya között" – írta a tragédia másnapján a Népszabadság.

A helyiek az utolsó bajnoki meccs után láttak volna hozzá a központi lelátó faszerkezetének kicseréléséhez, mert a másodosztályban szigorúbbak voltak a biztonsági előírások.

Az ügy természetesen később a brit parlament elé került és az esetnek köszönhetően a harmad- és negyedosztályra is kötelező lett az első két osztályra vonatkozó minden biztonsági előírás.

Később kiderült, hogy a Nyugat-Yorkshire-i körzeti tanács műszaki osztálya már 1984-ben is figyelmeztette az FC Bradford vezetőit, hogy a központi lelátó fagerendázata tűzveszélyes. A bradfordiakhoz intézett levél egyebek között megállapította, hogy már egy vigyázatlanul eldobott cigaretta is bajt okozhat.

A nyomozás alapján a tűz a lelátók alatt keletkezett. Mivel a szerkezet lyukas volt, a lelátó alatt gyűlt a szemét, ami lángra kapott, a nagy szélnek is köszönhetően innen terjedtek a lángok a szerkezet többi részére. A kijáratok közül több is zárva volt, ezért a játéktér felé tudtak menekülni az emberek. A tumultusban és a lángok között végül 56-an haltak meg, és legalább 265-en megsérültek.

A lelátó a lángok martaléka lett Forrás: bbc.co.uk

A tűz keletkezésének oka a mai napig nem bizonyított. 2015-ben egy visszavonult nyomozó egy ausztrál férfit, Eric Bennettet nevezte meg. Szerinte ő dobta el azt a csikket, ami beesett a rések között a lelátó alá és lobbantotta lángra a nézőteret. Ezt a tényt az azóta meghalt Bennett testvére cáfolta.

Martin Fletcher, akinek a testvére, édesapja, nagyapja és nagybátyja is meghalt a katasztrófában, túlélte a tüzet, később pedig könyvet írt az esetről, amiben azt állítja, hogy nem kaptak minden körülményt tekintve kielégítő választ a tragédia kapcsán. Fletcher egyébként később Nottinghambe költözött és ott volt a Hillsborough Stadionban is, amikor 96 ember életét veszítette.

A Bradford stadionja, a Valley Parade 1986 decemberében nyílt meg újra a tűzeset után. A klub ma a negyedosztályban szerepel, miután az előző idényben utolsó lett a League One-ban. A 90-es években két idényen át a Premier League-ben volt a Bradford.

A koronavírus-járvány miatt online emlékeztek meg az áldozatokról a 35. évforduló kapcsán.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.