Társoldalunk:

A játékosok aggodalmai miatt tovább csúszhat a Premier League újrakezdése

2020.05.14. 10:12

Szerdán kétórás megbeszélést tartottak a Premier League klubok vezetői, a liga irányítói, a megbízott főorvos, valamint a 20 csapat kapitánya a június 12-re tervezett folytatásról.

A játékosok képviselői most először vehettek részt a szélesebb körű megbeszélésen, és először adhattak hangot a Project Restart néven futó újrakezdési akcióval szembeni aggályaiknak. Miután a biztonsággal kapcsolatos több érvüket is jogosnak találták, a Guardian információi szerint csökkent az esélye annak, hogy a kitűzött napon, azaz június 12-én folytatódjon a PL. 

A játékosok attól is félnek, hogy nagyon kevés edzés után (az előírások betartása miatt pedig azok sem lesznek teljes értékűek) kell visszatérniük a pályára. Az edzők szerint legalább négy hétre van szükség, hogy a játékosok megfelelő edzettségi állapotban kerüljenek, így valószínűbb a június 19-i újrakezdés. 

Egyes játékosok attól is tartottak, hogy, amennyiben beleegyeznek a PL által javasolt forgatókönyvbe, úgy vállalják a fertőzésveszélyt is - a liga vezetősége azonban ezt cáfolta.

Még mindig nem dőlt el, hogy valamennyi játékosnak karanténba kell-e vonulnia, ha egy csapat egy tagjának pozitív lesz a koronavírustesztje, amiből hetente kettőt terveznek elvégezni minden egyes játékoson és stábtagon.

A profi sportolók számára kidolgozott, az edzéseket engedélyező kormányzati protokoll első lépését (stage 1) május 18-án adja ki a brit kormány. Ugyanakkor továbbra sem dőlt még el, hogy hol és milyen formában rendezik a mérkőzéseket. Bár több klub részéről is heves ellenállás van a semleges pályákon történő lebonyolítással szemben, a Premier League továbbra sem vetette el ezt a lehetőséget.

Az idő is szorítja a PL-t, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi határozata szerint ugyanis a szervezet tagállamainak legkésőbb május 25-ig nyilatkozniuk kell, hogy meddig és milyen formában kívánják befejezni a bajnokságukat.