A játékosok aggodalmai miatt tovább csúszhat a Premier League újrakezdése

fbl pandemic STADIUM GV Horizontal STADIUM FOOTBALL ILLUSTRATION
The King Power Stadium complex, home to English Premier League football team Leicester City, is pictured in Leicester, central England on April 25, 2020, as life in Britain continues during the nationwide lockdown to combat the novel coronavirus pandemic. - Due to the ongoing COVID-19 pandemic, Premier League football matches have been suspended indefinitely with no return expected before mid-June,at the earliest. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán kétórás megbeszélést tartottak a Premier League klubok vezetői, a liga irányítói, a megbízott főorvos, valamint a 20 csapat kapitánya a június 12-re tervezett folytatásról.

A játékosok képviselői most először vehettek részt a szélesebb körű megbeszélésen, és először adhattak hangot a Project Restart néven futó újrakezdési akcióval szembeni aggályaiknak. Miután a biztonsággal kapcsolatos több érvüket is jogosnak találták, a Guardian információi szerint csökkent az esélye annak, hogy a kitűzött napon, azaz június 12-én folytatódjon a PL.

A játékosok attól is félnek, hogy nagyon kevés edzés után (az előírások betartása miatt pedig azok sem lesznek teljes értékűek) kell visszatérniük a pályára. Az edzők szerint legalább négy hétre van szükség, hogy a játékosok megfelelő edzettségi állapotban kerüljenek, így valószínűbb a június 19-i újrakezdés.

Egyes játékosok attól is tartottak, hogy, amennyiben beleegyeznek a PL által javasolt forgatókönyvbe, úgy vállalják a fertőzésveszélyt is - a liga vezetősége azonban ezt cáfolta.

Még mindig nem dőlt el, hogy valamennyi játékosnak karanténba kell-e vonulnia, ha egy csapat egy tagjának pozitív lesz a koronavírustesztje, amiből hetente kettőt terveznek elvégezni minden egyes játékoson és stábtagon.

A profi sportolók számára kidolgozott, az edzéseket engedélyező kormányzati protokoll első lépését (stage 1) május 18-án adja ki a brit kormány. Ugyanakkor továbbra sem dőlt még el, hogy hol és milyen formában rendezik a mérkőzéseket. Bár több klub részéről is heves ellenállás van a semleges pályákon történő lebonyolítással szemben, a Premier League továbbra sem vetette el ezt a lehetőséget.

Az idő is szorítja a PL-t, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi határozata szerint ugyanis a szervezet tagállamainak legkésőbb május 25-ig nyilatkozniuk kell, hogy meddig és milyen formában kívánják befejezni a bajnokságukat.