Meghalt Ladinszky Attila, a Betis és a Feyenoord korábbi csatára

Ladinszky Attila
Ladinszky Attila
Vágólapra másolva!
71 éves korában a fővárosi Szent János Kórházban szívelégtelenségből eredő betegségben meghalt Ladinszky Attila, korábbi magyar ifjúsági válogatott labdarúgó, a több külföldi klubban is nagyszerű sikereket ért el az 1970-es években, írja a Real Betis által kiadott hírre hivatkozva a Nemzeti Sport Online.

Ladinszky Attilát április 20-án szállították kórházba, ahol állapota előbb romlani kezdett (intenzív osztályon történő kezelésre szorult), majd némileg váratlanul jobban lett. Szívelégtelensége miatt az orvosok nem merték kockáztatni a műtétet, de erre már nem kerülhetett sor. A hírt először egykori spanyol klubja, a Real Betis adta ki.

Az 1949 szeptemberében született Ladinszky gyerekként a Tűzoltó Dózsában kezdte labdarúgó-pályafutását. 1968-tól a Tatabányai Bányász, 1970-től a Vasas SC játékosa volt, az NB I-ben – 1971 márciusáig – összesen 65 bajnokin lépett pályára, és 15 gólt szerzett. Az 1970–1971-es kiírásban bronzérmes lett a Vasassal.

Amikor az ifjúsági válogatott 1971-es belgiumi túráján Ladinszky hátat fordított a szocialista Magyarországnak, maga a nagy Ernst Happel csábította a Feyenoordhoz, miközben az aranykorát élő, Kovács István irányította Ajax is igencsak szerette volna szerződtetni.

Ladinszky Attila 1974-ben belga bajnoki aranyérmes és gólkirály lett, 1977-ben Spanyol Kupát nyert a Betisszel, az Anderlechttel a BEK-ben, a Betisszel pedig a KEK-ben jutott el a negyeddöntőig, írja visszaemlékezésében a Nemzeti Sport Online.